Aug 23

A devenit o modă ca toată lumea să ceară ca alegerile parlamentare, şi dacă se poate şi europarlamentare, să fie făcute în sistem uninominal. Adică, eu, Rotundu, cetăţean turmentat de 17 ani de zile cu votul pe liste de partid, voi deveni lucid peste noapte şi voi vota parlamentar o persoană cu un comportament social ireproşabil, cinstit şi corect până la vecinătatea cu divinitatea. Moda este atât de puternică, de nu-ţi vine a crede. Până şi parlamentarii, hoţi încă înainte de a fi înscrişi pe liste pentru a fi votaţi la hurtă, strigă acum că vor vot uninominal. Vor pe dracu’! Totu-i un joc politic. Nici Băsescu, cerberul care a crezut că îngenunchează parlamentarii dacă le arată mâţa cu votul uninominal în coadă, nu mai crede în eficienţa sistemului. Numai că, prins în horă, nu prea mai poate abandona dansul, că ar trăda din mârşava-i gândire.

Prin Europa au fost ţări care au folosit votul uninominal, dar l-au abandonat tocmai pentru inconvenientele sale, mult mai mari faţă de votul pe liste. Dar eu presupun că voinţa politică îi una sinceră şi că votul uninominal ar fi legiferat. Îmi imaginez următorul scenariu. Băsecu, care a demonstrat că poate aduna la o strigare floarea geambaşilor din construcţii, lansează un astfel de apel, dar pe secret. Presupunem că cere patronului de la Golden Blitz să închidă localul pentru câteva ore, transformându-l în loc de adunare politică cu ordine de zi secretă.

Odată adunaţi, Băsescu le face cunoscut băieţilor deştepţi din construcţii că dacă vor să mai înfulece vârtos din banul public, este nevoie de o chetă de partid, care să finanţeze jumătate plus unul din parlamentarii Camerei Deputaţilor şi Senat. Zece astfel de băieţi pot aduna uşor zece milioane de dolari. Cu această sumă, PD-ul, sau alt partid dacă PD-ul intră în dizgraţiile lui Băsescu, primeşte sarcina de a găsi în teritoriu 200 de candidaţi la parlamentare, aşa cum vrea electoratul, care să fie votaţi uninominal pentru a ajunge în Parlament: Se vor găsi aceşti candidaţi, în rândul unor profesori gen Miroiu din „Steaua fără nume” a lui Mihail Sebastian, în rândul unor funcţionari de la primărie sau prefectură proşti de cinstiţi, a unor avocaţi şmecheri, nişte ţărani mai spălăciţi, îmbrăcaţi cu bundiţă nouă, capitalistă etc.

Vor fi contactaţi şi li se vor spune că treaba lor este numai să accepte candidatura şi să-i urmeze pe şefii de campanie prin judeţ, dând citire unor texte fabricare în laboratoarele partidelor de la Bucureşti. Cheltuiala nu-i priveşte, numai că, odată aleşi, trebuie să fie solidari cu interesele partidului şi recunoscători efortului pe care partidul l-a făcut pentru succesul lor. Interese pe care ei nu le vor cunoaşte niciodată, dar vor vota cu recunoştinţă partidului.

Iată deci, cum cu numai zece milioane de dolari un partid, cu ajutorul votului uninominal, poate controla Parlamentul şi forma guvernul. Îi putem opri cumva. Nu cred că ne stă-n putinţă. Aşa că, poate ar trebui s-o lăsăm mai moale cu uninominalul şi să gândim de zece ori până ce ne hotărâm soarta.

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “S-o lăsăm mai moale cu alegerile uninominale”

  1. 1. eire Says:

    in primul rand as vrea sa specific ca nu stiam ca nu mai aveti legatura cu ziarul, si credeam ca trebuie sa va conformati dorintelor patronilor! i’m sorry! dar unde e rubrica ‘comentarii la comentarii’? cat despre uninominale: pana acu ce au fost? oare vreun ‘mutant’ politic, de la un partid la altul a pierdut locul capatat?! normal si legal ar fi fost sa ramana locul la partidul care la promovat! si se mai spune de vointa poporului! ex: au iesit vreo 5 partide in parlament si acu sunt vreo 9! asa ca ei au schimbat vointa poporului si acu cica vor altceva! si intradevar majoritatea tarilor ue au vot ca pe la noi!

  2. 2. Rotundu Ioan Says:

    Este corectă observaţia că parlamentarii, odată validaţi, s-au mutat de la un partid la altul, după cum le-au dictat anumite interese. Numai că, aşa cum recunoaşteţi şi dvs. votul pe liste de partid s-ar potrivi mentalităţii noastre, votul uninominal fiind mult prea pretenţios şi cere electoratului o anume cultură politică, ceea ce nouă cam ne lipseşte. În schimb, la votul pe liste de partid se poate sancţiona prin completarea legii că, odată ce ai părăsit formaţiunea de pe urma căreia ai ajuns parlamentar, îţi pierzi calitatea de deputat sau senator, după caz, locul tău urmând a fi luat de către următorul de pe listă. Numai că nici un partid, când s-a pus astfel problema, n-a achiesat la idee. De unde se poate trage lesne concluzia că lor le convine această migraţie. Dacă noi am fi mai fermi, în campaniile electorale le-am putea impune partidelor politice să ne dea asigurări că vor modifica anumite legi în sensul voinţei noastre şi nu a lor. Din păcate, uneori ne lăsm orbiţi de anumite patimi politice, orgolii personale, în dauna interesului general. De 17 ani procedăm la fel, fără să vrem să învăţăm din greşelile comise.

  3. 3. Rotundu Ioan Says:

    Referitor la lipsa rubricii “Comentariul comentariilor” am considerat că ceva trebuie schimbat, pentru că devenise prea monotonă. Nu ştiu sigur ce anume voi schimba. Mă gândesc, aştept sugestii de la cititori. S-a putea ca o serie de idei din articolele de presă să le dezbatem pe acest blog. Experienţa acumulată îmi sugereazăa că dezbaterile publice sunt binevenite şi permit exprimarea unor opinii diverse, pertinente, constructive, utile multora dintre noi. Îmi doresc să trezesc interesul public pentru a polemiza pe diverse teme ce privesc viaţa noastră comunitară. Vreau ca cititorul să se simtă mulţumit că a putut să contribuie, chiar şi cu o părere mai restrâns acceptată, la gestionarea treburilor publice. Cred că fiecare dintre noi avem ceva de spus, fie că o facem într-o formă simplă, fie mai elaborat intelectual. Important este să găsim curajul necesar de a interveni, după care vom realiza că intervenţia noastră este o datorie de ordin social şi nu un mod de a ne afla în treabă.

  4. 4. picasso Says:

    Felicitari, sunt intrutotul de acord cu dumneavoastra. Mult succes de la un ucenic

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia