Sep 21

În comentariul intitulat “Elogiul nebuniei româneşti” am făcut afirmaţia că Direcţia Naţională Anticorupţie a luat locul fostei Securităţi. Aseară, ca invitat al Gabrielei Vrânceanu Firea în emisiunea „Ştirea zilei”, ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu a afirmat, fără nici un fel de rezerve, că DNA-ul condus de Daniel Morar practică poliţie politică, folosind metodele fostei Securităţi, dar la un nivel mai rafinat.
Ce n-a rostit Chiuariu, a fost numele preşedintelui Băsescu, în folosul căruia DNA.-ul s-a pus, s-au a fost atras, cu toată forţa umană şi mijloacele de cercetare şi investigaţie de care dispune. N-a rostit numele, dar a lăsat să se înţeleagă explicit cine profită de ilegalităţile pe care DNA-ul le comite în forme de o gravitate nemaiîntâlnită din 1990 încoace.
Chiuariu a explicat şi cum a ajuns să fie declarat ministru cu dosar. Din momentul în care a primit raportul CSM asupra activităţii DNA şi a luat act de sumedenia de ilegalităţi comise, de faptul că drepturile omului nu există pentru procurori ca Daniel Morar sau Doru Tulus, adjunctul al lui Morar, a cerut CSM-ului ca aceşti procurori să fie excluşi din magistratură şi să fie anchetaţi. În replică, a doua zi de la declaraţia lui Chiuariu, Morar a anunţat că ministrul Justiţiei are dosar penal şi a cerut Comisiei de la Cotroceni avizul  de a fi cercetat. Nuanţat, el a informat publicul că cel care cere înlăturarea sa şi a lui Tulus de la DNA nu-i decât un infractor nepedepsit încă.
Numai că, de această dată Morar a comis o greşeală copilărească. După ce a anunţat că ministrul are dosar penal, a înaintat Ministerului Justiţiei o adresă prin care solicita documentaţia care ar fi trebuit să stea la baza inculpării ministrului. Aşadar, Morar s-a dat de gol că a făcut o practică din a inculpa persoane politice, la ordinul lui Băsescu, fără ca acestea să aibă la dosar măcar o filă. Important este ca imaginea acelui om politic să fie distrusă şi el scos de pe scena politică, devenind inofensiv pentru Băsescu.
Ne-a mai dezvăluit ministrul că Raportul CSM cuprinde dovezi de comiterea unor ilegalităţi care nici în cel mai dictatorial sistem nu s-ar fi produs. Miza este mare. Băsescu, Morar, Tulus sunt conştienţi că dacă Guvernul Tăriceanu nu cade şi Chiuariu va mai fi ministrul Justiţiei, atunci Raportul CSM va fi dezbătut în Parlament şi faptele comise vor deveni publice în integralitatea lor. Băsescu va primi o grea lovitură, iar şefii DNA-ului vor trebui să răspundă pentru încălcările grosolane ale legii. Dezbaterea în Parlament a fost fixată pentru 3 octombrie, iar Guvernul Tăriceanu are zilele numărate de către PSD, PD şi PLD, care vor musai să intrăm în iarnă fără guvernare, pentru că după căderea Guvernului va fi o perioadă de vraişte, o degringoladă întreagă, când nimeni nu va mai şti cui să ceară socoteală.
Mi-a duc aminte că înaintea referendumului Mircea Geoană afirma că preşedintele Băsescu, de nu va fi demis, va păpa PSD-ul. Nici nu-i nevoie să facă vreun efort pentru a păpa PSD-ul. I l-a pus Geoană pe masă, cu tot cu garnitură. Cred că dacă în viaţa sa Iliescu a rostit vreo vorbă inteligentă şi totodată de duh, a fost când l-a etichetat pe Geoană „Prostănac”. Prin acest cuvânt a spus totul.
Problema este mult mai gravă decât ne închipuim. Dacă Raportul CSM nu va ajunge să fie dezbătut în Parlament cu Guvernul Tăriceanu la putere, ca să poată continua măsurile sancţionatorii iniţiate deja, atunci Băsescu va transforma DNA-ul în cea mai teribilă armă de a-i anihila pe cei ce stau în calea ambiţiilor sale.
Bătrânii noştri îşi aduc aminte de dictatura regelui Carol şi spun că ceea ce deja se poate vedea la Băsescu, nu numai că seamănă cu ce făcea Carol, dar este pentru popor o nenorocire ceva mai mare.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia