Sep 26

Ieri după amiază, pe strada Împărat Traian, în faţa blocului nr. 19, a fost parcată maşina Poliţiei. Doi agenţi s-au pus la până, iar cei care treceau strada prin loc nemarcat, erau amendaţi imediat cu 250 lei, adică 2,5 milioane lei vechi.
Această zonă este una aparte. Cei de la General Fluid SA, care au înlocuit conductele Termicii, au lăsat şanţurile de izbelişte. Pământul excavat l-au depus pe trotuar, iar pietonii nu pot circula decât pe stradă. Trecere de pietoni este în dreptul Şcolii ne. 11, iar pe o distanţă de 300 de metri, până la fostul magazin Siret, nu există altă trecere. Iar în locul unde era parcată maşina Poliţiei, toată lumea de pe partea dreaptă a străzii trece spre Şcoala nr. 14, ducându-şi sau aducându-şi copiii. De asemeni, buncărul de gunoi este pe partea stângă a străzii, iar cei de pe partea dreaptă, de peste 20 de ani de când s-au construit blocurile, au traversat strada la buncăr, altfel ar trebui să înconjoare sute de metri.
Tot lângă buncăr se află şi chioşcul lui Bidaşcă, de unde întreg cartierul se aprovizionează cu pâine.
Poliţiştii au ales locul cu intenţia vădită de a-i amenda pe locatari. Iar amenzile au curs ploaie. Oamenii sunt săraci, iar aceste amenzi nu vor fi încasate niciodată. Gestul poliţiştilor a stârnit proteste şi ură.
Un bătrân, care a trecut strada pentru a-şi cumpăra o pâine, a plâns şi s-a rugat să nu-l amendeze, că n-are din ce trăi. Cerberii lui Zmău s-au arătat a fi câini fără inimă. Cu dispreţ pentru bătrânul necăjit şi cu un aer de superioritate îi făceau morală, ei, nişte parveniţi sociali, în majoritate inculţi şi care se pretind a fi în slujba cetăţeanului.
Dacă eram acasă, că locuiesc în acest cartier, luam eu atitudine şi îi săturam de dat amenzi la oamenii necăjiţi, în condiţiile în care cei doi agenţi de poliţie erau înconjuraţi numai de ilegalităţi comise atât de administraţia publică locală cât şi de societăţile ce execută lucrări în zonă.
Netrebnicii, cu viclenie şi dispreţ pentru cetăţean, s-au aşezat la până precum hoţii la drumul mare. Când au început să apară şi câteva proteste izolate, au şters-o mişeleşte. Aceşti puţoi care se dau mari şi tari pe mijlocul străzii, îmbrăcaţi în uniforma statului şi plătiţi din sudoarea muncitorului şi a ţăranului, tocmai de aceştia îşi bat joc.
Nu i-am văzut niciodată pe aceşti netrebnici de agenţi de poliţie să apară în zonă la crucea nopţii, când încep întrecerile între motociclişti şi autoturisme. În schimb, mai toată vara i-am văzut la băut şi mâncat la Popasul Cucorăni, în anturajul unor persoane dubioase. Unii au băut de-au căzut sub masă.
Tot ieri, în jurul orei 15.00, în dreptul Bibliotecii judeţene, pe Calea Naţională, doi agenţi de poliţie rutieră erau beţi criţă. S-au urcat într-o maşină neagră, iar unuia dintre ei i-a căzut şapca. Un tramvai întreg s-au distrat pe seama lor. Şapca, căzută în mijlocul străzii, a fost imediat călcată de un alt autoturism venit din spate, spre hazul călătorilor din tramvai. Iată, deci, cine sunt cei care vor să ne facă educaţie pe linia circulaţiei.
Comisarul Zmău este un om bogat. Pentru el 250 lei sunt nimic. Pentru oamenii săraci din cartierul Griviţa II, 250 de lei înseamnă întreţinerea familiei timp de o lună. Ieri, câteva familii au fost lăsate flămânde. Iar netrebnicii lui Zmău s-au simţit rasă superioară acestor nefericiţi. Dacă zona ar fi descongestionată de malurile de pământ, dacă ar exista marcaje, dacă s-ar marca trecere de pietoni spre Şcoala nr. 14, dacă ar exista condiţii civilizate de circulaţie atunci poţi fi exigent în aplicarea legii. Dar când legea este încălcată chiar de cei puşi s-o aplice, cum poţi găsi vinovat de toate aceste neajunsuri pe cetăţeanul de la bloc?
Sunt oameni care au învăţat o viaţă întreagă şi acum trăiesc dintr-o pensie de 300 – 400 de lei. Agenţii de poliţie, cu câteva luni de şcoală, au salarii echivalent a 500-600 euro. Sunt înhăitaţi cu băieţi de bani gata, fac chefuri prin localuri dosite, se adună în apartamente de bloc la orgii sexuale, după care ies în stradă ca hoţii la drumul mare.
Din păcate, câtă vreme la comandă vom avea miliţieni precum Zmău, în ţara asta numită România nu se va schimba nimic în esenţa lucrurilor. Suntem împărţiţi între "mizeri şi bogaţi", iar această clasificare există şi în mintea acestor netrebnici, care te fluieră şi te cheamă la ordin într-o manieră ciobănească. N-am maşină, n-am carnet de conducere, n-au ce să-mi facă. Eu lor da. Până când voi constata că au măcar bun simţ, pentru că a le cere să aibă şi cultură ar fi prea mult.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Netrebnicii lui Zmău”

  1. 1. Anonim, Says:

    Asta e POLITIA ROMANA niste cacaciosi de abia is cara burtile care stau in mijlocul strazii si isi bat joc cu nesimtire si nerusinare de cetateni..sau cei de la circulatie cand te opresc cu masina stau si te asteapta sa vii la ei de parca ar scrie pe fetele lor “HAI SA NEGOCIEM” PULItia romana—SUNTETI NISTE MIZERII!!!!!!!!!!!!!!!

  2. 2. CTP Says:

    Cred ca ti-ai luat si tu amenda dar n-ai curaj sa recunosti. Prea te agiti ca un Pepsi…

  3. 3. Rotundu Ioan Says:

    Regret că tocmai un lucrător din presă nu a înţeles exact ce s-a petrecut în acea zi de control a Poliţiei rutiere. Comentariul CTP a fost introdus de la monitorulbt.ro | IP: 85.20.112.206, cu un mail “împrumutat”. N-am fost amendat, pentru că eram în redacţie. Am aflat de cele întâmplate de la locatarii din zonă, care m-au interpelat pe stradă, când mă duceam spre casă. Am o rugăminte, stimaţi colegi de presă, dacă nu vă interesează subiectele ce le aduc în dezbatere publică, nu le citiţi. Nu vă obligă nimeni. Dar să comentaţi ca ţaţele cu coatele pe gard, este degradant pentru profesia de jurnalist. Nu credeţi?!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia