Sep 30

Nu ştiu ce să mai zic, ce să mai scriu, de vreme ce adevărurile rostite prin Publicaţiile Jurnalul Online au fost aruncate la coş, iar cei vizaţi continuă să-şi vadă liniştiţi de afaceri, fără să fie luaţi la întrebări. Cu Gabriel Oprişanu, la cererea sa formulată în prezenţa colegilor din presa botoşăneană, am avut o discuţie particulară ce-a durat mai mult de o oră. În acel dialog, Oprişanu a încercat să mă convingă că toate măsurile pe care el le propune sunt numai în interesul cetăţeanului, în cazul Sănătăţii, a pacientului. Mai că începusem să-l cred, adică să iau de bune faptele sale, pe atunci în faza de intenţii.
Dar timpul a demonstrat contrariul. Adică una a spus Oprişanu şi alta i-a fost fapta. Nu mai departe problema externalizării serviciilor din spitalul judeţean. Ideea este veche, dar Oprişanu insistă asupra ei. Iar ca intenţia sa să fie pozitiv percepută, i-a ameţit de cap pe reporterii din presa locală că externalizarea serviciilor de spălătorie, bucătărie şi întreţinere ar îmbunătăţi radical calitatea serviciilor din spital şi ar aduce o economie de cheltuieli de 15%.
Dacă este aşa, dacă Oprişanu crede că prin înlocuirea lui Mimor cu amicul său inginerul Doru Muntianu a îmbunătăţit managementul spitalului, de ce nu aplică nou conducere politica ce ar aplica-o firmele private şi, astfel, economiile spitalului să fie dublate? Nici o firmă privată nu va veni să piardă, ci doar la câştig.
Însă nu de grija bolnavilor nu poate dormi Oprişanu. Deja se vorbeşte prin oraş că serviciile de bucătărie vor fi preluate de firma lui Gheorghe Iavorenciuc. Cine-ţi acest Iavorenciuc, poreclit şi Pitic? Este acel patron ce are angajat contabil pe soţia actualului prefect Sorescu şi căreia i-a pus la dispoziţie o maşină de lux, cu care, din când în când se plimbă şi prefectul. Se leagă câte ceva.
Mai ieri, deputatul liberal Câmpanu s-a arătat foarte supărat că Rodica Huţuleac de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a transformat instituţia într-un mijloc de politică a Partidului Democrat, care a pus-o în funcţie. Huţuleac a fost acuzată că refuză la plată anumite servicii medicale ale medicilor de familie, dar, cel mai iritant pentru deputat a fost refuzul decontării unor cheltuieli de analize medicale efectuate în cadrul Programului aflat în derulare.
Sanchi! Din spatele lui Câmpanu se iţeşte capul lui Oprişanu, care, spun cei din Sănătate, are anumite relaţii de colaborare cu o serie de laboratoare autorizate să facă analize medicale pe banii ministerului. Am mai scris noi cu ceva timp în urmă de relaţia bişniţar cupoane de analiză medicală – medic de familie – laborator de analiză. Se pare că cei de la CJAS au luat seamă la semnalele noastre şi au verificat mai atent decontul unor laboratoare de analiză, tăind de la decontare anumite borderouri. Au dat într-un medic proprietar de laborator de analize medicale, dar ţipă Oprişanu şi Câmpanu.
Cât priveşte observaţia lui Câmpanu că Huţuleac a angajat la Casă o droaie de dorohoieni, este corectă. Numai că, dacă vrea domnul deputat să fie persuasiv până la capăt, să-l pună pe Oprişanu să verifice anumite deconturi de cheltuieli de la Ambulanţa, de acum doi, trei ani. Va avea materie primă pentru conferinţele de presă până la sfârşit de an.
Să mai înserăm faptul că interesele lui Oprişanu de la Spitalul de Recuperare s-au confirmat. Noul director Gheorghe Damian, instalat sub autoritatea sa, deja a început dirijarea banilor spitalului către firmele private agreate, pe motiv de executare a diferitor lucrări ce se puteau executa prin aparatul propriu.
Una din afacerile iniţiate de Oprişanu a fost şi schimbarea formularului fişei auto, completată de cei înscrişi la şcoală pentru a obţine carnetul de conducere. Pe motiv că vechea fişă n-ar fi corespunzătoare unor anumite cerinţe, cunoscute doar de Oprişanu, s-a introdus un nou model, mult birocratizat dar şi mai scump. Văzându-se escrocaţi pe faţă, cei care au avut nevoie de o astfel de fişă s-au dus la Suceava, unde au obţinut-o mai repede şi la costuri mai mici. Acum, Oprişanu cauză să-şi acopere insuccesul, invocând motive puerile.
Seria afacerilor poate continua, pentru că ea este abia la început. Cum Guvernul Tăriceanu nu va cădea în urma moţiunii de cenzură a PSD, este de aşteptat ca Oprişanu, Câmpanu şi cei le sunt privilegiaţi să prospere mai vârtos. Nouă, celor mulţi, Câmpanu şi Oprişanu ne declară prin conferinţele de presă cât efort depun ei pentru binele cetăţeanului de rând. Doresc să aibă şi ei parte de binele care ni-l vor nouă!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia