Oct 01

Recent, guvernatorul Băncii României Mugur Isărescu a făcut o serie de observaţii legate de leul românesc, moneda europeană euro, dolar şi cursul de schimb dintre acestea. Cu subtilitate, Isărescu i-a atenţionat pe români că este mai bine să-şi depună economiile în conturi de lei şi mai puţin în valută. Însă, tot Isărescu, a remarcat că este bine ca românul să facă împrumuturi în valută, cu preponderenţă în euro, pentru că va fi avantajat în viitor. Cum putem traduce mai pe înţelesul larg aceste recomandări.
Mai întâi să facem o mică paranteză. În ultima parte a lunii septembrie leul s-a micşorat în faţa monedei euro, dar ambele monede s-au întărit în faţa dolarului. A fost o mică şmecherie a Guvernului Tăriceanu în înţelegere cu Isărescu pentru a întări euro în faţa leului. Explicaţia? Curcul leu/euro din 1 octombrie 2007 va fi valabil până la 30.09.2008 pentru calculul accizelor şi a taxelor la petrol, alcool, articole de lux etc. Dacă în jurul datei de 15 septembrie un euro valora cam 31 mii lei vechi, pe 1 octombrie a valorat 33,5 mii lei, adică cu 2,5 mii lei mai mult. Acum euro scade din nou în faţa leului şi va continua să scadă. Pentru Guvern nu mai are importanţă, el va calcula accizele, taxele şi impozitele la cursul de 33,5 mii lei. Numai că acest artificiu, prin care Guvernul Tăriceanu ne-a prostit pentru un an de zile, nu justifică atenţionarea venită din partea lui Isărescu. Problema este una mult mai sensibilă şi mai ascunsă înţelegerii noastre.
În mod constant dolarul scade în faţa monezii euro. Este o scădere inexplicabilă, de vreme ce ţările Europei nu parcurg o etapă de prosperitate economică, adică nu înregistrează creşteri economice importante, iar economia americană nu-i în fază de recesiune. Mai mult, piaţa de consum a Europei este suprasaturată şi se simte nevoia de noi pieţe de desfacere, în afara Uniunii Europene. Piaţa americană încă absoarbe producţia, adică are consumul în creştere. Mai mult, USA are pieţe de desfacere în zone geografice unde ţările UE nu pot accede. Şi, atunci, nu este normal să ne alertăm de ce scade dolarul în faţa euro?
Este o strategie economică a Guvernului american. Dolarul suferă o implozie în faţa exploziei euro, dar implozia este una controlată, voită pentru a lăsa moneda europeană să se umfle artificial. Când euro nu va mai avea acoperire PIB-urile ţărilor membre în UE, dolarul va contraataca şi-şi va reveni, dând economiei americane gura de aer de care simte că va avea nevoie în curând. Este o strategie gândită în stil american, glacial, inflexibil şi fără resentimente pentru colapsul ce-l poate avea economia ţărilor europene.
Revenind la avertizările lui Isărescu, tocmai asupra acestui lucru a încercat el să ne atragă atenţia. România având încă propria monedă, va fi ferită, sau în cel mai rău caz va fi foarte puţin afectată, de o cădere dramatică a monedei euro. Când dolarul va aspira din vlaga monedei euro, leul se va întări şi mai mult. Cu lei mai puţini vom putea cumpăra euro mai mulţi, iată de ce Isărescu ne-a recomandat să economisim în lei şi să ne împrumutăm în euro.

 

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Atenţie la cursul euro!”

  1. 1. leo din strehaia Says:

    d-le Rotundu nu te-ai obisnuit inca cu leul greu? nu stiu cum citeste lumea articolele tale ca sunt rasuflate, cursul euro la data de 01.10.2007 a fost stabilit la 33.500 lei vechi nu cum ai auzit tu prin parc…asa ca toata teoria ta cade.
    deci asa scrii tu articolele?auzi ceva prin parc sau oriunde altundeva si incepi sa infloresti.multa bafta!

  2. 2. Rotundu Ioan Says:

    Corect. Cursul leu/euro la 1.10.2007 era 33.500 lei. Am corectat. Erorarea de cifră nu schimbă fondul problemei. Apoi, deducţia mea se bazează pe faptele logice prezentate de către guvernatorul Mugur Isăreascu. N-am pretenţia de a fi descoperit eu America. În ce priveşte numărul cititorilor, se apropie de vreo patru sute, printre care şi dumneata. Este un început bun, zic eu, de vreme ce alţii au blog de peste un an de zile şi n-au atins suta de cititori.
    Şi încă ceva, programul, chiar dacă comentatorul se foloseşte de o adresă de mail improvizată, înregistrează datele corecte ale calculatorului de unde se introduc mesaje. Asta rămâne între noi, ca oameni care ne cunoaştem şi pretindem că ne comportăm civilizat.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia