Oct 22

Cazul Mariei Slobodeanu, o profesoară cu decizia de pensie în buzunar dar încă păstrată în funcţie de către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a stârnit indignarea şi protestele cetăţenilor oneşti şi care mai cred încă în promovarea valorilor tinere, ca resursă principală în realizarea reformei din învăţământul românesc.
Slobodeanu nu-i un caz izolat, iar cititorii au mai exemplificat cu situaţia similară de la liceul şi şcoala generală din Săveni, unde alţi doi directori pensionari sunt menţinuţi în funcţie. Mai sunt şi alte şcoli din judeţ conduse de profesori pensionari. Problema nu-i de acum, ci se perpetuează încă din perioada când şeful IŞJ era Corneliu Picealcă.
Ca şef numit de Convenţia Democrată, aflată la guvernare în perioada 1996 – 2000, Corneliu Picealcă a avut şansa de a reforma învăţământul botoşănean şi de a rămâne în istoria locului. A ratat-o. L-a succedat social-democratul Constantin Manolache, o fire total diferită, mult conservatoare, adept al menţinerii în structurile de conducerea a vechilor cadre, pe motiv că au experienţă la catedră şi în conducere.
Ce n-a realizat Manolache a fost trista realitate că experienţa vrâstnicilor în conducerea şcolilor provenea din perioada comunistă, când totul era oferit pe tavă în urma unui telefon şi nu era nevoie să ştii cum şi unde să cauţi rezolvarea problemelor financiare şi gospodăreşti. Vârstnicii nu ştiu cum să acceseze programele care sunt pe domeniul Învăţământului, nu au formarea profesională de a gândi în dinamica evenimentelor, mintea nu le este sprinţară în a asimila noul, cum ar fi Internetul ca mijloc modern şi rapid de comunicare.
Am publicat cu ceva timp în urmă un articol prin care am ridiculizat ignoranţa profesorilor de modă veche în utilizarea Internetului. Unii cititori m-au acuzat că am exagerat faptele. Recent, chiar inspectorul general al IŞJ, Horia Negrescu, a recunoscu oficial că sunt şcoli în care nici un profesor nu ştie să deschidă mail-ul şi să citească mesajele şi corespondenţa primită. Şi iar – pentru a câta oară? – am avut dreptate.
Revenind asupra subiectului, politica de menţinere a cadrelor vârstnice în conducerea unităţilor şcolare este consecinţa mentalităţii de grup a conducerii IŞJ. De vreme ce inspectorii şcolari generali, foşti şi prezenţi, sunt din generaţia trecutului comunist, formaţi ideologic în cercurile pedagogice dominate de lectura documentelor PCR şi ale cuvântărilor lui Ceauşescu, aplecarea lor de conlucrare cu şcolile va fi tot către semenii generaţiei lor.
Revin la perioada când IŞJ era condus de Picealcă. Nu mai reţin exact, poate prin 1997, s-a pus problema ca inspectorul şcolar pe probleme de matematică să fie numit Gabi Alexa, pe atunci profesor de matematică la Şcoala nr. 17 Botoşani. Tânăr, sprinţar la minte, cu dorinţa de a face reformă adevărată în sistem, cu aplecare spre genul poeziei japoneze haiku, Alexa i-a înspăimântat pe cei din IŞJ cu vederile sale moderniste. Nici că puteau concepe inspectorii de atunci, în majoritate şi acum pe aceleaşi posturi, că tradiţia de zeci de ani de învăţământ poate fi înlocuită cu nişte principii de lucru ce nu le pot înţelege rostul.
Atunci a avut loc un început de bătălie între generaţia expirată şi cea tânără, dornică de a promova noul. Tinerii au pierdut, pentru că speranţele lor au fost înşelate chiar de către cei pe care i-au votat – specialiştii CDR.
Aşadar, să nu sperăm că directorii pensionari vor dispare curând din posturile lor. Ei sunt liantul dintre conducerea IŞJ, uzată moral şi profesional, şi vârstnicii de la catedră care încă mai au ceva ani până la pensie sau o mai târâie cu decizia de pensionare în buzunar.
Când timp această categorie profesională va ocupa funcţiile cheie în structurile de conducere, nimic nu se va moderniza în învăţământ. Iar generaţia tânără va aştepta umilită la uşa vârstnicilor, neputincioasă şi poate dominată şi de prea multă indiferenţă. Era profesorilor gen „madam Cucu” din piesa „Steaua fără nume” a lui Mihail Sebastian n-a apus încă.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Înverşunarea expiraţilor”

  1. 1. G.Vasilco Says:

    Domnule Rotundu,Nu va suparati dvs. citi ani aveti? ca parca ati avea 20 de ani asa ii trageti cu drepturile omului tanar si ii desfiintati pe cei “expirati” din care dupa varsta parca ati face si dvs parte. Una din doua : ori aveti dreptate si toti cei trecuti de 50 de ani sunt niste fosile expirate si nici unul nu-i bun de nimic, si dvs printre ei, ori nu aveti dreptate si au fost totusi si oameni de valoare printre ei si atunci se vede ca vorbiti cu patima si nu cu adevrat cum asa de tare va place savi se spuna. Alegeti!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia