Nov 02

Interes politic cocoţat deasupra celui general (II)
Aşa cum am afirmat, cu ajutorul judecătoarei Rodica Iftimie, preşedinte al Biroului Electoral Judeţean Botoşani, viitorul deputat social-democrat Dumitru Sandu, preşedintele PSDR şi copreşedinte al USD, a reuşit ca a doua zi, după expirarea termenului legal, să depună lista cu candidaţii USD la Consiliul Judeţean Botoşani. Dar nu lista care o voia PD-ul, ci cea a PSDR, pe care figura Lucian Feodorov.
PNL, PRM, PUNR cu PDSR în frunte, s-au coalizat împotriva USD şi au contestat depunerea listei. M-am angajat să apăr interesele USD în acest proces, deşi colegii mei din PD voiau un avocat. Le-am explicat că un avocat nu cunoaşte substraturile politice şi nu va şti să-i convingă pe judecători pentru a respinge contestaţia depusă de patru partide, PNL şi PNŢCD fiind şi aliate ale USD. M-au susţinut Daniliuc, Sandu şi Dănuţă.
La Botoşani, procesul s-a judecat în primă fază la Tribunalul Botoşani de către vicepreşedintele Constantin Talancă, ca preşedinte al completului de judecată. La pledoaria mea au asistat Sandu şi Dănuţă. Am invocat motive de ordin politic, mizând pe slugărnicia judecătorilor faţă de putere, mai ales că toată lumea aştepta ca alegerile să fie câştigate de către CDR şi USD. Am câştigat procesul.
Recursul s-a judecat la Curtea de Apel Suceava. Rând pe rând i-am „executat” pe adversarii mei la bară: Dinu Secrieru PNL, Florin Marţolea – PRM, Stelică Fasniuc – PUNR şi Paicu. De Paicu mi-a fost şi milă. L-am acuzat că fiind subprefect de Botoşani, a venit la proces cu maşina Prefecturii, deşi prezenţa sa era de ordin politic şi în interes de partid, cheltuind abuziv banul public.
Pe Marţolea nu l-am recunoscut ca preşedinte PRM şi am cerut judecătorilor să-l legitimeze, spre râsul celor din sală, motivând că la plecarea din Botoşani mai era preşedinte, dar nu ştiu dacă până la Suceva n-a migrat la alt partid, în acea perioadă fiind la modă migrările politice ale nesatisfăcuţilor pe listele de candidaţi. Stelică Fasniuc n-avea delegaţie de reprezentare şi am cerut judecătorilor să nu-l recunoască parte în proces. Oricum, am câştigat şi acest proces, spre bucuria lui Daniliuc, Sandu şi Dănuţă.
După alegeri, la formarea CJ-ului, Sandu şi Dănuţă l-au susţinut pe Feodorov pentru funcţia de vicepreşedinte, ceea ce i-au făcut pe Zaharia şi Paramanov de la PD să vadă roşu în faţa ochilor. Calculul matematic îl indica pe Fedorov vicepreşedinte. Numai că cineva a trădat, iar Feodorov a pierdut funcţia la un vot. Toată lumea politică l-a acuzat pe Da Zaharia că ar fi trădat. Am fost în sală la acele alegeri, am participat la toate jocurile de culise, la toate punerile de acord în ce priveşte susţinerea lui Feodorov, dar nu pot susţine cu fermitate că Zaharia este cel care a trădat.
Nealegerea lui Feodorov a dat curaj PDSR-ului, care, prin Conţac şi Aiculăese, au reuşit să-l introducă în Delegaţia Permanentă pe socialistul Constantin Huţu, împotriva prevederilor legii administraţiei publice locale şi în pofida faptului că locul i se cuvenea USD.
Între timp lucrurile s-au mai aşezat, iar Sandu şi Dănuţă au discutat cu Daniliuc şi cu mine dacă există vreo posibilitate de a obliga CJ-ul să refacă alegerile pentru Delegaţia Permanentă. M-am angajat să redactez acţiunea şi să susţin procesul, în numele USD.
Tocmai mai câştigasem la Tribunalul Botoşani alte două procese. Pentru Federenciuc de la Avrămeni, care deşi fusese ales viceprimar, secretara primăriei, o anume Poh, a falsificat cifrele din procesul verbal şi scoase viceprimar pe un candidat PDSR. Iar la Dersca, clanul primarului Bădrăgan reuşise să anuleze validarea consilierului Dumitru Leonte. Cei doi au luat legătura cu mine, le-am redactat acţiunile şi i-am reprezentat în faţa instanţei de judecată, câştigând procesele.
Urmare discuţiei cu Daniliuc, Sandu şi Dănuţă am introdus la Tribunalul Botoşani contestaţie asupra alegerii Delegaţiei Permanente a CJ. Am câştigat procesul, dar CJ, prin preşedintele Aniculăese, a declarat apel. Apelul s-a judecat la Curtea de Apel Suceava. Pentru că încă eram vicepreşedintele PD-ului, în acţiune am indicat să fim citaţi la sediul PD.
Dar Dan Zaharia, consilier judeţean PD, intrase în combinaţii de afacere cu preşedintele CJ Aniculăese. La comisie şi în plen Zaharia susţinea la vot propunerile PDSR. Pentru că nu mai primeam citaţie să mă prezint la procesul din apel, am intrat la bănuieli. Îl suspectam pe Zaharia că ascunde citaţiile. De ce m-am temut, aşa s-a întâmplat. Într-o zi s-a primit la sediul PD decizia Curţii de Apel Suceava cum că acţiunea USD este respinsă prin nesusţinere. Scandalul nu-şi mai avea rostul. Am tăcut şi a declarat recurs la Curtea Supremă de Justiţie. Cât am fost şefuleţ la CFI, UJCC Botoşani, am reprezentat unitatea în peste o sută de procese penale şi civile şi nu reţin să fi pierdut vreo unul. Nici măcar cel cu voroneanul Anicăi, ce era susţinut la acea vreme de secretara PCR Elvira Chirica. Dar nici odată nu ajunsesem să susţin un proces în faţa Curţii Supreme de Justiţie.
La termenul fixat m-am prezentat. Procesul s-a judecat într-o sală din Palatul Justiţiei, în complet de şapte judecători. Fiind recursul nostru, mi s-a dat primul cuvântul. Mi-am dat drumul la sonor, că tot sunt acuzat că vorbesc tare, de i-am trezit din moleşeală pe cei şapte judecători bătrâiori. M-au ascultat cu atenţie, au clătinat din cap, iar când s-au luminat un pic la faţă am început să am speranţă de câştig. Mai ales că jurista CJ, prezentă la proces, a vorbit foarte încet, incoerent şi neconvingător. După ce s-a aşezat, nu m-am putut abţine şi i-am şoptit printre dinţi „Ai pierdut procesul. Ai cheltuit banul public degeaba până la Bucureşti.”
L-am lăsat pe deputatul Sandu ca a doua zi să afle de la grefă pronunţarea şi eu am plecat spre Botoşani. Până am ajuns în Botoşani, a doua zi, la sediul PD se chefuia de bucurie că CJ-ul va trebui să refacă alegerile pentru Delegaţia Permanentă.
Şi de această dată Dan Zaharia a jucat la două capete, fiind de partea lui Aniculăese. Nu mă mai interesa. La PD, Zaharia şi Paramanov, alături dorohoianul Viorel Murariu, au început să pregătească debarcarea lui Daniliuc din funcţia de preşedinte. M-am delimitat de aceste jocuri murdare şi am demisionat. Daniliuc nu s-a putut salva, iar Flutur a devenit noul preşedinte al PD. Nu pentru mult timp, pentru că şi el avea să cadă victimă jocurilor murdare din partid.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia