Nov 16

Am rămas dator către acei cititori, care m-au acuzat că-l denigrez pe preşedintele Băsescu în mod gratuit, cu finalizarea argumentelor care să demonstreze afirmaţiile mele.
După ce în 1996 USD-ul a fost copilul răsfăţat al electoratului, bucurându-se de un procent ridicat de voturi, ceea ce i-a permis intrarea la guvernare alături de CDR, în Partidul Democrat începuseră anumite lupte interne. La Bucureşti, Băsescu, ajuns ministrul Transporturilor, îl săpa adânc pe Petre Roman. La Botoşani, gruparea Paramanov, Zaharia şi dorohoianul Murariu voiau capul lui Daniliuc.
Motivul în constituia susţinerea lui Daniliuc pentru candidatura la Primăria Botoşanilor a lui Constantin Cojocariu, propus de către PSDR-ul condus de Sandu şi Dănuţă, în dauna lui Andrei Paramanov, care se vedea primar înainte de a se fi declanşat campania oficială. Apoi, lui Daniliuc i se mai reproşa că s-a situat alături de Dănuţă şi Sandu, susţinând în alegeri lista cu consilierii judeţeni pe care figura Feodorov.
Simţind că la cale se puneau mari mârşăvii, am considerat că este mai bine să demisionez din PD, lucru pe care l-am şi făcut. N-a durat mult, iar gruparea potrivnică lui Daniliuc a reuşit să-l înlăture de la conducerea partidului, locul său fiind luat de către Cătălin Flutur.
La Bucureşti, Băsescu pedala puternic împotriva lui Roman. Unul dintre apropiaţii lui Roman, considerat om de casă şi de cumpărături pentru familia sa, era fostul ofiţer de securitate Mihai Darie. Ca un trăsnet a căzut la Botoşani vestea că Mihai Darie a trecut de partea lui Băsescu şi împotriva lui Roman. Imediat după ce-a luat această decizie, Darie şi-a făcut prezenţa prin PD Botoşani. Brusc, şi Flutur a fost considerat pentru partid persoană incomodă. N-a mai apucat să prindă alegerile din 2000 ca preşedinte, pentru că l-a dat Darie afară.
Alegerile locale şi parlamentare din 2000 au fost pentru PD Botoşani un dezastru. Darie, care a candidat la postul de deputat împreună cu dorohoianca Rodica Huţuleac şi prof. Mircea Dănuţă ca senator (venit de la liberali, după alegerile locale), n-a obţinut nimic. Cei zece parlamentari de Botoşani s-au împărţit între PSD (7) şi PRM (3).
Ajuns primar general al capitalei şi preşedinte al PD, în 10 – 11 martie 2001 Băsescu vizitează organizaţia Botoşani. Dar n-a călcat prin Botoşani, cum ar fi fost firesc, ci s-a dus la Dorohoi, la Rodica Huţuleac, avându-l alături pe Mihai Darie. Pe lângă Darie, Băsescu a mai fost însoţit  de către Elena Udrea şi Lavinia Şandru, pe atunci încă necunoscute publicului larg. De la Botoşani, la întâlnirea cu Băsescu, s-a deplasat la Dorohoi Simion Drelciuc, rămas mai mare în PD, în lipsa lui Darie.
În întâlnirea de la Hotel „Parc” Dorohoi, unde Băsescu a rămas şi peste noapte, s-a pus la cale ca organizaţia PD Botoşani să-l susţină la preşedinţia partidului, ceea ce s-a şi întâmplat în 18 – 19 iunie a aceluiaşi an. Darie s-a alăturat lui Băsescu la Bucureşti, iar la Botoşani preşedintele PD a ajuns Radu Drăguş.
Cu Darie am avut multe discuţii, l-am însoţit prin diverse deplasări în judeţ, l-am observat cum gândeşte şi acţionează. Odată i-am spus că locul lui nu-i în PD. A zâmbit şi mi-a spus că nu-i departe timpul când îşi va încheia misiunea primită şi va ajunge unde-i este locul. Într-adevăr, n-a durat mult şi Darie a devenit omul de bază şi de pază al lui Adrian Năstase. Nu s-a despărţit de Botoşani. S-a mutat din sediul PD în cel al PSD. Împreună cu Conţac, l-a lucrat pe Mihai Baltă şi l-a scos de la preşedinţia PSD Botoşani, Baltă fiind considerat omul lui Iliescu.
Zilele trecute, pe Darie  l-am văzut iarăşi prin Botoşani. M-am întrebat în slujba cui mai este şi ce misiune are de îndeplinit. N-am avut timp să aflu, dar voi afla, că-i interesant de urmărit. Pe unde calcă acest om cad capete.

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Mihai Darie, “naşul” politic al lui Flutur”

 1. 1. Parerea mea... Says:

  Din varii motive,in ultima perioada de timp, am renuntat a mai face comentarii pe marginea celor publicate in “JURNALUL…”Dar le citesc. Si,am observat ca, de la aparitia BLOGULUI domnule Rotundu,parca s-a pierdut ceva din vigoarea publicatiei.Parca nu mai are acelasi suflu ca atunci cind,cu bune si mai putin bune,spre exemplu, COMENTARIILE LA COMENTARII faceau deliciul cititorilor si erau asteptate cu interes.E drept ca interventiile in cadrul blogului sint mai elaborate,mai consistente in aprecieri pertinente si documentate,pun in discutie subiecte actuale incitante,dar…Din ultimile 5 interventii,numai una, {CUNOSC BADARANIA…} a avut parte de 3 comentarii,desi subiectele erau generoase din punct de vedere jurnalistic.Nu dau lectii.Dar poate ar trebui sa reanalizati modalitatea prin care ,ca jurnalist, sa puteti fi mai aproape de cititorul de rind,caruia “blogareala” i se pare {si intr-un fel si este !} o modalitate de exprimare accesibila unei mici “elite”,mai mult sau mai putin intelectuale ,cit mai ales , mai mult sau mai putin deprinsa cu posibilitatile tehnice ale calculatoarelor.Personal as saluta o revenire la COMENTARIILE pomenite acum citeva rinduri,cu credinta ca nu voi fi singur.Oricum,ramin un cititor fidel. Merita !Parerea mea!

 2. 2. Rotundu Ioan Says:

  Pentru că mai sunt şi alte cereri în privinţa revenirii asupra rubricii Comentariul comentariilor, mă simt onorat s-o reiau. Poate că la un moment dat am avut o percepţie greşită despre această rubrică, în sensul că i-a scăzut audienţa, dar se pare că m-am înşelat. Mulşumesc pentru sugestie!
  Rotundu

 3. 3. laura Says:

  Va spunem noi ce face domnul Darie in Botosani.Se preocupa de problemele ce tin de administrarea orasului nostru, cum ar trebui?Nu…viziteaza puncte turistice foarte populare in randul barbatilor insurati care au o dorinta arzatoare de senzatii tari.Va intrebati unde se afla acest loc al tuturor posibilitatilor?Depinde daca “doamna” care asigura senzatiile despre care va vorbeam mai sus este acasa…undeva pe langa Scoala Generala Nr. 7(stim adresa dar trebuie sa aveti cont mare in banca ca sa aveti acces) sau la locul de munca…Urban Serv Botosani…sau acolo unde este patroana…Floraria Ioli.Credem ca ati ghicit despre cine este vorba…”doamna” Mirita Liliana.Dorim sa mentionam ca il compatimim pe domnul Darie pentru ca am crezut ca ii plac doamnele,nu femeile de acest gen,foarte ocupate sa ofere placeri ,foarte zgomotoase pentru vecini,barbatilor importanti …parca…de lux se numeste,nu?
  Il rugam insistent pe domnul Darie sa lase distractia pentru vacante si sa se intereseze de politica mai mult.

 4. 4. kuki Says:

  Cata rautate, invidie, venin, minciuna la aceasta Laura, este jalnica, merita compasiunea noastra.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia