Dec 03

Cu ceva timp în urmă, printre consilierii judeţeană era vâlvă mare. Care mai de care sugera soluţii de înlocuire din funcţia de vicepreşedinte a lui Dorin Ciuştea şi Marcelei Lozneanu. S-a făcut şi socoteala voturilor, care însumau vreo 25, cu multe peste necesar.
Motivul înlocuirii celor doi avea, şi mai are încă, la bază lipsa lor de reprezentare politică. Ambii vicepreşedinţi au câte un consilier judeţean şi câte un primar prin judeţ. Practic, funcţia deţinută de către ei, din punct de vedere al reprezentării politice, este o anomalie.
Apoi, nu este corect ca cei din PNL şi PD, care au consilieri în număr mare şi primari în judeţ în număr şi mai mare, să nu aibă reprezentare în conducerea judeţului. Din punct de vedere profesional, lui Ciuştea i se poate imputa toate neregulile comise de Felicia Mihai la Protecţia Copilului, pentru că el are în atribuţiuni coordonarea activităţii acestei instituţii. Consilierii judeţeni cuprinşi de febra schimbărilor considerau suficient şi acest motiv, pentru ca Ciuştea să fie destituit, deşi mai sunt şi altele, poate chiar mai grave.
Marcelei Lozneanu i se poate imputa ratarea programului SAMTID. Este vorba de un program cu finanţare nerambursabilă din partea Băncii Europeane de Investiţii pentru realizarea aducţiunii de apă şi modernizarea reţelei de distribuţie în oraşele Dorohoi, Săveni şi Darabani. Lozneanu, până de curând, a răspuns direct de derularea acestui program. De trei ori s-a prelungit termenul de execuţie şi tot de atâtea ori Lozneanu n-a fost capabilă să mobilizeze executantul pentru a le respecta. Până la urmă banca a retras finanţarea, Guvernul fiind nevoit să aloce bani de la buget, câteva zeci de miliarde de lei pentru ca aceste lucrări să poată fi finalizate.
Tot lui Lozneanu i se poate reproşa că atât timp cât a avut în coordonare activitatea societăţii Apa Grup, activitatea a mers din prost în mai prost. Consecinţa? Majorarea preţului apei şi acoperirea incompetenţei manageriale pe seama buzunarului botoşăneanului de rând.
Cam aceste motive le vehiculau consilierii judeţeni pentru înlocuirea din funcţie a celor doi vicepreşedinţi.
În mod suspect, de câteva zile printre consilierii judeţeni s-a aşternut liniştea. Nimeni nu mai pare a fi interesat de schimbarea celor doi. Nici măcar cei doi consilieri care aspirau la aceste funcţii nu mai manifestă interes. Ceva s-a petrecut, ceva care a determinat ca cei doi să rămână aşa cum sunt, adică pe funcţie. S-a topit teza că ei n-au reprezentare politică în judeţ, au dispărut acuzaţiile de incompetenţă profesională şi managerială.
Cineva mi-a şoptit că între părţile beligerante a avut loc un „pupat piaţa Independenţei”, adică o împăcare determinată de ceva interese net superioare celor publice. Sper să dezleg această enigmă, măcar dintr-o firească curiozitate jurnalistică.  

written by Ioan Rotundu


One Response to “Pupat piaţa Independenţei”

  1. 1. mihnea Says:

    Va informam ca blogul dvs a fost listat pe Codex Politicus, un proiect noncomercial despre influenta noilor forme de media in politica romaneasca. Pentru o imagine de ansamblu a blogosferei politice romanesti, puteti vizita http://digitallights.net

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia