Dec 11

De o bucată de vreme, prin media locală s-au îndesit ştirile cum că democratul Cristian Achiţei va fi candidatul PD-ului la şefia Consiliului Judeţean Botoşani. Până şi preşedintele CJ, Constantin Conţac a băgat ştirea în seamă şi l-a invitat pe viitorul său concurent politic la o luptă deschisă. Să fim serioşi şi să judecăm lucrurile aşa cum sunt ele prezente pe piaţa politică şi nu cum şi-ar dori unii să fie, printre care şi Achiţei.
Dacă Legea uninominalului va reuşi să supravieţuiască luptei dintre PNL şi Băsescu, atunci preşedinţia Consiliului Judeţean va putea fi ocupată de către cel care va câştiga votul botoşănenilor din întreg judeţul, fiind unic candidat al formaţiunii politice. Dacă Partidul Democrat în vor arunca în această luptă pe Cristian Achiţei, numai pentru faptul că este mai căpos şi are bani storşi din afacerile directe sau tangente bugetului CJ, înseamnă că nu gândesc în interes de partid, ci în interes de persoană.
Achiţei nu este personalitate de nivel judeţean, chiar dacă din 2004 este consilier. Numele său nu stă pe buzele activiştilor politici rurali, adunaţi seara prin barurile satului în jurul unei mese la o bere, care dau semnalul comunităţii cu cine trebuie votat. Nu stă pentru nimeni nu ştie de existenţa sa, iar cei care ştiu, foarte puţini, nu-l iau în seamă.
Când PD-ul a lansat prima dată intenţia de a concura la şefia CJ cu Achiţei, inclusiv membri mai vechi ai partidului au taxat intenţia drept „nebunia lui Drăguş”. Drăguş a demisionat, dar intenţia partidului de a-l susţine pe Achiţei a fost din nou lansată atenţiei publice. Poate că prin contopirea PD-ului cu PLD, noua formaţiune politică va deveni mai realistă în privinţa candidatului la şefia CJ. Nu poţi să te duci în faţa electoratului cu un necunoscut, care în loc de discurs oferă o clipire extrem de enervantă a pleoapelor (de unde şi porecla de „Clipici”). Oamenii, în special cei din mediul rural, au tendinţa de a vota ca şef pe cel îmbrăcat la patru ace, care vorbeşte liber şi pe înţelesul lor, le întinde mâna când coboară din maşina neagră şi care le spune ce vor ei să audă. Aşa au votat în comunism preşedinţii de CAP, primarii, aşa votează de 17 ani de când trăiesc în capitalism.
Din acest punct de vedere, principalul atu îl are preşedintele Conţac. Dacă vreun partid se gândeşte să-l învingă în alegerile la şefia CJ pe Conţac, trebuie să aibă în vedere aceste criterii atunci când îşi vor desemna candidatul.
Presupunând că legea uninominalului nu va fi operabilă în alegerile locale de la anul, atunci Consiliul judeţean se va forma ca şi până acum. Iar preşedintele va fi ales de către consilierii judeţeni întruniţi în plen. Din 1990 încoace preşedinţia CJ-ului a aparţinut exclusiv PSD-ului, iar PD-ul n-a avut măcar un vicepreşedinte. Şi ştiţi de ce? N-au avut consilieri judeţeni în număr care să le permită să negocieze aşa ceva, iar alianţele politice la care au achiesat n-au întrunit majoritatea de voturi, să poată bate alianţa PSD-ului. Chiar reformat sub denumirea PDL, la alegerile din 2008 partidul aflat în spatele lui Achiţei nu va obţine rezultate care să-i aducă fericirea de a se aşeza pe scaunul de preşedinte. N-a avut PD-ul şi nu va avea nici PDL-ul priză la botoşăneni, aşa cum n-are priză PC-ul lui Voiculescu la români. Aşa văd eu lucrurile, şi de puţine ori m-am înşelat.

written by Ioan Rotundu


One Response to “PD-ul nu va sclipi cu „Clipici””

  1. 1. alin comanescu Says:

    Am inteles ca s-a luat deja o alta hotarare:la presedentia consiliului judetean va candida de la nou formatul PD-L senatorul Mihai Tibuleac.In 2004 a pierdut la un vot.Va castiga el in 2008?Eu mai ca asa paria ca nu…

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia