Dec 17

Cine l-a citit pe Freud a putut constata că unii semeni ai noştri au nişte manifestări nu tocmai demne de fiinţa umană, ca o consecinţă a unor frustrări ale vieţii din copilărie sau de mai târziu. Astfel de manifestări, îndeobşte devieri comportamentale, nu sunt condamnabile, cel afectat neavând nici o vină. Însă când astfel de manifestări vin din partea unui medic, situaţia se schimbă. Este cazul medicului Felicia Beleca. Femeia asta, ca să ajungă medic, a învăţat muţi ani, vreo şase, dacă a urmat medicina generală. Apoi a învăţat pentru examenul de rezidenţiat. Va învăţa toată viaţa, dacă va continua să profeseze medicina, pentru că medicina este una dintre ştiinţele aflate în continuă evoluţie.
Incontestabil că Beleca este un om instruit, este de formaţie intelectuală. Numai că cei care intră cu ea în contact se plâng de un tratament inuman şi total necivilizat din partea sa.
De mic copil am fost impresionat de vocea calmă, duioasă, liniştitoare a medicului. Pe parcursul vieţii am avut şi momente când a trebuit să apelez la serviciile medicilor. Din nou am fost vrăjit de vocea lor. Dacă veţi privi atent  faţa medicilor care vorbesc cu multă căldură sufletească, veţi observa un anume grad de spiritualizare, aşa cum numai la călugării dedaţi rugăciunii şi postului mai putem întâlni.
Dar dacă privim faţa medicului Beleca, alte apucături sufleteşti radiază, altfel se manifestă faţă de cei din jur. Un comportament dur, la limita inumanului, ce n-are nimic în comun cu profesia de medic.
De când cu anchetele în teren, generate de modul său de a efectua controale sanitare prin unităţile comerciale, am auzit lucruri in credibile. Femei necăjite, cu copii mulţi acasă, muncesc la patron de dimineaţă până seara pentru 500 lei pe lună. Iar dacă au ghinionul să le vină în control medicul Beleca, au fost umilite, înjosite într-un stil greu de imaginat. Şi asta de faţă cu cetăţenii din sat, aflaţi în magazin pe post de cumpărători. Plângând mi-au povestit gestionarele de la Truşeşti cum au fost ele batjocorite de Beleca. Tot plângând mi-au povestit şi vânzătoarele de la Cândeşti.
Nu pot înţelege acest comportament al unui medic faţă de cetăţeanul simplu. Ce-a vrut Beleca să demonstreze? Că ea este cea puternică, iar cei supuşi controlului sunt cârpele sale umane?
Şi patroana Elena Negru din Truşeşti şi Maria Ciornodolea din Cândeşti, după controlul lui Beleca au ajuns la spital. Cum este posibil aşa ceva?
Beleca ştia că patroana din Cândeşti este cardiacă şi bolnavă de un diabet pe fond de stres. N-a ţinut cont de bolile acesteia. Cu ură şi patimă a ameninţat-o în fel şi chip, a dat-o afară din casa sa, i-a închis unităţile fără a-i spune şi motivele. Femeia asta n-a fost departe de un infarct. Medicului Beleca nu i-a păsat de nimic. Dar poate fi numită medic o asemenea fiinţă?
În opinia mea, cred că medicul Beleca suferă de anumite frustrări, este caracterizată de anumite devieri de comportament, ceea ce o face incompatibilă cu funcţia de control. Cred că locul este undeva într-un birou, un laborator, departe de relaţiile cu publicul şi fără putinţa de a mai provoca rău cuiva. Este doar o opinie.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Refulările intelectuale ale lui Beleca”

  1. 1. turcu petre Says:

    bai nea rotundule ori nu vezi,ori nu vrei sa vezi; pai este greu sa vezi ca aceasta beleca este transformata in caine credincios de catre campanu ,care are deviza: cine nu da bani la partid( a se citi : bani lui campanu prin sluga sa care i-a jurat credinta-smenaru de turcanu- care pana mai ieri era dator vandut, iar acum se lauda ca el finanteaza partidul) ori esti convins ca astia nu au niciun amestec. ESTE FOARTE LESNE DE INTELES CA ASTIA SUNT PUSI PE CAPATUIALA’
    AM AUZIT ULTIMA-TURCANU CANDIDEAZA LA DEPUTATIE=HAI CA ASTA NU O MAI STIAI! SIC

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia