Jan 19

De abia am păşit în noul an, că politicienii au şi început, la nivel de declaraţii, campania electorală premergătoare alegerilor din acest an. Aşa cum am scris pe parcursul anului trecut în mai multe editoriale, legea votului uninominal, care a generat atâtea patimi politice , a fost pusă la dospit.
Preşedintele Băsescu, liberalii lui Tăriceanu, dar mai ales social-democraţii n-au crezut nici un moment în sinceritatea dorinţei lor de a se introduce votul uninominal. Băsescu a adus în prim plan subiectul acestei legi din dorinţa de a-i înjosi în faţa electoratului pe liberali şi social-democraţi. Aceştia s-au prins şi i-au luat-o înainte, aprobând legea în parlament. Rămas fără "obiectul muncii" Băsescu a blocat promulgarea legii şi s-a dat la fund. Şi-a concentrat forţele asupra miniştrilor infractori, că dă mai bine şi este un subiect mai de lungă durată. Îl va exploata mai ceva ca Diaconescu pe Elodia la OTV.
Dacă la vârf, politicienii aruncă unii în alţii cu miniştri infractori sau care au mapă profesională neconformă cu etica şi echitatea preşedintelui Băsescu, în plan local luptele îmbracă alte forme.
Politicieni de doi bani, incapabili să gândească măcar odată în interesul comunităţii, ies în frunte precum păduchii, pentru a ne prosti să le mai înnoim odată mandatul. Aşa au apărut declaraţii aberante, precum cea a lui Val Guraliuc, care a propus acordarea titlului de cetăţean de onoare post mortem al Botoşanilor poetului Mihai Eminescu. Consilier municipal şi lider de vază al PNG, Guraliuc visează la un al patrulea mandat.
Invidios pe declaraţia celui ce l-a părăsit pe Vadim Tudor în favoarea lui Becali, preşedintele PRM, Dumitru Codreanu a venit cu altă găselniţă. El vrea să-l facă cetăţean de onoare al Botoşanilor pe maestrul Ioan Cobâlă, dirijorul formaţiunii de muzică populară "Rapsozii Botoşanilor". N-a spus pentru ce merite, dar le putem intui. De exemplu, pentru că din 1992 şi în prezent maestrul a cântat la urechea social-democraţilor, fie ei adunaţi sub cupola PDSR sau PSD, adică la toate spectacolele în scop electoral organizate de această formaţiune politică.
Tot de la PRM, şi tot din gura lui Codreanu, s-a rostit numele consilierului municipal Ştefan Mihai pentru candidatură la Primăria Botoşanilor. Acest Ştefan, care de două mandate trage sforile prin Consiliul Local Municipal Botoşani şi care împreună cu Comariţă spoliază de vreo patru ani încoace societatea Eltrans, fără a fi tras la răspundere, aspiră la spoliat şi bugetul municipal. Sper ca botoşănenii să nu-şi mai piardă votul pe sigla PRM sau PNG şi să voteze listele acelor partide care oferă candidaţi a căror nume impune respect şi nu este mânjit şi terfelit prin afaceri dubioase.
Nici nu mă miră că dinspre partidul condus de Codreanu ne vin astfel de candidaţi, de vreme ce însuşi preşedintele PRM are probleme cu percepţia realităţii politice botoşănene. Codreanu şi-a manifestat dorinţa de a candida la primăria oraşului Bucecea, împotriva actualului primar social-democrat Ţâmpău. Ce nu ştie, sau nu vrea să ştie Codreanu, este că Ţâmpău va obţine cu multă uşurinţă un nou mandat. În schimb, mai rar am putut descoperit atâta ură împotriva unui om, cum au bucecenii împotriva lui Codreanu. Şi nu numai bucecenii, ci şi cei din Vf. Câmpului, comună pe raza căreia Codreanu are teren agricol în asociere, arendat sau cumpărat. Omul acesta nu se bucură de nici un fel de respect, fiind considerat mai avar decât Hagi Tudose, personajul din nuvela lui Delavrancea.
Acesta este începutul luptei electorale. Cu siguranţă că vom lua cunoştinţă şi de alte aberaţii politice. Inventivitatea este o însuşire umană care nu de fiecare dată ţine de raţiune sau logică. Mai ales la politicieni!

written by Ioan Rotundu


5 Responses to “Aberaţii ale politicienilor botoşăneni”

 1. 1. Dumitru Caruntu Says:

  Daca va imaginati ca numai politicienii au carente, va inselati amarnic. Se intampla si cu oameni care formeaza (sau deformeaza) caractere. Personajul de care vreau sa va povestesc se numeste Balta Rodica, din Havirna, directorul Scolii Havirna. In anul scolar 2006/2007, prin luna aprilie, apare pe net un comentariu legat de Scoala Havirna. Atunci stimabila, in prezenta unor inspectori de la ISJ, ma calomniaza si imi aduce tot felul de injurii, banuindu-ma autorul comentariilor, desi n-aveam habar de ele. Asa intelege Balta Rodica educatia, doar are cursuri de cultura civica de sustinut. Toti care sunt antipsd – sau au alte idei decat ea – sunt “nebuni”. Precizez ca nici macar nu lucram la aceeasi scoala. Asa intelege tov. Balta (consilier psd) sa aplice normele democratiei, in care oricum nu crede. Mai mult, cu ocazia Testului National, la Liceul Darabani (a fost centru de examen), unde eram supraveghetor, a incercat prin toate mijloacele sa favorizeze anumiti copii, incalcand orice norma de corectitudine, chiar pe subsemnatul rugandu-l “sa mai inchida ochii”. Asta intelege aceasta profesoara prin examene: sa iei nota mare prin orice mijloace, inclusiv ilegale. Chiar secretarul comisiei de examen de la Liceul Darabani a incercat sa introduca biletele pentru doua fetite, dar fiind oprita de subsemnatul, aceasta exclama: “Dar m-a trimis doamna directoare Balta, doar sunteti din Havirna!” Acesta-i personajul care formeaza intelectual cetatenii Romaniei de maine: o doamna (?) care stie doar sa arunce cu noroi in imaginea unui coleg de suferinta, de fata cu cei de la ISJ. Doar absurdul in care as fi fost pus m-a determinat sa n-o actionez in justitie pe aceasta doamna. Oricum ii multumesc pentru aprecieri care sunt inca o dovada a bunei educatii pe care o are si pe care probabil o transmite si copiilor cu ocazia orelor de Cultura civica.

 2. 2. Dumitru Caruntu Says:

  Ceea ce nu vedeti domnia-voastra legat de votul uninominal este faptul ca oamenii din aceasta tara au avut ocazia sa se prezinte la un referendum si sa se pronunte pentru votul uninominal, nu sa ramana spectatori pasivi la circul politicienilor. Dar asa cum se asteapta, probabil, ca altcineva sa ne faca autostrazi, altcineva sa ne curate orasele de gunoaie si altcineva sa gandeasca pentru noi ce este mai bine, asa si introducerea votului uninominal s-ar face daca ar hotari “altii”, nu acei parlamentari care nu dau doi bani pe legile si electoratul din aceasta tara. Daca tovarasii din psd pot cumpara cu usurinta un electorat pe care tot ei l-au saracit, este regretabil cat populism, demagogie si amatorism – plus o caracatita de interese – produc pseudoliberalii de azi. Guvernand alaturi de coruptii psd-ului, pe care-i protejeaza cu sarg, cei din familia moliceanu au sanse sa ucida din nou speranta ca dreptatea va fi vazuta in aceasta tara. Mai ales ca superbogatul si “curatul” Adrian Nastase, cel ce a facut din Romania o tara a baronilor locali si a reintregit marea familie securisto-comunista, apare din nou la tv pentru a ne oferi lectii de democratie. O democratie prea slaba pe domeniul justitiei pentru a-i oferi tovarasului Nastase Adrian, ginerele unui fost ministru ceausist al agriculturii, ceea ce i se cuvine: o pereche de catuse.

 3. 3. anonim Says:

  ba cretinule ce esti,cum i ti permiti sa vorbesti asa despre doamna Rodica Balta.

 4. 4. marinciobanu Says:

  Nu e suficient să ai un calculator conectat la internet.
  E bine să ai și un minim simț al răspunderii.
  Faptul că te ascunzi după un anonimat arată că dacă nu ești cretin atunci ai altă problemă.Ori ești din școală,ori ai alte interese.Ori ești dominat de frică.
  Dacă ai niște argumente expune-le.
  Dacă nu ai niște argumente, postarea nu are nici un sens.
  Fără un minim de logică, postarea este o pierdere de timp.

 5. 5. emil Says:

  Bravos Natiune!
  Daca asa intelegeti sa va purtati cu o Doamna,nu o cunosc,intimplator articolul mi-a cazut in mina,,inseamna ca la voi, acolo,acola cavalerismul a murit de mult!Iar faptul ca va mascariti pe bloguri,intelectuali,arata gradul de intelectualitate!Este pacat ca procedati asa,intre voi si cu reprezentantele sexului frumos! Pina la urma politica este pentru o confruntare de idei,care trebuie sa se poarte civilizat,in alte conditii duce la dictatura,sau la mahalagisme! Peantru caremotive nu urmati exemplul conducatorilor USL?Daca asa intelegeti sa va putati acum cind Tara are nevoie de toate capetele instruite,care pot crea un curent favorabil schimbarii,atunc,slabe sperante ca in Tara asta sa se mai schimbe ceva!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia