Feb 10

În aceste zile am aflat cu stupoare că prin vama Stânca – Costeşti se şopteşte cum că o anumită sumă de bani, colectată de la vameşi, ar fi ajuns la directorul Jurnalului, prin intermediul unui reporter, ca să oprească publicarea dezvăluirilor despre implicaţiile vameşilor în contrabanda cu ţigări organizată de vreo zece poliţişti de frontieră, descoperiţi, arestaţi şi în cea mai mare parte eliberaţi. Sunt obişnuit să fiu jignit de către anumiţi „cititori”, fie din răutate profesională, din ignoranţă sau pur şi simplu pentru că aşa se simt ei bine.
Dar de la a fi jignit pentru că ce scriu nemulţumeşte pe cei vizaţi, la a fi acuzat că am fost mituit să opresc de la publicare unele articole, este de acum o imputaţie extrem de gravă şi care-mi afectează credibilitatea publică.
Dacă vreun vameş are la cunoştinţă că mi-a dat bani, direct sau prin interpuşi, dacă ştie că posed la redacţie documente şi informaţii din dosarul aflat la DNA, care-i vizează pe poliţiştii de frontieră, îl invit să declare acest lucru public şi să prezinte şi dovezile cuvenite.
Cred că pomenirea numelui de director la Jurnalul s-a rostit dintr-o confuzie. Eu mă numesc Ioan Rotundu şi sunt directorul Publicaţiilor Jurnalul Online. Nu mă interesează că pe piaţa mediei botoşănene mai există şi alte jurnale şi nici nu mă interesează cum îşi onorează reporterii acestora profesia de jurnalist. Este treaba cititorilor să-i judece. Dau este treaba mea să demonstrez că nu sunt implicat în cloaca şi mocirla acelei politici redacţionale bazată pe şantaj şi acceptare de mită.
Începând cu 1 februarie a.c. reporterul Bianca Albu, care avea în atribuţiuni domeniul politic şi al administraţiei publice, a dat examen şi a reuşit să devină purtător de cuvânt la Poliţia Comunitară Botoşani. Ea este absolventă a Facultăţii de filozofie, la zi şi la stat, cu masterat în Jurnalismul online. N-am oprit pe nici un reporter să plece la mai bine, dacă viaţa i-a oferit o astfel de oportunitate.
Îmi trebuia un alt reporter, iar gândul mi s-a dus la Marian Moroşan, care în toamna anului trecut a fost dat afară de la celălalt Jurnal. Dacă este să iau de bun ce mi-a relatat el, a fost dat afară pentru că a încercat să publice o serie de dezvăluiri legate tocmai de dosarul poliţiştilor de frontieră şi vameşi implicaţi în contrabanda cu ţigări. Nu l-am chestionat în detaliu, pentru că nu am obiceiul de a spiona munca din redacţia altora. În acest sens pot sta mărturie mulţi reporteri veniţi la Jurnalul de la Monitorul, cărora le-am spus de la bun început că nu mă interesează „bucătăria lui Lazăr”, dar că vreau să fie respectate regulile casei.
Aşa cum am mai afirmat, pe Marian Moroşan l-am „recuperat” începând cu 15 ianuarie şi, la dorinţa sa, i-am publicat articolele cenzurate. N-am văzut documentele ce le posedă, n-am cunoscut întreg tabloul informaţiilor ce urma să fie publicat. Numai că după trei episoade s-a oprit. L-am întrebat dacă acestea-s toate celebrele informaţii, dar n-am primit un răspuns edificator şi nici n-am mai insistat. În schimb, fără a mă anunţa, Moroşan a plecat de la mine înapoi la cei care l-au dat afară. Am aflat de acest lucru la două zile după ce-a plecat şi când am văzut că semnează în cealaltă publicaţie. Nu sunt supărat, doar dezamăgit că a procedat aşa.
Putea să-mi spună deschis şi în faţă că pleacă. N-aveam să-l întreb de ce. Era lesne de înţeles că i-au oferit condiţii mai bune decât cele oferite de mine. Pentru cât timp? Probabil până se îndeplinesc anumite obligaţii redacţionale, după care este posibil să se repete episodul din toamna trecută.
După plecarea sa, ajuns prin zona Ştefăneştilor, am rămas şocat să aflu că vameşii au strâns o sumă de bani, care ar fi ajuns la mine şi în schimbul căreia am oprit publicarea articolelor incriminatorii la adresa poliţiştilor de frontieră şi vameşi.
Domnilor, daţi-mi documentele şi informaţiile care i le-aţi dat lui Moroşan şi voi continua eu publicarea restului informaţiilor. Şi vă mai invit, domnilor, să reţineţi că Ioan Rotundu este director la Jurnalul Online, publicaţie electronică, adică nu se tipăreşte. Banii voştri alt traseu au urmat, dacă s-au dat cu adevărat. Mai invit pe acei vameşi care au conştiinţa curată să mi se adreseze cu încredere. Nu trebuie să plătească nici un euro, ca să le public adevărul. Iar celor care au plătit să nu se publice adevărul, le voi servi o lecţie de viaţă care le va crea multe insomnii în privinţa viitorului lor.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Hei, nu la mine au ajuns banii!”

  1. 1. Parerea mea... Says:

    Cu toata consideratia,dar cred ca ceva e putred in…”danemarca” rindurilor dumneavoastra!Sinteti exigent {pina la a fi banuit de cenzura} cu cei ce comenteaza articolele,publicind continutul interventiilor acestora numai “dupa verificarea lor de catre administrator”. O nota a CIRCOTASULUI, la un articol din 12 februarie,{“Dac n-ati putut citi acest pamflet,inseamna ca Rotundu si-a facut datoria..ca si alta data.},argumenteaza parerea ca tineti in mina si hotariti politica editoriala.E normal. Dar…sinteti in schimb,de neinteles,prins “in bucataria lui Rotundu”,cu garda jos ,cind e vorba de “morosenisme”{N-am vazut documentele…n-am cunoscut..ce urma sa fie publicat. L-am intrebat…dar nu am primit…si nici nu am insistat.} Sinteti si mai de neinteles cind afirmati”doar dezamagit”despre plecarea reporterului : “am aflat de acest lucru la doua zile dupa ce-a plecat si cind am vazut ca semneaza in cealalta publicatie “.E ceva ce nu se leaga ..Sinteti prea experimentat in meserie ca sa “muscati” ,”pe bune”, asemenea gogoasa. Sint prea patit cititor sa cred “ad literam” cele relatate.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia