Feb 14

Fără să am vreo legătură cu pamfletul Cârcotaşului intitulat „O activitate pe măsura muşchilor vicelui Ghiorghiţă”, viceprimarul Florin Ghiorghiţă, la ceas de seară (21:56:15), după ce toată ziua a accesat textul în cauză, a introdus următorul comentariu „Pt. Rotundu: „Sunteţi de o nesimţire şi dobitocenie ieşită din comun. Aţi fost să întrebaţi ceva voi sau angajaţii voştri de rahat sau doar comentaţi la marginea şanţului? Şi Rotundule, la creierul tău de găină proastă nu cred că poţi jigni în aşa fel o persoană publică. Eşti doar o nulitate care se ascunde în spatele unor nick-name-uri. Eşti un looser, dacă ştii ce înseamnă.”
Îl asigur pe Ghiorghiţă că n-am avut niciodată intenţia de a-l jigni, ci doar de a-l aduce la realitate, spre binele şi imaginea sa. Nici nu-i nevoie să-l jignesc eu, de vreme ce se jigneşte singur, postând un comentariu ininteligibil (ce-a vrut să spună prin „Aţi fost să întrebaţi ceva voi sau angajaţii voştri de rahat sau doar comentaţi la marginea şanţului?”). Îi mai atrag atenţia că în DEX sau alt dicţionar (DOOM, DLRM, Enciclopedic) nu există cuvântul „dobitocenie” ci „dobitocie”. Ultima parte a comentariului se armonizează perfect cu gradul de cultură şi civilizaţie ce-l caracterizează.
Însă mai am a-i atrage atenţia că nu eu, ci el nu cunoaşte sensul noţiunii de „looser”. M-aş bucura să fiu considerat un looser, dar sunt prea mărunt ca să stau alături de Dostoievski, Mozart, Van Gogh, Mihail Sebastian, Emil Cioran, Petre Ţuţea etc. Nu oricine poate fi looser. Un anume comentator al unui post naţional de radio, cu multă îndrăzneală, a afirmat că „cel mai autentic şi veritabil looser, în afara oricărui clasament (şi demn de urmat) pe care îl ştiu, e Iisus Cristos.” Cum pot fi alăturat unor astfel de personalităţi? Nici nu îndrăznesc să gândesc, dar să şi rostesc cu voce clară sau să scriu, cum a făcut-o Ghiorghiţă, în ignoranţa sa de a folosi, cu multă emfază, un termen auzit pe la un şpriţ în vila lui Mihai Balan, patronul societăţii Micorbuzul, unde trage frecvent la câte un chiolhan. Deşi nici acolo nu cred că s-ar fi putut rosti un astfel de cuvânt. 
Pe forumul Radio Guerrilla, un reporter al postului explică sensul noţiunii de looser: „Looser-ul e un ratat în aparenţă, care intrigă unanimitatea prin tot ce reprezintă el. E un tip curajos, pentru că nu se sfiieşte în a se arăta aşa cum e el, în toată splendoarea lui şifonată, şi deci, nu-şi cosmetizează atitudinea şi înfăţişarea. Societatea noastră fiind suprapopulată de indivizi înmuiaţi în clisa sclipicioasă a aparenţelor, e uşor de detectat. Losser-ii veritabili sunt puţini şi d-aia se disting net în marea asta de fanţi şi fantulese de mahala şi de salon cu stucaturi de ipsos. Loser-ul nutreşte aspiraţii care nu se regăsesc în aspiraţiile unanimităţii. Are cauza lui, de multe ori nevăzută şi neauzită. Looser-ul pute a „originalitate autentica” (originalitatea poate fi şi trucată). Creierul lui degajă prospeţime pentru că-şi permite, n-are mintea îmbâcsită şi năclăită de idei preconcepute.” 
Îl mai informez pe Ghiorghiţă că n-am avere precum el şi nici nu-mi doresc. Nimeni nu mă poate arăta cu degetul pentru fapte reprobabile. N-am aspirat la funcţii publice şi n-am cerşit votul electoratului pentru a mă menţine în funcţii privilegiate şi nici n-o voi face vreodată. Merg pe stradă demn şi nu cu frica că voi fi oprit şi batjocorit pentru vreun abuz s-au vreo nedreptate. Zilnic circul cu tramvaiul, şi mulţi se arată intrigaţi că mă întâlnesc într-un asemenea mijloc de transport. Însă nu este mai puţin adevărat că în tramvai oamenii mă percep ca fiind de-al lor şi mi se destăinui cu fel de fel de necazuri.
Dar de la un comportament de om normal la a fi perceput drept looser, este o distanţă ca de la cer la pământ. Numai Ghioghiţă, în ignoranţa sa, putea face o asemenea apreciere. Dacă Ghiorghiţă ar fi avut creierul meu de „găină proastă” ar fi conştientizat că eu voi face public comentariul său, aşa cum a mai păţit-o. Se pare că Ghioghiţă nu are capacitatea de a învăţa din greşeli.
Îl mai informez pe Ghioghiţă că mi-ar plăcea să fiu considerat un looser, mulţi dintre noi aspirăm către aşa ceva, dar rezultatele muncii noastre trebuie să ne ţină cu picioarele pe pământ.

 

written by Ioan Rotundu

One Ping to “Mi-ar plăcea să fiu looser”

 1. Loser « La Rotundu Says:

  [...] http://rotundu.blogs.jurnalulbtd.ro/2008/02/14/mi-ar-placea-sa-fiu-looser-55 [...]


4 Responses to “Mi-ar plăcea să fiu looser”

 1. 1. me Says:

  sanatate si putere de munca,nea Ionica!Ganduri frumoase de la cineva care n-a avut,din pacate,placerea de a lucra cu un adevarat profesionist.Acum insa,am obosit sa mai lupt cu indivizi de teapa celor de mai sus.Te las pe dumneata sa-i “arzi”,asa cum ai stiut s-o faci dintotdeauna.Noroc bun si putere de la un fost coleg de breasla,care te “citeste” zi de zi!

 2. 2. Aligatorul Says:

  Ferice de cei care au primit o educatie aleasa. Fiindc-au avut si inteligenta necesara pentru a o asimila, pot fi considerati cu adevarat norocosi.
  Nu rare sunt cazurile-n care, desi soarta nu le-a suras din start, unii dintre noi ajung sa se desavarseasca preponderent prin autoeducatie. Insa tot pe fondul inteligentei native. Cinste lor !
  Dar, pentru ca nimeni nu-i perfect, si unii si altii pot avea derapaje de la regulile conduitei elegante. Se-ntampla rar, dar se-ntampla. Insa intotdeauna autocorectia functioneaza prompt, iar cainta e sincera.
  Ce te faci insa acolo unde infatuarea si liberul arbitru au pretentia sa tina loc de inteligenta ?
  Necoptul si vremelnicul nostru vice traieste intr-o grava eroare: isi inchipuie ca bafta chioara pe care-a avut-o pan-acum e regula jocului si obligatoriu o sa-i mearga si de-acu-nainte tot asa. Adic-o sa repete iar si iar figura de la alegerile anterioare, cat o sa vrea muschiu lui.
  Tinere, ca nu-ti place de Rotundu, de stilul lui sau de politica editoriala pe care-o promoveaza e problema ta. Fie vorba intre noi, prin raspunsul de mai jos ti-a dat o lectie pretioasa, pe care un baiat destept ar tine-o minte toata viata si din care-ar avea multe de invatat. Nu pricep insa de ce angajatii de la Jurnalul sunt «de rahat» ? Poate pentru ca au dat in vileag o serie intreaga de ilegalitati si abuzuri ? Ca sa nu mai vorbim ca printre angajati sunt si doamne. Sa fie si ele «de rahat» ?
  A posta un asemenea comentariu e curata sinucidere politica. Dar asta n-ar fi o nenorocire. Dimpotriva.
  Daca din lectia lui Rotundu n-ai invatat nimic, sa vedem ce-ai sa-nveti din lectia pe care-o vei primi la vot sau… poate… din cea pe care ti-o vor administra comilitonii.
  La ce partid zici ca esti acum, ca le-am cam pierdut socoteala ?

 3. 3. joe Says:

  Din pacate d-le Rotundu stricati orzul pe gaste cum se spune.Eu nu am sa il blefturesc pe Gheorghita,nu doresc sa ma ”obosesc” cu un asemenea personaj,insa va spun ca acesta se inscrie in galeria traseistilor profitori ai tranzitiei,cu unic scop ARIVISMUL,si nu va pricepe nimic din fina ironie a dumneavoastra.

 4. 4. un cititor de pe alte meleaguri Says:

  D-le Rotundu, am impresia ca il simpatizati citusi de putin pe d-l Contac, dar va spun ca nu e chiar asa curat cum credeti.Va rog sa studiati putin cazul si incercati sa aflati mai multe despre familia Contac si va veti convinge ca nu e chiar asa cum scrieti.
  Sotia lui Contac are si ea saraca femeie o firmulita care a cumparat de la finante o parte din patrimoniul Prolacom cu bani putini(pe C.Nationala langa Xandor).Un aranjament de al lui Contac pe vremea cand era PSD-ul la putere.
  Doua intrebari ma framanta: de unde avea bani sotia lui Contac (nu credeti ca a fost un paravan ca sa nu zica lumea ca Contac cumpara de la stat ieftin) si cum a fost evaluat patrimoniului vandut de finante (asa as cumpara si eu ceva de la finante ca aici unde sunt fac bani frumosi, dar din pacate nu am relatiile lui Contac).
  Sper din tot sufletul sa nu ma dezamagiti si sa nu-mi schimb parerea.
  P.S. Astept cu nerabdare sa investigati acest lucru.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia