Mar 10

În lupta dintre interesul politicienilor de a-şi atrage Biserica Ortodoxă Română de partea lor şi neconvingătoarea opoziţie a societăţii civile reprezentată de câteva organizaţii neguvernamentale, cu privire la introducerea religiei în licee, au câştigat politicienii şi BOR. Decizia a fost luată de politicieni fără a fi consultaţi părinţii şi elevii. Pur şi simplu, din dorinţa ca BOR să le fie alături în cele două campanii electorale din acest an, politicienii au dat curs cererii Bisericii ca religia să fie predată şi la nivel de liceu. Să fim bine înţeleşi, pentru orele de religie n-a luptat decât BOR, restul cultelor fiind convinse că n-ar fi avut câştig de cauză.
Preoţii şi nevestele lor au a se bucura, pentru că aceste ore nu vor fi predate de profesori cu pregătire pentru un astfel de profil. Există mai demult timp înţelegerea tacită dintre BOR şi ministerul Educaţiei, indiferent de culoarea politică a guvernului, ca orele de religie să fie predate de preoţi şi nevestele lor, cunoscutele cucoane preotese. Aşa s-a rezolvat problema unui plus de câştig financiar pentru familiile de preoţi şi Biserică, pe seama bugetului public.
După 1990, BOR, pentru a-şi recâştiga puterea avută în România până la venirea comuniştilor, a aplicat politica paşilor mărunţi. Nu ştiu dacă UDMR-ul a copiat politica BOR sau invers, dar ştiu că ambele au obţinut rezultate cât se poate de benefice printr-o astfel de politică.
Mai întâi BOR a obţinut independenţa totală faţă de Guvern şi instituţiile statului şi o scutire de impozit pe orice formă de venit. Apoi a obţinut ca preoţii şi alţi angajaţi ai Bisericii să devină salariaţi ai statului, fiind plătiţi din bugetul public cu sume substanţiale. Aşa s-a ajuns ca un preot cu seminar să aibă salariu mai mare decât un profesor stagiar. A urmat introducerea religiei în şcolile primare şi secundare, orele de predare fiind monopolul preoţilor. Acum s-a obţinut predarea religiei şi în licee.
Pe lângă acest succes, preoţii au mai primit o dezlegare de la patriarhul Daniel. Aceea de a candida şi a fi aleşi consilieri locali.
Nu trebuie să fii extrem de şcolit ca să observi că BOR a pătruns în instituţiile cheie ale statului şi că Biserica este independentă de stat, dar nu şi instituţiile statului faţă de ea. Cred că nu suntem pe drumul cel mai fericit. Ori de câte ori Biserica a avut un ascendent asupra instituţiilor statului, nu numai în România, lucrurile au sfârşit prost. Omenirea a ieşit de peste un secol din perioada obscurantismului, când naţiunile creştine erau guvernate şi cu ameninţările biblice, cu teama de judecata de apoi, cu sfârşitul apocaliptic, cu focul Iadului şi alte prăpăstii de care acum rând şi copiii.
Era bine ca religia să fi rămas despărţită de şcoală, să fi fost considerată o componentă a educaţiei din familie şi completată prin prezenţa la biserică, la slujbele religioase. Iar dacă preoţii ţin cu tot dinadinsul să educe religios tineretul de astăzi, să găsească mijloace de a-i atrage la biserică.
Eu nu pot să concep ce educaţie de viaţă poate primi un licean care învaţă la ora de astronomie că sistemul solar s-a format, potrivit teoriei Kant-Laplace, conform unor legi fizice, iar apoi, participând la ora de religie să-l asculte pe preot citind din Biblie capitolul Facerea – Întâia carte a lui Moise. Ori va învăţa la ora de biologie teoria evoluţionistă a lui Darwin, dovezile genetice ale evoluţiei speciilor, dezvoltarea vieţii în oceanul primar şi evoluţia ulterioară până la vârful regnului animal, omul, şi la religie va trebui să afle că în fond omul este o creaţie divină, iar toată învăţătura de la biologie este una falsă. Cred că prin decizia luată ca religia să se predea şi în liceu este un atentat la raţiunea umană, este o gravă şi ireparabilă lovitură dată educaţiei ştiinţifice a elevului, este o piedică în calea realizării profesionale a tânărului dar şi o piedică în calea progresului.
Am devenit europeni, dar nu vrem să luăm de la ţările cu tradiţii democratice ce-i bun. Vrem să parcurgem o mlaştină educaţională, sărind de pe un plaur pe altul,  fără să ştim dacă nu cumva următorul este şi ultimul. Religia trebuie să rămână o problemă de suflet, de spirit, trebuie însuşită din convingere, din nevoia de a te simţi protejat de cineva, fără ca raţiunea să-ţi fie afectată.
Iar când omului îi impui ceva cu forţa, va face totul pe dos, va deveni refractar, te va înfrunta. A impune elevilor de şcoală şi liceu religia cu forţa, nu-i facem mai paşnici. Dovadă creşterea actelor de violenţă în interiorul instituţiilor şcolare şi în afara ei.
În ce-i priveşte pe preoţi, să fim realişti. Nu educaţia religioasă a copiilor va fi prioritatea vieţii lor de păstori ai sufletelor. Vor încasa banii pentru orele de religie, dar vor fi prezenţi la botezuri, înmormântări, cununii, praznice, sfinţiri de sedii şi instituţii publice, agheasmă pe la vilele bogătaşilor, servicii religioase la evenimente publice etc., aşa cum au făcut-o şi până acum. Iar toate acestea vor avea drept corolar bălăcăreala politică, la care au primit dezlegare să ia parte chiar de la Patriarhul Daniel. Vom asista la slujbe religioase prin care preotul îşi va afurisi adversarii politici şi va cere enoriaşilor să-l voteze consilier, că altfel îi va lua mama dracului. Personal, n-am nevoie de o astfel de Biserică! Dialogul cu un duhovnic de mănăstire te curăţă sufleteşte, te reface spiritual, îţi dă încredere în propriile forţe, te simţi protejat de Dumnezeu.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia