Apr 04

Rivalitatea dintre împăratul Germaniei şi papalitate, manifestată pregnant în secolul XI – XII, a atins apogeul în timpul împăratului Henric al IV-lea. Numai că papa Grigore al VII-lea a decis excomunicarea sa, ceea ce l-a pus pe împărat într-o situaţie total neplăcută. Iar pentru a scăpa de consecinţele excomunicării, împăratul a trebuit să meargă în pelerinaj la mănăstirea Canosa, unde se afla papa, pentru a obţine iertarea. Modul umilitor în care împăratul german a obţinut iertarea a rămas consemnat în istorica culturii şi civilizaţiei europene prin maxima „A merge la Canosa”, un mod de ilustrare a supremei umilinţe umane.
Acest episod din istoria medievală europeană consumat între papalitatea şi împăratul german Henric al IV-lea s-ar putea repeta, la scară mai mică, între preşedintele României, Traian Băsescu şi cel al Rusiei, supranumit şi ţarul Emil Putin. Spun că s-ar putea repeta, având în vedere recenta invitaţie a preşedintelui rus, lansată la Bucureşti, către preşedintele Băsescu de a vizita Moscova. Preşedintele Putin nu-i oricine, în momentul de faţă fiind considerat cel mai puternic om de pe glob, preşedintele american Bush pierzând acest privilegiu, ca o consecinţă a politicii sale militare şi economice dezastruoase.
Iar preşedintele nostru i-a reproşat lui Putin că este tributar „logicii războiului rece”, adică l-a etichetat ca având o gândire conservatoare şi retrogradă. A mai afirmat Băsescu că Marea neagră este un „lac rusesc”, motiv pentru care NATO şi Uniunea Europeană ar avea toate motivele să contracareze puterea şi ofensiva ruşilor asupra acestei zone marine deosebit de atractivă atât din punct de vedere economic, dar mai ales al strategiei militare. Mai avem episodul Republicii Moldova cu nodul său gordian Transnistria. Asupra acestor probleme preşedintele Băsescu n-a fost deloc inspirat din punct de vedere diplomatic, a făcut declaraţii deranjante la adresa Rusiei şi a preşedintelui său Putin. Poziţia inflexibilă a preşedintelui României faţă de Rusia a atras asupra României o serie de măsuri punitive, pe care le suportă românul de rând. Plătim preţ ridicat la gazul metan, s-au răcit şi asprit relaţiile cu Republica Moldova, avem probleme cu Ucraina iar asupra gestionării economiei Mării Negre, România n-a obţinut nimic în plus, dimpotrivă, a mai pierdut în favoarea Ucrainei.
În acest context extrem de complicat diplomatic şi total defavorabil României, Putin a lansat invitaţia ca preşedintele României să viziteze Moscova. În momentul de faţă nici SUA nu-şi mai permite să ia decizii fără a ţine cont de interesele Rusiei, iar ţări ca Franţa, Germania, Anglia au realizat că, energetic, depind de Rusia. Aşa că, la summit-ul NATO de la Bucureşti au făcut jocul Rusiei şi nu al americanilor.
Iată în ce condiţii ale diplomaţiei europene şi mondiale a fost invitat Băsescu la Moscova. „A pune câte puţin stăpânire pe această mare cum şi pe Marea Baltică, acestea fiind două poziţii trebuitoare la izbânda întreprinderii noastre” stă scris în Testamentul lui Petru cel Mare, pct. IX, redactat la 1771. Nu pentru a se dezice de acest testament, pe care-l respectă ad literam, l-a invitat Putin pe Băsescu la Moscova. Vizita lui Băsescu la Moscova va fi aidoma cu „A merge la Canosa”. Singura noastră mângâiere este că înainte de a merge preşedintele Băsescu la Moscova, a mers preşedintele Bush la Soci. Tot un fel de Canosa.
Băsescu va trebui, fie şi prin complicate vorbe diplomatice, să-şi ceară iertare pentru comportamentul său rebel faţă de Rusia şi Putin. Ce va obţine preşedintele Băsescu în favoarea României, după ce-şi va spăla păcatele şi va deveni un copil ascultător, este greu de presupus. Totul va depinde de mărinimia ţarului, de starea sa sufletească generate de respectarea cu sfinţenie a Testamentului înaintaşului său.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia