May 04

Nu este prima dată în viaţă când sunt pus în faţa unor evenimente nu tocmai uşor de rezolvat. Relaţiile dintre mine şi Cătălin Flutur, dintre mine şi Gheorghe Sorescu sunt, datorită unor împrejurări fericite ale vieţii, perfect egale. Egalitatea lor rezidă dintr-un element comun al vieţii noastre, iar obligaţiile reciproce nu ne permit să avem manifestări de simpatie diferite unul faţă de celălalt, nu ne putem cântări faptele cu unităţi de măsură diferite. Cu toate acestea, viaţa cotidiană ne-a pus în momentul de faţă în posturi şi raporturi sociale diferite. Sorescu este contracandidatul lui Flutur la funcţia de primar al Botoşanilor. Ei se vor bate, uzând de toate armele politice, pentru a-şi apăra şansa ce viaţa le-o oferă. Eu sunt în postura de a găzdui, editorial vorbind, atacul unuia împotriva celuilalt, fără putinţa de a interveni.
Am promis cititorilor, la începutul acestui an, că în campaniile electorale voi păstra o neutralitate politică totală, voi publica tot ce voi crede de cuviinţă că va ajuta electoratul să voteze în cunoştinţă de cauză, voi aborda comentarii bazate pe realităţile zilei şi nu voi recurge la manipulări în favoarea unuia sau altuia dintre candidaţi.
Îmi voi respecta promisiunea cu orice risc, deşi ştiu că anumite realităţi pe care le voi prezenta nu vor conveni unor candidaţi sau cititori, fiecare urmând a judeca cele citite prin simpatiile sau antipatiile sale politice şi mai puţin în raport cu necesitatea ca nevoile noastre pentru următorii patru ani să fie rezolvate.
Revenind asupra relaţiilor dintre mine, Sorescu şi Flutur, îi asigur pe cei doi că nu Rotundu alege viitorul primar al Botoşanilor, ci botoşănenii. Eu îi voi ajuta doar să se adreseze alegătorilor, cu mijloacele pe care fiecare le va crede de cuviinţă, fără a favoriza pe unul sau altul.
Comentariile la adresa lor, atât timp cât vor respecta cerinţele minime ale regulamentului afişat pe site-ul Jurnalului Online, vor fi validate. Îmi voi respecta angajamentele contractuale cu fiecare partid în parte, iar oricare dintre cei doi va fi ales primar, cel învins va rămâne tot învingător, pentru că aşa sunt orânduite relaţiile dintre noi.
Deşi pare sec, acest text are o mare încărcătură emoţională pentru toţi trei. Cei care ştiu ce se ascunde în spatele acestor cuvinte, înţeleg şi sensul lor. Consider că pornesc la drum, în această campanie a alegerilor locale, cu conştiinţa împăcată că nu-mi voi încălca principiile de etică şi morală juruite.
Pornind de la aceste valori de judecată, ca alegător, ca om de presă cu îndelungată experienţă politică postdecembristă, acord lui Flutur prima şansă şi lui Sorescu ce-a de a doua. Viaţa ne-a demonstrat, şi nu puţine sunt exemplele, că vioara a doua poate ajunge cu uşurinţă vioara întâia, dacă prima falsează. Ori, Flutur rămâne un virtuos greu de învins, lucru de care trebuie ţinut seama!

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Şansa lui Sorescu”

 1. 1. TF-anul Says:

  Parerea dumneavoastra. Nu generalizati. Parerea mea este ca d-l Sorescu ar avea prima sansa. Ce vedeti in comentarii arata in mare parte ca Flurtur ar avea prima sansa pentru ca majoritatea celor care comenteaza sunt cei care au interesul ca “smecherul” din Flutur sa fie ales. Cei care citesc poate si nu comenteaza sunt cei care “tac si fac”. Ati investigat legalitatea afisajelor PD-L? Nu. De ce? Va ajut eu cu un raspuns. Nu puteti fi impartial. Inima are culoarea orange asa ca daca vreti sa fiti corect nu mai comentati evenimentele din aceasta perioada pentru ca nu va tineti de promisiune. Cu respect al dumneavoastra botosanean departe de casa.

 2. 2. AM MAI POSTAT Says:

  UN JURNALIST CU DEMNITATE TREBUIE SA FIE IMPARTIAL , SAU DACA NU SE POATE ABTINE , MACAR ARE BUNUL SIMT SA ISI DECLINE AFINITATILE . DAR VORBA CEEA: … “NU SE MUSCA MANA CARE TE HRANESTE” …AM POSTAT CEVA MAI DEVREME CEVA IMPOTRIVA PORTOCALIILOR DAR DESIGUR NU APARE SI NICI NU VA APAREA , CA ASA-I IN TENIS

 3. 3. Ioan Rotundu Says:

  Către TF,
  Amice, de vreme ce declari că eşti departe de casă, cum de ai văzut afişajul PD-L? Apoi, scriu de patru ani că preşedintele Băsescu, simbolul orangelui, nu mă reprezintă şi nu pot accepta modul său bădăran de a se comporta şi manifesta. Cum pot fi considerat susţinătorul PD-L-ului? Nu fac decât să le îndeplinesc cerinţele contractului de publicitate, aşa cum fac şi cu PNL şi cu PSD. Pe blog expun opiniile mele şi nu ale altora. Nu cer nimănui să le accepte, dacă le consideră contrare convingerilor sale. Numai că eu am acces la o serie de informaţii la care cetăţeanul de rând nu poate avea, cum nu au nici mulţi dintre cei ce se pretind a fi politicieni. Relaţiile speciale dintre Sorescu şi Flutur nu sunt cunoscute multora. Chiar dacă azi sunt pe baricade diferite, scopul lor este comun şi este dictat de alte principii de etică şi morală decât cele cu care suntem noi obişnuiţi. Aparenţele au înşelat întotdeauna, înşeală şi în cazul de faţă. Textul care l-am scris trebuie citit mcu ochii minţii şi nu cu corzile vocale. N-am fost la vot din 1990 până în 2004, când am votat cu Alianţa DA şi m-am păcălit. Nu voi merge nici de această dată, dacă nu voi avea convingerea că voi putea vota în favoarea comunităţii din care fac parte şi nu în favoarea candidatului, care aspiră la privilegiile funcţiei şi avantajele celui ajuns la putere. Este şi acesta un mod de comportament social, frecvent întâlnit prin ţările Europei Occidentale.

 4. 4. TF-anul Says:

  Ma simt dator sa va informez ca citesc presa zilnic. ma refr la cea locala si de aiciam aflat ca pd-l avea 2 afisaje pe pietonal agatate de copaci. Actualul primar (actualul pentru ca nu se pune problema de viitorul) a “recunoscut” ca exista si “nu sunt” pe domeniul public ci pe copaci. Nu afirm neadevaruri doar daca presa dezinformeaza. Recunosc ca am gresit spunand culoarea. Am facut aceasta afirmatie doarece culoarea “orange” o poarta la gat flutur si avand clare tendinte de al sustine v-am pus in aceasi oala colorata. Va astept cu noi articole. Succes.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia