May 13

La sfârşitul săptămânii ce tocmai a trecut a trebui să mă deplaseze până la Hunedoara. Am considerat deplasarea un prilej cât se poate de potrivit în a lua cunoştinţă de modul în care se acţionează de către partide în campania electorală şi în alte zone ale ţării decât Botoşanii. Aşa am putut constata că în zona Moldovei bătălia se poartă între PD-L şi PNL, PSD-ul având o campanie mult mai liniştită şi sărăcăcioasă faţă de agresiunea şi opulenţa afişajului manifestat în 2004.
În Transilvania, balanţa este înclinată către PNL, ardelenii având puţină aplecare spre social-democraţi. Interesant pentru mine a fost să constat că PD-L, care are în frunte un ardelean în persoana clujanului Emil Boc, este foarte puţin agreat. Ardelenii îl dezavuează pe Boc şi pe preşedintele Băsescu şi nu cred o iotă din promisiunile electorale ale acestei formaţiuni politice.
O situaţia deosebită am putut s-o constat la Hunedoara. Aici, pentru funcţia de primar se bate fostul campion de box Corneliu Leu, candidat al Partidului Conservator, cu fiul americanizat al unui localnic, un anume Ovidiu Hada, candidatul PNL. Am discutat cu mulţi hunedoreni, iar majoritatea au declarat că-l vor vota pe Hada. Ei văd în Corneliu Leu un fost campion, îl apreciază, îl stimează pentru preocuparea sa pentru raliurile auto, dar nu-l consideră un viitor bun primar. Această constatare m-a bucurat, considerând-o o dovadă că votul uninominal nu va promova în parlament, cum se susţine de cei care nu agreează acest sistem de vot, cântăreţi de manele, fotbalişti, actori şi alte personaje pitoreşti cu buzunarele doldora.
În ce-l priveşte pe Hada, acesta şi-a lansat candidatura în stil american. El provine dintr-o familie de penticostali, lucru care nu-i deranjează pe hunedoreni. Se bucură de un puternic sprijin din America, a adus ajutoare la cei sărmani, a făcut investiţii.
Mi s-a povestit şi o întâmplare reală, care numai prin România se putea consuma. Hada a adus un grup de tineri din America, pentru a lucra voluntar la amenajarea peisagistică a oraşului. Le-a cumpărat hârleţe, târnăcoape, sape, greble. Obişnuiţi ca pe la ei, seara tinerii americani au lăsat uneltele la locul de muncă. A doua zi n-au mai găsit nici măcar o coadă de ceva. Le-au furat localnicii peste noapte.
Nu m-am lăsat până ce n-am dezlegat şi enigma la ce anume îl mână pe Ovidiu Haga să renunţe la traiul american pentru a ajunge primar în Hunedoara. Dorinţa sa este ca odată ajuns primar să poată pune în valoare terenurile imense pe care stau în adormire şi autodemolare imensele hale ale fostului combinat siderurgic. Terenul este extrem de valoros, bine poziţionat faţă de restul oraşului şi-i ispiteşte pe mulţi să-l obţină pentru a realiza investiţii. Iată dar că spiritul de afacere american este cel care-l călăuzeşte pe Haga să ajungă primar de Hunedoara, chiar dacă declară pe toate bannerele şi afişele că-şi va pune experienţa americană în slujba cetăţenilor hunedoreni.
Am scris aceste rânduri cu intenţia de a informa cititorii botoşăneni că nici prin alte oraşe ale ţării campania electorală nu se poartă cu mănuşi, iar cei care râvnesc la funcţia de primar n-o fac de dragul intereselor comunitare, ci din dorinţa de a se înfrupta cât mai mult din uriaşul potenţial de privilegii pe care-l oferă această funcţie. Tot pentru a ajunge la oala cu smântână şi la traista cu privilegii se luptă şi candidaţii noştri. Aşa că va fi în interesul nostru să le cântărim bine vorbele mieroase şi tolba din care scot cu nemiluita promisiuni, votându-l pe cel care-l considerăm că va fura după rangul cu care a fost investit, după cum sună replica unui personaj gogolian din piesa de teatru „Revizorul”. Căci avem printre candidaţii ce aspiră la funcţia de primar şi din cei „flămânzi” rău de tot, sau care s-au înnădit la urdiniş, iar de-i vom scăpa la primărie, „gri viaţă” (grea viaţă) ne va aştepta, după cum se destăinuia lui Caragiale soţul patroanei nemţeşti de la Carul cu bere, care era supravegheat de nevastă ca nu cumva să tragă la mustaţă şi să-i încurce pe muşterii la socoteală.

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Să fure, dar după rangul primit!”

 1. 1. TF-anul Says:

  Rusine ca nu postati comentarii pe publicatie. Eu va citesc doar din dorinta de a pune un comentariu dar nu imi dati voie.. Tot copil ati ramas. Este “lopatica” dumneavoastra si faceti ce vreti cu ea. Asa este dar ati mintit in privinta postarilor. Rusine

 2. 2. Parerea mea... Says:

  Nu ma asteptam ca domnul Hada {!?!?} si actiunile sale sa prezinte un asa interes pentru botosaneni incit sa fie motivul unui subiect, politico-moralizator-jurnalistic prezentat in extenso pe prezentul blog.Dar cum hotarirea va apartine , ca si blogul, nu emit pareri.In schimb,cit priveste “pilda tirnacoapelor”,parerea mea este ca numai in Romania se mai pot gasi persoane care sa creada ca numai in Romania se fura.Ca sintem,comparativ cu alte natii,mai…”talentati”- din pacate si din rusine!-este o alta poveste. O cu totul alta .Personal as fi dorit sa incercati sa dezlegati enigmele pretendantilor locali la mina” doamnei Primarie” si nu cele legate de halda “americanului” Hoda..Am retinut argumentatia ca doriti sa informati botosanenii despre ce se mai intimpla pe alte meleaguri ale Patriei si ca politica este aceeasi dama de cosumatie, vulgara si vicioasa indiferent de “locatie” Numai ca avem si noi “hadenii” nostri,”haldele ” noastre ce necesita niscaiva analize,dezvaluiri, lamuri. Sint si ai nostri buni de …studii de caz.Totul e ca pana jurnalistului sa vrea cu adevarat adevarul. Sper ca acestea sa nu se faca de un ziarist strain locului, nimerit in zona noastra la o peterecere privata ,cu gindul la ciorba de potroace de dupa!{A nu se confunda cu tigara de dupa!} Avem si noi falitii nostri…Parerea mea!

 3. 3. Ioan Rotundu Says:

  În cuprinsul expunerii mele am motivat ce anume m-a determinat să scriu aceste rânduri. Apoi, este dreptul meu să gândesc într-un anume fel şi să-mi fac publice gândurile. Am considerat tema abordată de interes pentru orice cetăţean conştient de responsabilitatea ce îi revine atunci când va merge la vot. Cu cât orizonul este mai larg, cu atât se va apropia mai mult de realităţile locului. În matematică o astfel de gândire se contituie într-o problemă de minim şi maxim. Adică un maxim de cunoştinţe cuantificate în parametrii sociali introdus într-o matrice pentru a obţine un minim de erori la urna de vot. Aşa am gândit eu utilitatea celor scrise. Alţii pot gândi atfel şi e dreptul lor!

 4. 4. babesvizionarul Says:

  la penticostali barfa e pe primul loc votati pe SCHIAU roman hada acuzat de furt si viol atentie fete cu legea in mana hada poate viola liber ,ce e spune despre el sint minciuni a fugit in america pentru a se uita adevarata fata cei mai multi in hunedoara snt hoti si crminali fara studii analafabeti insuihada estela fel,taximetristi au votat cu hada care multi dintre ei sint violatori.si exista 2 partide care n r trebui sa existe PSD =PCR SI PNL=LEGIONARI CARE nu apreciaza adevarata valoare ve-ti f mai saraci votind pe hada

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia