May 25

Zilele trecute citeam postat pe site-ul Jurnalului un comentariu prin care i se reproşa primarului Cătălin Flutur că are grijă să înfrumuseţeze Botoşanii numai în zona centrală şi în scop electoral. Nimic mai fals! În primul rând că estetica urbanistică nu este apanajul primarului Flutur, de doi ani de zile consilierii municipali încredinţând această activitate unei firme private. Astfel de reproşuri la adresa lui Flutur am mai auzit.
În vara anului trecut, spre exemplu, mă aflat în staţia de tramvai de la Stadion. Scuarul Căii Naţionale era decopertat cu tot cu stratul de iarbă. Un locuitor din cartier, pe care-l cunoşteam din vedere şi care ştia exact cine sunt, m-a abordat foarte revoltat. El susţinea că primarul Flutur este inconştient că procedează la aşa ceva, că aruncă banii publici pe fereastră. I-am explicat că stratul de pământ de pe scuar este deasupra nivelului bordurii şi că, la ploaie, pământul este cărat în stradă, creând pericolul derapajelor pentru maşini şi că este normal să fie săpat cel puţin la nivel de bordură. L-a descurajat explicaţia mea.
După vreo lună l-am întâlnit din nou şi tot în staţia de tramvai. Numai că acum scuarul arăta altfel. În locul buruienelor erau plantate flori în culori vii, totul arătând vesel şi dând un aer de optimism, oricât de posomorât ai fi fost. Cu jumătate de gură a recunoscut că am dreptate, dar l-a criticat pe Flutur pentru faptul că staţia de tramvai este plină de gunoaie, scaunele murdare şi n-ai unde să te aşezi. Avea dreptate. Staţia arată la fel şi acum, chiar dacă suntem în plină campanie electorală.
Revenind la comentariul de la care am pornit să scriu aceste rânduri, autorul i-a reproşat primarului că a plantat flori pe fel de fel de figurine din lemn, apreciind că gestul primarului este unul sută la sută electoral.
Am călători mult prin România, nu există localitate reşedinţă de judeţ prin care să nu fi călcat. Am călătorit şi peste graniţă, în Occident. N-am văzut vreun oraş a cărui periferii să fie împodobite cu spaţii verzi şi înfrumuseţate cu ornamente stradale. Este normal, pentru că centrul oricărei aşezări urbane este cartea sa de vizită. Străinul care vine în Botoşani ne va judeca şi după cum va vedea că sunt amenajate spaţiile verzi din zona centrală. El nu va călca prin Rotunda sau Parcul Tineretului.
În ce priveşte ineditul amenajării spaţiilor verzi, meritul revine firmei căreia i s-a concesionat acest serviciu. Putem spune că firma are într-adevăr specialişti în domeniu şi că a scos Botoşanii din monotonia arbuştilor ornamentali prost crescuţi şi tunşi în aceeaşi invariabilă formă geometrică, din acele nesfârşite covoare de iarbă verde netunsă, uscată de arşiţă. Dacă privim acum scuarul Căii Naţionale, putem admira splendoarea trandafirilor scoşi la lumină din buruianul care-i năpădise, putem admira diverse forme geometrice create prin plantarea unor flori ce-ţi încântă ochiul.
Aceste amenajări de staţii verzi nu sunt începute de când am intrat în campania electorală. Astfel de lucrări s-au început anul trecut, dar acum se lucrează la partea vizibilă şi înţeleasă nouă. A-l acuza pe Flutur că a ornat oraşul în scop electoral ar însemna să-i atribuim un merit care nu-i aparţine. Iar a-i reproşa că înfrumuseţează oraşul în zona centrală şi nu în periferia sa, este o acuzaţie care n-ar susţinere. Aşa trebuie procedat, iar cine nu înţelege astfel de proceduri universal valabile în întreaga lume, are o problemă de logică. Doar dacă ţine cu tot dinadinsul să folosească realizările firmei de peisaj urbanistic pe post de măciucă electorală, cu care să-l pocnească pe Flutur ori de câte ori i se iveşte prilejul, poate, poate n-o mai ieşi primar. Sub acest aspect trebuie să aşteptăm pentru a afla cum a gândit majoritatea botoşănenilor, după ce vor trece pe la urna de vot, ştiut fiind că nu mor caii când vor câinii.  

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Măciuca electorală”

 1. 1. TF-anul Says:

  Ati uitat sa puneti fotografia lui Flutur. De ce nu faceti o referire, ca un adevarat jurnalist ce va credeti, la faptul ca primarul a afirmat ca sala polivalenta este gata pana la sfirsitul lunii si daca te uiti pe dinafara mai este treaba, dar daca ne uitam si inauntru? Referitiva si la dezinformarea botosanenilor. Nu scoateti toate paiele din ochii primarului.

 2. 2. SA MAnipulam Bine ! Says:

  Nu-i onest cine-i onest ci ii onest ala care va place(plateste) ! Mai urma sa spuneti: mutumim din inima Domniei Sale Flutur si Partidului ca exista !sau Ca multumim calduros ca Tibuleac vrea sa redea DEMNITATEA judetului?!!! Tibuleac, un om demn ,de altfel , ne poate da lectii de DEMNITATE !

 3. 3. Ioan Rotundu Says:

  Poate pe lângă mult uzata placă cu “manipularea” veţi fi în stare să găsiţi şi argumentele necesare care să vă suţină punctul de vedere. În afară de faptul că vreţi ca toţi cei din jur să gândească în limitele puterii voastre de înţelegere, n-aţi demonstrat nimic altceva. Nu aruncând cu noroi peste munca altora este soluţia rezolvării problemelor de interes comun. Din păcate, orbiţi de furia faptelor, de incapacitatea de a ne ridica prin rezultatele muncii la nivelul altora, preferăm să emanăm într-o formă destructivă ura din noi, veninul care ne otrăveşte sufletul. Mai sus de atât, unii dintre noi, nu pot urca pe scara valorilor morale, neavând capacitatea de a se detaşa emotiv. Trist, dar adevărat!

 4. 4. Parerea mea... Says:

  Sincer domnule Rotundu nu inteleg.Nu va inteleg! Va angajati- mai mult sau mai putin fatis- in disputele electorale locale.O faceti ,de cele mai multe ori,vehement,dar,uneori,surprinzator de neconvingator si,-iarasi uneori-bizar de amatoriceste. Interventia jurnalistica cu care incercati sa convingeti botosanenii despre binefacerile “erei Flutur” la cirmele treburilor orasului,recte textul postat pe blog sum semnul maciucii,,sta marturie. Incepeti prin a spune ca”nimic mai fals” nu este decit aceea de a afirma ca se face cosmetizarea orasuli nostru numai prin zona centrala a acestuia.Cu alte cuvinte ,primarul e primar pentru toata lumea din oras si se va ingriji de fiecare zona a acestuia ,fara sectoare privilegiate. Citeva rinduri mai jos,insa,sustineti ca este normal sa se faca ordine cu predilectie in centru,pentru ca acesta este cartea de vizita a oricarei asezari umane.Daca inteleg ca este o logica -si o practica!-in a da o mai mare atentie zonelor centrale,nu inteleg in schimb ce contine mesajul lurnalistic dorit si logica acestuia. Nu vreau sa fiu malitios dar argumentatia “strainul care vine in Botosani…nu va calca prin Rotunda sau Parcul Tineretului” parca face parte din logica inconfundabilului Bula. In viteza tamiierii “viitorului actual ales”si cu futilitatea argumentelor folosite,porniti ordonat{a la Cristoiu!}:”In primul rind ca…”Am cautat un “urmator ” rind care sa continuue sau sa sfirseasca sirul ,dar nu am gasit.Am gasit in schimb “parabola scuarului” tot atit de …personala ca si cea a “tirnacopului” cu ceva vreme in urma.In rest nimc,doar vorbe vorbite!Am prezentat-selectiv-cum percep eu cititorul,mesajul jurnalistic electoral produs de un condei cunoscut pe plan local.Al dumneavoastra.Pacat ca acesta,condeiul ,in loc “sa se joace cu puterea”,”joaca”- cam aiurea uneori- cum,si cind fluiera aceasta.Parerea mea.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia