May 30

Joi după amiază, pe postul local de televiziune SOMAX, a fost ultima confruntare dintre candidaţii la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani. Întâmplător am deschis televizotul, când moderatorul Adrian Şorodoc i-a întrebat pe candidaţi ce vor face pentru sportul botoşănean, dacă vor fi aleşi preşedinte. În primul rând că o astfel de întrebare n-avea ce căuta în acest context de dezbatere politică pentru că, potrivit Legii 215 privind administraţia publică locală, consiliul judeţean n-are funcţia sportivă, adică o astfel de activitate nu intră în competenţele sale şi nu o poate tutela.
Dar, odată întrebarea pusă, am fost curios să aflu ce răspuns vor da candidaţii Constantin Conţac, Mihai Ţâbuleac, Liviu Câmpanu, Dumitru Codreanu şi Dorin Ciuştea. Iar răspunsul lor m-a îngrozit, văzând de câtă ignoranţă dau dovadă cei care vor să preia în mâinile lor destinele unui judeţ.
Mai întâi că toţi, dar absolut toţi, au vorbit de parcă ar fi dat raportul în faţa primului secretar PCR. Adică au vorbit de vom face, vom drege, vom crea parteneriate, vor băga o echipă de fotbal în divizia “A”, de parcă astfel de promovări se fac din biroul preşedintelui CJ. Nu ştiu dacă din foştii activişti PCR au privit vreonul emisiunea, dar dacă a făcut-o, poate fi mândru. Munca lor propagandistică are continuitate.
Singurul cuvânt care n-a fost rostit, deşi a plutit tot timpul în aer, a fost “Daciada”, în rest întreg scenariul s-a desfăşurat după tipicul comunist.  M-a surprins Dorin Ciuştea, care în calitatea sa de vicepreşedinte al CJ şi care are în răspundere bugetul judeţului, ştie că activităţile sportive nu sunt finanţate din acest buget şi că CJ-ul nu gestionează astfel de fonduri. Culmea, demagogic, Ciuştea a susţinut faptul că va băga o echipă de fotbal în divizia “A”, invocând sprijinul preşedintelui său de partid, Gigi Becali. L-a contrat Codreanu cu “Dar până acum ce-a făcut Becali pentru sportul botoşănean?”. Trebuie să mai remarc că Dumitru Codreanu a fost singurul candidat care a dovedit că ştie legea. El a precizat că activităţile sportive pot fi sprijinite numai dacă sunt alocaţi bani prin buget, dar că sportul nu este o prioritate a CJ.
Într-adevăr, sportul de masă nu este un atribut al CJ. Sportul este o componentă a politicii guvernamentale, promovată prin Ministerul Tineretului şi Sportului, iar la nivel de judeţ prin Direcţia Judeţeană de Sport. Finanţarea tuturor activităţilor sportive se realizează din bugetul naţional, conform planificărilor care exprimă priorităţile naţionale şi locale. Sportul în şcoală este desfăşurat potrivit programei didactice, sportul individual se realizează de către fiecare dintre noi cum putem şi cum ne permite buzunarul şi nicidecum nu ne trebuie aprobarea cuiva din CJ.
Condamnabilă este şi comportarea senatorului Mihai Ţâbuleac. Nu este permis ca un senator, care participă la întocmirea legilor, le dezbate şi votează, să nu ştie ce poate şi ce nu poate face un consiliu judeţean. L-am înţeles pe liberalul Liviu Câmpanu care, ca medic, a conceput răspunsul la întrebare considerând sportul o formă medicală de tratament. Şi este, dar acest tratament nu-l aplică preşedintele CJ.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “M-am îngrozit de ce-am putut auzi”

  1. 1. Bogdan Says:

    moderator a fost Adrian Sorodoc, nu Ionut Poclid

  2. 2. Ioan Rotundu Says:

    Mulţumesc! Am corectat. Ionuţ Poclid a moderat întâlnirea cu candidaţii la Primăria Botoşani, emisiune ce i-a urmat celei cu candidaţii la preşedinţia CJ.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia