Jun 22

Contestaţia preşedintelui PSD, Constantin Conţac, cu privire la alegerile privind preşedinţia Consiliului Judeţean Botoşani cred că este justificată. Pe raza municipiului Botoşani s-a constatat un număr de peste zece mii de buletine de vot nule, iar pe total judeţ peste 14 mii. Toate aceste buletine declarate nule vizează alegerea funcţiei de preşedinte al CJ nu şi cele de consilier sau primar.
Să trecem în revistă o serie de aspecte care s-au desprins în urma desfăşurării operaţiunilor de vot şi a numărării buletinelor. Este cunoscut faptul că pe Botoşani Constantin Conţac n-a avut niciodată o reuşită în alegeri. În două rânduri (1996 şi 2000) a candidat la Primăria Botoşani şi a ieşit pe locul II. Ori ne este cunoscut faptul că la funcţia de primar votul este uninominal. Concluzia este una singură: prin candidaturile sale Conţac n-a reuşit să convingă majoritatea botoşănenilor să-l voteze primar. Cred că şi Conţac a realizat acest lucru, motiv pentru care nici n-a mai candidat.
Alegerea preşedintelui CJ făcându-se prin vot uninominal, din nou Conţac a avut de obţinut o majoritate. De această dată o majoritate aflată pe o arie geografică mult mai extinsă decât municipiul Botoşani şi mult mai diversă în opinii şi probleme de natură administrativă.
Toate sondajele care au pregătit intrarea în campania electorală şi pe timp campaniei îl indicau pe Conţac câştigător detaşat la preşedinţia CJ, indiferent de cine s-ar fi aflat în spatele sondajului. Explicaţia era îndeajuns de solidă. Electoratul din judeţ este mult mai apropiat modului de gândire şi acţiune ale lui Conţac, iar acesta, prin discursul politic, s-a situat mai aproape de sufletul cetăţeanului rural.
Aceste aspecte, ce pot fi apreciate ca fiind desprinse din psihologia electoratului, au fost şi sunt bine cunoscute de principalele formaţiuni politice concurente PSD-ului şi lui Conţac.
Era normal ca cineva interesat să-l faulteze la voturi să-şi îndrepte atenţia către mediul urban, respectiv către municipiul Botoşani, unde electoratul este mai puţin interesat de persoana Conţac. Apoi, nimic n-ar fi dat de bănuit că preşedintele Conţac a pierdut pe Botoşani, toată lumea considerând rezultatul ca firesc.
Dar îmi vine greu să cred că cetăţeanul din Botoşani este mai puţin instruit decât cel din mediul rural. Nu pot să concep că peste zece mii de persoane din Botoşani n-au ştiut cum să voteze la preşedinţia CJ, adică unde şi pe cine să ştampileze, anulându-şi buletinul de vot prin dublă ştampilare. De vreme ce aceeaşi cetăţeni s-au descurcat în hăţişurile buletinului de vot privind candidaţii la consiliul local şi primar, devine suspect faptul că ei s-au împotmolit la buletinul de vot privind candidaţii la preşedinţia CJ.
Pe municipiul Botoşani Conţac a pierdut în favoarea lui Mihai Ţâbuleac cu vreo şase mii de voturi. Dacă n-ar fi fost cele peste zece mii de voturi anulate pe Botoşani, astăzi preşedintele ales al CJ ar fi fost Constantin Conţac.
Acestea-s motivele pentru care Constantin Conţac a contestat, pe cale legală, alegerile la funcţia de preşedinte al CJ şi a cerut judecătorilor să verifice cum de s-a putut ajunge la un număr aşa de mare de buletine de vot anulate.
Potrivit legii, Curtea de Apel Suceava ar fi trebuit să se pronunţe săptămâna trecută, dacă numărul buletinelor de vot anulate este consecinţa erorilor de vot ale cetăţenilor sau s-a comis o fraudă electorală. Nu s-a pronunţat, semn că s-a dorit o aprofundare a verificării fenomenului înregistrat. Nu cred că alegerile vor fi anulate. Dar cred că ceva nu-i cuşer cu acest număr aşa de mare de buletine de vot anulate. N-are logică!

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “N-are logică!”

 1. 1. TF-anul Says:

  Bravo. Perfect spus dar totusi este o logica. Trebuia sa cistige Tibuleac. Deci e logic de ce sunt asa de multe buletine anulate. Greseala celor care au “stricat” buletinele este ca mai trebuiau anulate si din cealalta categorie. Este poate ilogic cum au gandit matematicienii care au puis la cale asta.

 2. 2. Ionescu Vasile Says:

  Din partea mea, sa-i dea afara pe toti care nu au rezultate. Doar nu ii pune nimeni sefi sa aiba rezultate proaste.

 3. 3. Dumitru Caruntu Says:

  Dar ce logica au urmatoarele alte trairi din Botosani:
  * Se copiaza si se dicteaza la greu cu ocazia tezelor unice si nu se intampla absolut nimic (si ei formeaza constiinte !?).
  * Se incalca legea in toate felurile si iarasi nu se intampla nimic.
  * Cei care au spalat creiere la greu in perioada comunista, au avut sau au functii de conducere. Exemplu din Havirna: Zvinca Petru (traseist politic; unde-s principiile tov. Zvinca?), mare lider de sindicat. Suhan Georgeta, tovarasa care aplica cu sarg indicatiile pcr-ului la Scoala Tataraseni, spaland creierele copilasilor (a fost cea mai stalinista dintre cadrele didactice), a ajuns directoarea scolii, pe principiul pile-cunostinte-relatii (pcr, n-a murit niciodata in Botosani), iar actualmente stimabilul sot Suahan Valeriu, cel care in anii ’90 era un mare fan Vadim, a devenit liberal infocat, iar cu cele 50 de cuvinte din limba de lemn o face pe-a directorul pe aici (senatorul Campan stie de ce). Erai ponegrit si jignit in ultimul hal in Scoala Tataraseni de aceasta familie Suhan in anii ’90 numai daca spuneai ca esti anticomunist. Violenta acestui individ Suhan Valeriu este recunoscuta: daca avea ceva cu tine efectiv sarea la bataie, cum am avut prilejul sa constat in cateva randuri, considerand scoala mosia sa proprie (bata ca argument pentru un badaran ca el).
  * La HAVIRNA nu conteaza ce stii sau la ce esti bun, important e ce spun tov. Suhan Valeriu, Zvinca Petru sau tov. Balta Rodica ( cum ramane cu calomnia cucoana ? cand ai nervi ma calomniezi pe mine ?) despre tine. Acesti oameni formeaza constiinte. Sa mori de ras. Si ne mai miram ca ciuma bolsevica impreuna cu coruptia, plus saracia fac ravagii in Botosani. Cate carti mai citesc asa-zisii intelectuali din Havirna ? Ei au ramas cu lectura Scinteii si a operelor complete ale Carmaciului. Acestea sunt tiparele lor de gandire. Niciodata nu i-am auzit sa condamne comunismul. Dar sug din plin la ugerul democratiei. Mergeti tovarasi macar o data in viata sa depuneti o floare la mormantul copiilor care si-au dat viata in ’89 si pentru ca hidosenii de gandire ca voi sa nu-si mai aiba locul in sistemul educational din Romania.

 4. 4. Masala Andreea Says:

  Pt Dumitru Caruntu
  Citind mesajul d-voastra am ajuns la concluzia ca ar trebui sa strigam : JOS COMUNISMUL… din scoala!? Sincer va inteleg frustrarile! Niste gunoaia ale societatii care au manipulat atatea generatii…
  Sa auzim numai de bine!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia