Aug 11

De fiecare dată când sunt alegeri locale şi se schimbă conducerea Consiliului Judeţean Botoşani, tot de atâtea ori noii aleşi se împăunează cu faptul că vor stopa puterea de influenţă a Mariei Bordaş, nimeni alta decât cea care de ani şi ani împarte bugetul judeţului după cum îi este vrerea. Şi în urma actualelor alegeri, vicepreşedintele Florin Ţurcanu a adus la cunoştinţa presei noi abuzuri comise de Bordaş, susţinând sus şi tare că va face ordine cu aceasta. Preşedintele Mihai Ţâbuleac, luând act de declaraţia vicepreşedintelui, de asemenea s-a cocoşat în faţa presei că lui Bordaş i-a cam sosit ceasul. De la consumarea acestui eveniment a cam trecut ceva timp, şi nu s-a întâmplat nimic. În biroul celor doi „revoluţionari” s-a aşternut liniştea, iar Maria Bordaş îşi vede în continuare de împărţirea bugetului, aşa cum o face de ani şi ani
Nici că i se va întâmpla ceva, dimpotrivă, poziţia sa pare să devină mai puternică. În presa locală s-a scris că Bordaş a fost desemnată de preşedintele Ţâbuleac să prezideze comisia de licitaţie pentru lucrările ce urmează a se executa la Şcoala specială din Dorohoi, în valoare de vreo 4,5 miliarde lei. În urma licitaţiei, societăţile desemnate să execute lucrarea au fost două. Una este SIMCOS, societatea aflată sub protecţia fostului vicepreşedinte Dorin Ciuştea (cu care Bordaş a colaborat minunat vreme de patru ani) şi unde Ciuştea s-a retras după eliberarea sa din funcţie în urma actualelor alegeri. A doua societate aparţine fiului lui Bordaş. Altfel spus, deşi aflată în plină atenţie publică pentru abuzuri repetate, Bordaş nu s-a sfiit să-i încredinţeze fiului o lucrare pe banii publici. A mai făcut-o şi pentru lucrările din zona primăriilor Vorniceni, Pomârla, Durneşti, Mitoc, Guranda etc.
Despre modul de lucru practicat în mod curent de către Bordaş, cel puţin în publicaţiile Jurnalul se scrie de peste 10 ani. Cât în fruntea instituţiei Protecţiei Copilului s-a aflat directorul general Felicia Mihai, multe afaceri, pe seama bugetului, au orchestrat cele două.
La Protecţia Copilului, în perioada Feliciei Mihai, s-au achiziţionat articole de îmbrăcăminte pentru copii şi produse alimentare la care societăţile vânzătoare au practicat adaosuri comerciale şi de 300%. În timp ce multe societăţi care livrau produse alimentare pe credit aşteptau şi jumătate de an să-şi primească banii, societăţile privilegiate prin adaosul comercial primeau banii aproape imediat. Bordaş avea grijă să vireze banii către Protecţia Copilului, iar Mihai către societăţile privilegiate.
O altă practică a lui Bordaş era ca la sfârşit de an bugetar, când rămâneau multe sume  necheltuite pentru că veneau târziu de la guvern, să repartizeze sume suplimentare la Protecţia Copilului, sume care erau însoţite şi de lista societăţilor la care trebuia să ajungă banii. Totul se rezolva în baza unui comision pe care-l aduna Mihai şi-l împărţea după cum primea ordinul.
Cu primarii, Bordaş a lucrat fără mănuşi. Dacă voiau să aibă garanţia că vor avea bani, atunci trebuia să-i îndeplinească dorinţele. Fie achitarea comisionului stabilit de ea, fie încredinţarea unor lucrări societăţii fiului său. Spre finalul mandatului, primarul de Săveni, Dumitru Roşcăneanu, spera să-i îmbuneze pe localnici şi să-şi înnoiască mandatul. Îi trebuia bani să deruleze nişte investiţii. A pregătit o sumă de bani şi s-a dus la Bordaş. A tratat cu ea şi s-au înţeles. Numai că atunci când i-a dat banii, pe uşă a intrat şi preşedintele CJ, Constantin Conţac. Bordaş s-a înroşit la faţă, dar tot a luat banii. Scena mi-a povestit-o chiar primarul Roşcăneanu. Ulterior mi-a confirmat-o şi fostul preşedinte Conţac.
Nu cred nici un moment că actuala conducere a CJ o va înlocui din funcţie pe Bordaş sau că-i vor limita aria competenţelor şi totodată a puterea sa de influenţă. Deja se vorbeşte că le-a închis gura, aşa cum a făcut-o din 1990 încoace cu toate conducerile de CJ. Cred în aceste vorbe şoptite. N-am să mai cred decât atunci când Bordaş nu mai este ce este.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia