Aug 13

Constantin Conţac, preşedintele PSD Botoşani, s-a arăta presei foarte afectat de faptul că trei membri marcanţi ai partidului n-au dorit să-i ajute pe sinistraţi prin participarea cu ajutoare la nivel de colectiv, ci au preferat să înmâneze aceste ajutoare în mod direct şi nemijlocit familiilor afectate de inundaţie. Conţac a ţinut să rostească aceste nume, ca nu cumva să se creeze vreo confuzie. Este vorba de Viorica Afrăsânei, Tamara Ciofu şi actuala deputată Doina Dreţcanu. A mai precizat acelaşi preşedintele Conţac că cele trei femei social-democrate cu pretenţii de lidere şi-au manifestat dorinţa de a candida la alegerile parlamentare din această toamnă. Declaraţia preşedintelui PSD nu este una tocmai elegantă, mai ales că la mijloc este vorba numai de femei. Apoi, dacă acestea vor deveni candidatele PSD, dezvăluirea despre egoismul de care ele au dat dovadă nu este favorabil, nici lor, nici pentru partid.
Trec peste actul duşmănos al preşedintelui Conţac, căci prietenos nu poate fi numit, şi mă opresc la cele trei potenţiale candidate la parlamentare. Viorica Afrăsânei a fost deputat PSD timp de trei legislaturi. Cel mai deosebit succes al său în cei 12 ani de mandat ca deputat a fost alegerea sa ca vicelider de grup PSD la Camera Deputaţilor. Pentru judeţ n-a realizat nimic deosebit, deşi partidul său a fost şi la guvernare. Mai are meritul de-al fi slăvit pe preşedintele Iliescu. De patru ani a ieşit din prim planul politicii judeţului, iar electoratul a cam dat-o uitării. Gestul său de a înmâna ajutoarele direct familiilor afectate de inundaţii, aflate într-un colegiu unde nu va candida, este inutil şi lipsit de substanţă politică. Nu te poţi împăuna cu ajutoarele date în nordul judeţului în faţa unui electorat din sud sau est, cum sunt colegiile Săveni sau Flămânzi, spre exemplu. Votul fiind uninominal, tactica ce trebuie abordată pentru a convinge electoratul să te voteze este cu totul alta. Îmi pare rău pentru Viorica, dar vremea ei a trecut şi cel mai trist este că nu realizează acest lucru. Dacă va ajunge candidată, nu-i dau nici o şansă. Va cheltui nişte bani, de care are mai mare nevoie să-şi termine vila ce-a ridicat-o sub dealul Târgului, la Lebăda.
Tamara Ciofu n-a nici în clin nici în mânecă cu politica. Femeia aceasta crede că dacă a fost câţiva ani directorul Autorităţii de Sănătate Publică, pe vremea ei Direcţia de Sănătate Publică Botoşani, consideră că electoratul nu-şi va mai încăpea în pene de bucurie că are prilejul s-o voteze. Tamara a fost uitată de mult, chiar şi prin ligamentul „CiofuTeTamara”. Numele ei nu înseamnă nimic prin judeţ. Iar profesia de medic n-o recomandă pentru votul uninominal, mai ales că aproape toţi din judeţ au un dinte împotriva medicilor. Ea va trebui să lupte cu candidaţi mult mai experimentaţi, care nu vor ţine cont că-i femeie şi-o vor lovi puternic în viaţa de familie, punctul său slab. Nu cred că va rezista unei lupte politice care se va desfăşura fără nici o regulă. Cred că ar face mai bine să-şi vadă de ale ei, că şanse de a purta în poşetă mandatul de parlamentar nu sunt.
Deputata Doina Dreţcanu este ceva mai abilă, dar nu suficient ca să mai poată accede la un mandat. Nu are nici forţa financiară care s-o susţină, n-are nici sprijinul partidului. Comportamentul său rezervat faţă de colegii de partid au izolat-o. Să mai adăugăm şi invidia care şi-a atras-o prin obţinerea celui de-al doilea mandat de deputat, în dauna unor lideri PSD cu pretenţii şi vechime în partid. Dacă priveşte în jur, va constata un gol imens. Lipsită de orice sprijin, îi va fi greu să lupte cu adversarii din colegiul în care va candida şi va fi repede anihilată.
Avem în faţă trei doamne expirate politic, dar cum speranţa moare ultima, e dreptul lor să mai spere. Cât timp vor spera, nu le va costa nimic. Dar când vor dori acţiune, vor trebui să chibzuiască bine dacă au în pungă chirpicul de bani necesar în astfel de împrejurări.
 

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia