Aug 13

Ai bani, eşti cineva! Ai bani, ţi se deschide orice uşă, oricât de ermetică ar fi de închisă! Ai bani, obţii ce vrei! Cei la care voi face referire mai jos, sunt plini de bani. Ei au obţinut ce-au vrut. Cu vreo patru ani în urmă, poate chiar mai mult – cine mai stă să le ţină socoteala şi la ce-ar mai folosi?! – Cristi Borcea, preşedintele executiv al FC Dinamo Bucureşti, a început să investească la Botoşani. Numai că el n-a venit în Botoşani să ne pricopsească cu o investiţie care să schimbe în bine viaţa botoşănenilor, ci să satisfacă moftul nu ştiu cui prieten.
Aşa că botoşănenii au văzu cum la intrarea în oraş, dinspre Suceava, prinde contur nişte gogoloaie de beton şi termopane. În final, s-a putut vedea că a înfiinţat o staţie de gaz şi un minicomplex comercial. Totul s-a construit într-o atmosferă de scandal, pentru că pe sub acel teren trece o conductă importantă de gaz metan. Dar, fiind vorba de Cristi Borcea, cei care ar fi trebuit să-l aducă la legalitate pe investitorul intrat în conflict cu legea au preferat tăcerea.
Gogoloaiele lui Borcea n-au dat rezultat. Altceva a dat rezultat între timp. Ce-a făcut Borcea, ce-a dres, este greu de aflat, că n-a fost la vedere. La vedere a început să apară faptul că în locul gogoloiului comercial se ridică o nouă construcţie. Putem vedea că societatea Crimbo Gas patronată de Borcea ridică un impozant motel. Aşadar, puterea banului şi-a spus cuvântul. Cei de la Distri Gaz nu mai au nimic de reproşat în privinţa conductei de gaz care traversează subsolul terenului din care ţâşneşte spre înălţimi motelul lui Borcea. Şi de la Primărie Botoşani, cei de la Urbanism au dat avizele necesare, că doar n-aveau să-l supere pe Cristi Borcea. L-au supărat îndeajuns cei de la DNA, care încă-l anchetează pentru niscaiva evaziune fiscală, nişte mărunţiş de câteva milioane de euro.
Ceva mai sus de viitorul Motel „Cristi Borcea” se afla staţia PECO aparţinând societăţii PETROM S.A. Spun era, pentru că acum în acel loc se lucrează intens la ridicarea unei alte staţii, care-şi va extinde suprafaţa şi asupra unei bucăţi de teren din micuţul parc din vecinătate. Despre modernizarea acestei staţii PECO se vorbeşte demult timp. Numai că nodul gordian consta să-i convingă pe cei din Primăria Botoşani să le cedeze o bucăţică de parc. Au reuşit. Cum să nu reuşească ditamai societatea cu renume şi pretenţii, bogată full prin majorarea înceată, dar sigură, a preţului la benzină, motorină şi ce mai vinde.
Potrivit panoului atârnat la faţa locului, în ziua de 2 aprilie 2008 Primăria Botoşani a dat autorizaţie de demolare a vechii staţii iar în 7 aprilie 2008 de construire a celei noi. Operativi băieţii! Şi mai operativ vrea să fie PETROM, care, prin cel ce-a primit în concesiune afacerea, s-a angajat să dea gata lucrarea până în 30 octombrie 2008. Şi din nou avem în faţă dovada că banul deschide orice uşă, iar dacă este nevoie rupe şi o bucată din spaţiul verde public.
Această staţie PECO a fost concesionată de PETROM unei familii de pocăiţi. Când încă staţia mai funcţiona, cel care a concesionat-o se plângea că afacerea nu merge pentru că spaţiul este prea mic şi-i mai trebuie o bucată de teren unde să-şi planteze în pământ noi rezervoare şi să monteze pompe de alimentare. Numai că, spunea omul, cei de la primărie nu vor să-i dea o bucăţică din parc. Tot el îşi făcea curaj şi spunea că-i va „convinge”. I-a convins! Are ce şi-a dorit. O bucăţică de parc.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Puterea banului”

  1. 1. Marian Says:

    Da, foarte adevărat. Dar ştiaţi că onorabilul om influent Borcea este un fel de gestionar al afacerilor lui Mitrea? Ei, parcă sună altfel şi dacă ne mai gândim…

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia