Aug 26

Dacă nu se va răzgândi, preşedintele PNL Botoşani şi totodată medicul-deputat Liviu Câmpanu a anunţat că va candida pentru un nou mandat, dar la Senat de această dată, în Colegiul Darabani. Iar din acest colegiu fac parte şi cele două localităţi afectate grav de inundaţii: Baranca din comuna Hudeşti şi Rădăuţi Prut.
Guvernul a promis celor care şi-au pierdut casele că va aloca bani să li se construiască altele, dar nu pe vechiul amplasament, ci pe unul nou. În această situaţie se află peste o sută de familii. Numai că oamenii refuză să-şi părăsească vechiul loc de casă şi vor ca noile locuinţe să le fie ridicate pe temelia celor vechi.
Aşa s-a născut o luptă acerbă între instituţiile statului, care vor să-i mute pe sinistraţi mai pe deal, şi sinistraţii de pe urma apelor umflate ale Prutului, care vor să-şi continue viaţa în curtea unde i-au adus părinţii pe lume.
De la nivelul ministerului Mediului, unde sinistraţii au depus un memoriu într-o ultimă încercare de a li se aproba să rămână pe vechile amplasamente, li s-a răspuns că soluţia ridicării unor diguri nu este viabilă, aşa că rămâne finală soluţia strămutării lor. Soluţia dată de către cei de la Mediu a fost una din birou, pentru că nimeni n-a venit la faţa locului să vadă situaţia din teren. S-a ales soluţia strămutării pentru că este mai ieftină şi nu pentru că era unică în rezolvarea situaţiei. Răspunsul celor de la Mediu i-a radicalizat pe sinistraţii care aveau să-l bontănească pe subprefectul Mihai Elvădeanu ce încerca să-i facă să înţeleagă că soluţia Mediului nu poate fi contestată, ci pusă în practică.
Elvădeanu reprezintă Guvernul liberal. El s-a mulţumit să accepte soluţia birocratică a celor de la Mediu, fără a lupta pentru interesul cetăţenilor. Cred că era suficient să le amintească celor din preajma lui Tăriceanu că la toamnă sunt alegeri şi că votul sinistraţilor şi a celor solidarizaţi cu ei va conta pentru candidatul PNL, pentru a se accepta un compromis şi a-i lăsa pe nenorociţii bătuţi de soartă să-şi continue viaţa în curtea şi grădina cu care s-au obişnuit din copilărie. Numai că Elvădeanu este lipsit de coloană vertebrală, „n-are sânge în instalaţie”, nu vrea omul să-şi complice existenţa, să-şi asume responsabilităţi.
Ce mă miră este apatia deputatului Liviu Câmpanu, cel direct afectat de opinia ce se va forma în zonă despre modul în care se va vota la toamnă. Ce le va spune Câmpanu acestor sinistraţi? Că trebuie să-şi părăsească curtea părintească pentru că un birocrat de la Bucureşti a decis acest lucru? Poate că va căuta să evite subiectul şi zona. Dar vor fi contracandidaţii săi, care vor valorifica din plin situaţia. Ei îl vor arăta cu degetul pe Câmpanu, ca fiind principalul vinovat. Vor arăta către PNL ca fiind partidul care s-a opus continuităţii vieţii lor pe vatra străbună. Iar oamenii sunt sensibili la astfel de situaţii. Mai ales că le sunt potrivnice, că le afectează interesele vitale ale convieţuirii pe viitor.
Pe lângă Câmpanu riscă să tragă ponoasele şi Gheorghe Iavorenciuc, care este anunţat de către PNL că va candida la Camera Deputaţilor în Colegiul Darabani. Familiarizat cu mediul de afaceri, Iavorenciuc este mai puţin experimentat şi abil în plan politic. El poate deveni o victimă uşoară pentru candidatul PSD sau PDL, care vor pedala din plin pe indiferenţa liberalilor faţă de cei aflaţi în necaz. O confruntare publică cu Câmpanu şi Iavorenciuc pe de o parte şi candidaţii PSD şi PDL de cealaltă parte, nu va fi deloc uşoară pentru liberali.
Iată de ce cred că :Liviu Câmpanu, ca parlamentar al partidului de guvernământ, ar trebui să devină mai insistent pe lângă Tăriceanu ca să se revină la prima soluţie: cea a ridicării digurilor. Altfel, s-ar putea ca mandatul de senator şi deputat din acest colegiu să intre în buzunarul unui „roşu” sau „portocaliu”.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia