Sep 04

Ieri, am urmărit cu mult interes interviul public la care procurorul Monica Şerbănescu a fost supus de către Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia Procurori (CSM), pentru a primi avizul consultativ de a accede în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în locul actualului Daniel Morar a cărui mandat de patru ani a expirat deja.
Sunt unul dintre cei familiarizaţi cu munca procurorilor şi am lucrat cu ei la instrumentarea a peste o mie de dosare de cercetare penală privind păgubirea avutului cooperatist, în cei 19 ani cât deţinut funcţii de răspundere în cadrul Controlului Financiar Intern. Începând cu procurorul şef Constantin Roman, cu regretaţii procurori Mihai Gafiţuc, Vasile Cărare, cu foştii Vladimir Mogârzan, pensionar, Vasile Brânză, avocat, cu actualul procuror Aurel Simion etc. am tot învăţat şi furat din secretele acestei profesii, care nu-i deloc uşoară dar de o mare încărcătură etică şi morală.
Prin prisma experienţei acumulată am filtrat ieri întrebările procurorilor din CSM adresate potenţialului procuror şef DNA şi răspunsurile acestuia. Ca şi politicienii, repet şi eu că n-am auzit de numele magistratului Monica Şerbănescu, până acum neavând o mediatizare publică a activităţii sale, semn că a ştiut să păstreze discreţia muncii sale şi să nu iasă ca păduchele în frunte, pentru a brava cu numele sonore a celor pe care-i anchetează.
Pornind de la această constatare personală şi privindu-i cu atenţie fizionomia, mi-am dat seama că am în faţa ochilor un magistrat care s-a născut pentru această profesie. Rar mi-a fost dat să mă înşel în privinţa oamenilor şi mai ales asupra sincerităţii lor de a-şi practica profesia cu dăruire şi devotament.
Acel frământat la mâinilor, pe care cameramanii au ţinut să-l scoată în evidenţă, este consecinţa firească a emoţiilor momentului. Nu-i lucru simpli să-ţi poţi controla stările emoţionale când ştii că ochii unei naţiuni întregi sunt pe tine şi că de comportamentul şi răspunsurile tale depinde o modificare radicală şi în bine a carierei tale profesionale.. Cred că a demonstrat suficientă stăpânire de sine şi şi-a controlat în cea mai mare parte gestica mâinilor şi mimica feţei, calităţi esenţiale în munca unui procuror.
Simplitatea cuvintelor folosite în a-şi prezenta cariera profesională de până acum, modestia de a rosti frazele, alegerea corectă a cuvintelor ce formează limbajul juridic de specialitate sunt dovezi incontestabile că pregătirea sa profesională este una solidă şi nu de suprafaţă.
Nu prea am întâlnit procurori şi judecători, excepţie fac avocaţii cu înclinaţii publicistice care sunt tot mai puţini la număr, care să împletească într-un mod fericit limbajul juridic cu cel al cunoştinţelor de cultură generală. Când Monica Şerbănescu a rostit că un procuror trebuie să posede înţelepciunea lui Solomon, răbdarea lui Iisus Hristos şi logica lui Aristotel, oricine ar fi auzit-o vorbind astfel, ar fi tras concluzia, firească dealtfel, că are în faţă un om citit, care nu gândeşte în tipare ci în dinamica faptelor şi evenimentelor.
Când i s-a cerut să enumere trei calităţi ale procurorului şef DNA, a început cu „independenţa politică”, a continuat cu „o solidă pregătire profesională” şi a încheiat cu „un comportament moral ireproşabil”, aceste trei calităţi urmând a asigura reabilitarea imaginii interne şi externe a instituţiei.
O sinteză perfectă de portret-cadru pentru un procuror şef DNA. O sumă minimă de condiţii socio-profesionale care, puse în practică, ar demistifica multe aspecte din dosarele aflate în fişetele procurorilor DNA.
Faţă de modul lamentabil, profesional, politic şi moral în care şi-a desfăşurat activitatea fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, actuala Monică se vede de la o poştă că a fost plămădită din alt aluat şi frământată de alte mâini de profesori universitari, coaptă într-o altă atmosferă profesională de lucru.
Monica Şerbănescu a făcut o remarcă nu tocmai binevenită numirii sale în postul în care a fost propusă de către ministrul Justiţiei şi a cărui consilier personal este în prezent. Ea a afirmat că şi-a păstrat o independenţă politică şi profesională „prea incomode pentru unii”. Iar afirmaţia a costat-o, pentru că CSM-ul i-a respins avizul cu patru voturi împotrivă şi trei pentru. Este limpede că procurorul general al României, Laura Codruţa Koveşi, susţinătoare a lui Daniel Morar şi cunoscută ca fiind pro Băsescu, fantoma Monicăi Macovei care cutreieră şi cutremură Justiţia română, s-a achitat de sarcina primită.
Respingerea Monicăi Şerbănescu de către CSM i-a dat care liberă preşedintelui să-l menţină procuror şef pe Daniel Morar până după alegerile parlamentare. Timp în care vom mai auzi de nişte dosare întocmite unor politicieni incomozi pentru preşedinte şi PDL.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia