Sep 17

Mircea Geoană, preşedintele PSD, a mai obţinut ieri un câştig politic pe seama Guvernului Tăriceanu. Se pare că pensiile pensionarilor vor fi pavăza liberalilor şi social-democraţilor împotriva PDL, în actualele alegeri parlamentare. Şi nu numai pavăză, dar creşterea substanţială a pensiilor va netezi drumul PNL  şi al PSD către o posibilă guvernare, dacă cele două formaţiuni politice vor reuşi să obţină un scor electoral care să le asigure o majoritate confortabilă în Parlament, poate chiar în jur de 55 – 60%.
De când Guvernul Tăriceanu a pus problema majorării pensiilor, social-democraţii au mirosit că o astfel de măsură guvernamentală este mană curată pentru obţinerea voturilor unei categorii sociale care, nu numai că este disciplinată şi merge la vot, dar are tot mai multe sentimente de nostalgie după vremurile comuniste, când se trăia mai uşor, şi deci ţine aproape cu social-democraţia. Aşa că, atunci când Guvernul Tăriceanu a anunţat intenţia de a majora pensiile, PSD-ul a venit cu condiţia ca pensiile să fie majorate într-un procent mai mare şi în devans faţă de data stabilită de către liberali.
Ne-m stricat de râs urmărind la televizor încercările total inabile ale ministrului Finanţelor, Varujan Vosganian, de a ne convinge, dar mai ales pentru a-l convinge pe preşedintele Băsescu că există rezervele financiare necesare majorării. Băsescu, care este un politician versat şi veros totodată, şi-a dat seama de capitalul electoral enorm ce-l va acumula PNL-ul şi a încercat să-i compromită. Iar singura lui posibilitate de a-i compromite, era să demonstreze că Guvernul Tăriceanu anunţă o măsură socială imposibilă de respectat, deoarece n-are banii necesari.
Până la urmă au învins liberalii, în dauna democraţi-liberalilor şi cu câştig pentru PSD. Numai că PNL a cedat lăcomiei de a beneficia singur de capitalul electoral şi a devansat data majorării pensiilor de la 1 ianuarie 2009 la 1 noiembrie 2008, motivând că nu s-au aşteptat la o creştere economică aşa de mare, care a umplut visteria ţării de bani.
L-au simţit social-democraţii, care nu s-au lăsat  păcăliţi. Au plusat şi ei, cerând lui Tăriceanu că dacă tot sunt bani la buget, atunci majorarea pensiilor să se facă începând cu 1 octombrie a.c. Iar pentru a-l determina, l-au ameninţat cu o moţiune de cenzură, mai ales că PDL abia aşteaptă ca PSD-ul să facă un astfel de pas în Parlament. Pentru că cel mai deştept cedează, Tăriceanu a cedat ieri şantajului PSD şi a anunţat că pensiile vor fi majorată cu 1 octombrie, pentru că sunt bani.
Cedând presiunii social-democraţilor, liberalii au împărţit şi capitalul electoral adus de această măsură socială. Problema noastră, a cetăţenilor oneşti şi de rând, este că nu ştim dacă aceşti bani există cu adevărat. Cum nu ştim, dar vom afla la anul, cât ne va costa pe noi această distracţie electorală.
Iar politicienii liberali şi social-democraţi şi-au făcut o socoteală simplă şi rece. Ce risipesc acum, vor aduna în primii doi ani de guvernare prin majorarea actualelor impozite şi taxe şi introducerea altora, pe motiv că o cere Uniunea Europeană. Noi îi vom înjura, ne vom blestema ziua în care ne-am dus la vot, dar mai mult de atât nu vom putea face nimic. Lucru de care ei sunt perfect conştienţi. În ultimii doi ani de guvernare ne vor face zilele mai uşoare, iar noi îi vom ierta şi-i vom vota din nou, aşa cum facem din 1990 încoace.
Cei care vor rămâne cu buzele umflate, sunt democraţi-liberalii, care n-au nici o şansă de ajunge la guvernare. Doar dacă se întâmplă minunea ca Băsescu să-i corupă pe liberali. Iar el, pentru a obţine mandatul cu numărul doi, este în stare de orice. Ori să se pupe public cu Patriciu şi să declare spăşit că a greşit mergând pe mâna PDL-ului, care, prin Emil Boc, s-a dovedit un partid incapabil să câştige voturile electoratului, ori să refacă Alianţa DA, folosind şi el, ca social-democraţii, arma şantajului cu vreun dosar de la Securitate sau cu vreo „mapă profesională” compromiţătoare.
Şi să fiu al dracului, dar la şantaj Băsescu este mai tare ca PSD-ul lui Iliescu, condus de prostănacul Geoană.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia