Sep 29

Cine a urmărit sâmbătă la televizor parada de forţe ale PSD-ului, cu cei peste zece mii de membri şi simpatizanţi adunaţi în sala Expo din Bucureşti, a putut asista la o scenă extrem de interesantă. Când s-a trecut la prezentarea candidaţilor la alegerile parlamentare, pe judeţe, şi când Miron Mitrea, şeful de campanie al PSD şi prezentatorul întregii festivităţi a dat citire numelui candidaţilor de la Botoşani, s-a creat o scenă, aş zice eu, penibilă.
Deşi Miron Mitrea l-a anunţat candidat la Botoşani pe celebrul avocat şi senator al Partidului Conservator, Sergiu Andone, pe ecran a apărut poza cu ex-deputata Viorica Afrăsânei şi numele său. Iar când s-a intrat pe scenă, printre candidaţii botoşăneni a putut fi văzută şi Viorica Afrăsânei îmbrăcată în inconfundabilul său costumaş albastru cu guler alb.
Vineri, 26 septembrie, noi am prezentat lista candidaţilor PSD la alegerile parlamentare fixate pentru 30 noiembrie. Cel care ne-a pus la dispoziţie lista a fost chiar preşedintele PSD Botoşani, Constantin Conţac. Iar când ne-a furnizat informaţia, se afla la Bucureşti, la sediul central PSD, unde tocmai listele fuseseră „bătute-n cuie”. Şi când s-au finalizat, pe listă era trecut candidat în Colegiul Botoşani pentru Senat, avocatul Sergiu Andone, din partea Partidului Conservator.
Cum de pe scena de la Sala Expo a urcat Viorica Afrăsânei, deşi Miron Mitrea rostise numele lui Andone? Am încercat să dezleg această enigmă şi l-am sunat, ieri, pe preşedintele Conţac. Explicaţia sa a fost una încurcată şi nelămuritoare. Cică ar fi fost vorba de o disfuncţionalitate între Comisia care a finalizat listele şi cei care s-au ocupat de postarea pe ecran a pozelor cu candidaţii, care n-au operat înlocuirea lui Afrăsânei cu Andone. Aşa se face că în timp ce Miron Mitrea dădea citirii listei definitive cu candidaţi, cei de la tehnic au rămas pe stil vechi, adică n-au primit lista nouă, în care Afrăsânei fusese înlocuită cu Andone.
Mai sunt şi alte variante legate de acest incident. Una dintre aceste variante ar fi că preşedintele Conţac n-a avut curajul s-o anunţe pe Afrăsânei că nu mai este candidată. Curaj n-au avut nici cei care au aprobat eliminarea sa de pe listă. Şi mă refer aici la preşedintele Mircea Geoană, care trebuia să clarifice problema într-un mod elegant, adică s-o anunţe pe Afrăsânei că a fost trecută la categoria „expiraţi politici” şi că nu mai prezintă interes pentru partid, deci n-are a mai urca pe scenă.
Nici acum nu se ştie cu certitudine dacă Afrăsânei este sau nu candidatul PSD la parlamentare. Printre cei din PSD, care au urcat pe scena de la Bucureşti, circulă informaţia că Sergiu Andone n-ar fi prea încântat să candideze la Botoşani, „fiind prea departe de Bucureşti”.
Dacă Andone va reuşi să obţină candidatura într-un alt judeţ, mai aproape de Bucureşti, atunci Afrăsânei n-a urcat degeaba pe scenă. Cum listele au fost finalizate, va fi mult mai greu pentru Andone să-şi schimbe colegiul, iar Viorica Afrăsânei riscă să ajungă într-o postură nu tocmai plăcută. Şi aceasta pentru că cei responsabili cu desemnarea candidaţilor n-au avut tăria morală s-i spună verde în faţă că nu este înscrisă pe listă. Ceea ce generează drame umane şi speranţe amăgitoare într-un mod care n-ar conveni deloc celor care le dau naştere, dacă ar fi ei în locul Vioricăi Afrăsânei.

written by Ioan Rotundu

One Ping to “A fi sau a nu fi… candidată”

 1. incurcaturi…electorale… « De aici, incotro? Says:

  [...] Posted on octombrie 6, 2008 by anca A fi sau a nu fi… candidată  (!?!) (…) Deşi Miron Mitrea l-a anunţat candidat la Botoşani pe celebrul avocat şi [...]


One Response to “A fi sau a nu fi… candidată”

 1. 1. Ronin Says:

  Felicitari pentru atitudinea de gentlemen!Desi obiectiv vorbind D-na Afrasinei
  a primit ceea ce a cautat,era normal sa i se comunice totusi acest lucru intre patru ochi chiar si cu cateva minute inainte de a urca pe scena pentru a nu da nastere la faze penibile!Exista 2 explicatii:1.lasitatea unor asa-zis barbati politici si 2.faza creata intentionat pentru a plati o polita cu varf si indesat de
  vreun “prieten” al d-nei.
  Desi sunt botosanean nu pot sa recunosc ca in acest moment ca o eventuala candidatura a d-lui Andone e de dorit celei a d-nei Afrasinei.Din ce motive?F.Multe!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia