Oct 05

Finanţiştii, inclusiv cei botoşăneni, se pregătesc de grevă. Ei vor salarii majorate cu 50%, aşa cum au primit cei din învăţământ. În primul rând că salariile finanţiştilor, şi includ în aceste venituri sporurile şi stimulentele financiare care pot ajunge până la trei salarii lunare, nu pot fi comparate cu cele din învăţământ. Este corect să recunoaştem că cei din învăţământ, cei mai buni profesional, realizează venituri financiare din meditaţii, uneori aceste venituri fiind chiar substanţiale. Dar şi finanţiştii au astfel de venituri, mult mai mari.
Ei îi „mulg” pe patroni folosind diverse metode. De la a-i obliga să accepte „contabil de firmă” soţia, ce habar n-are de contabilitate, până la a negocia ce penalizări îi aplică pentru obligaţiile fiscale rămase restante către stat. Ştiu inspectori financiar care au angajate evidenţe contabile de firmă ce n-au depus nici acum bilanţul contabil de la 31.12.2007, pe motiv că este coleg cu cel de la preluarea bilanţurilor contabile şi patronului nu ni se va întâmpla nimic.
Această concurenţă neloială şi nelegală pe care inspectorii financiari o fac contabililor adevăraţi, profesionişti cu experienţă şi cunoscători a legislaţiei din domeniu, n-o sancţionează nimeni, deşi legea o incriminează. Cu tupeu, acum finanţiştii vor salarii majorate, pentru că aşa a procedat Parlamentul cu cei din învăţământ. Acesta le este singurul argument pentru care vor majorarea salariilor.
Finanţiştii sunt funcţionari publici, plătiţi din bugetul statului, buget care la rându-i este public şi alimentat din impozite şi taxe, plătite de noi toţi ca persoane fizice cât şi de către persoanele juridice. Ei au declarat că vor bloca orice activitate bugetară a statului. Cine le permite acest lucru? A ajuns instituţia statului proprietatea lor? Cum îşi pot ei permite să blocheze trezoreria, banca de unde se ridică banii pentru salariile celorlalte categorii de funcţionari publici şi unde firmele private desfăşoară o parte din operaţiunile lor de cont.
Dar trec peste toate aceste aspecte vădit imorale şi nelegale şi mă opresc asuprea altui aspect, mult mai grav. Finanţiştii sunt categoria de funcţionari publici care ştiu ce consecinţe dezastruoase poate avea pentru economia ţării majorările de salarii fără acoperire în productivitatea muncii şi creşterea economică, sau ar trebui să ştie. Finanţiştii ştiu că a renunţa la investiţii şi a majora salariile, ar însemna să blochezi dezvoltarea economiei naţionale, înseamnă a arunca ţara în haos economic, înseamnă a declanşa inflaţia care va rade toate economiile personale, va declanşa şiruri întregi de falimente, şomajul va creşte dezastruos iar majorările de salarii nesustenabile economic nu numai că s-ar anula de la sine, dar va scădea drastic puterea de cumpărare.
Finanţiştii ar trebui să fie cei care să susţină politica guvernului, nu numai pentru că fac parte dintr-un minister cheie, ci pentru că ei au puterea de a realiza dimensiunea dezastrului pe cale să se producă, sunt specialiştii pe care statul trebuie să se bazeze în momente ca acestea.
Este păcat că profesionişti ca finanţiştii nu-şi pot învinge pornirile lacome şi pun umărul la distrugerea firavei creşteri economice, împingând ţara spre un dezastru naţional care ne poate întoarce la nivelul de dezvoltare a anilor 1990 – 1996.
Sătulul nu-l crede pe cel flămând, spune o zicală de-a noastră din popor. Finanţiştii sunt sătui, dar vor ca masa să le fie şi mai îmbelşugată. Restul românilor n-au decât să crape de foame! Iar ţara, naţiunea, pentru ei sunt noţiuni care nu le spune nimic, care nu le sporesc veniturile personale.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia