Oct 06

Deputatul PRM Ştefan Baban a declarat presei locale că el, după 10 de ani activitate parlamentară, se consideră un politician profesionist şi că n-ar mai putea face şi altceva decât politică.
Să aruncăm o privire asupra trecutului politic al lui Baban. Dintr-un inginer constructor care nu s-a făcut remarcat profesional, el s-a înscris în PRM prin jurul anului 1996, dacă reţin bine.
La acea vreme, capul de listă la alegerile parlamentare îl deţinea un bucureştean, trimisul lui Vadim la Botoşani pe post de Agamiţă.
În lipsa altor personalităţi de vază, pe locul doi a fost trecut Ştefan Baban. Vrerea Domnului a fost ca trimisul lui Vadim s-o mierlească pe undeva pe litoral. Omul era cardiac şi s-a expus prea mult la soare.  Aşa s-a ivit şansa lui Baban să ajungă deputat. S-a dus în Parlament îmbrăcat cu blugi sparţi în fund şi încălţat cu adidaşi legaţi cu sârmă. Orice peremist din acele vremuri poate confirma acest mod triumfal prin care Baban şi-a făcut intrarea în Parlament.
Vadim l-a remarcat repede, văzând îl el câinele credincios. Se pare că la mijloc a mai fost vorba de ceva. Chiar dacă, la Botoşani, inginerul constructor Baban nu s-a remarcat prin nimic care să reţină atenţia publică sau mediul său profesional, pare că de ceva s-a ocupat totuşi. O preocupare discretă, cum ar fi fost cea de turnător la fosta Securitate. În preajma anului 2000, înaintea alegerilor parlamentare, cotidianul Ziua a dat publicităţii un document din care reieşea modul de organizare a sistemului informativ al PRM. Dacă şefii cei mari erau foşti ofiţeri de Securitate adunaţi în jurul lui Vadim, deputatul Baban figura în schema organizatorică la nivelul doi, ca şef de Birou, o funcţie nu tocmai de ici, de acolo dacă avem în vedere importanţa pe care Vadim o acorda şi-o mai acordă încă unui serviciu propriu de informare.
În anul 2000, la alegerile parlamentare, din nou Baban a avut sorţi de izbândă. Trecut pe locul doi pe listă la Camera Deputaţilor, primul loc revenind trimisului lui Vadim, un anume Palade, şansa i-a surâs. Dealtfel, alegerile parlamentare din toamna anului 2000 au fost pentru PRM apogeul politic.
Cotat de Vadim ca omul său credincios, care nu s-a implicat în nici o tabără politică din multele care au bântuit PRM-ul în perioada 2000 – 2004, la alegerile parlamentare din toamna anului 2004 Baban a fost acceptat primul pe listă la Camera Deputaţilor. A fost şi singurul candidat PRM din Botoşani care a fost validat parlamentar.
Din punct de vedere al prezenţei în Parlament, trebuie să recunosc că Baban a fost cel mai prolific, adică cel mai activ dintre cei zece parlamentari botoşăneni. Numai că zelul său activist n-a fost în favoarea botoşănenilor, ci a avut statut de slugă lui Vadim. Deputatul Baban s-a raliat oricărei iniţiative a PRM-ului, ca partid de opoziţie, chiar dacă unele iniţiative au fost potrivnice şi intereselor botoşănene. Sub acest aspect, activitatea sa de parlamentar botoşănean este aspru criticabilă.
Citind declaraţia sa depresă cum că se simte şi trăieşte ca un politician profesionist şi că politica este nervul vieţii sale, oxigenul care-l ţine în viaţă, stau şi mă întreb dacă o astfel de declaraţie poate aparţine unui om cu judecata întreagă.
Baban candidează din nou la parlamentare, în Colegiul Săveni. Nu l-am întâlnit niciodată prin această zonă de judeţ, în cei zece ani de când este parlamentar. Nici nu cred că în perioada cât va dura campania, respectiv luna noiembrie, va reuşi să se dea jos din maşină prin toate satele care aparţin acestui colegiu. Sunt convins că nu poate rosti numele comunelor din colegiu, fără să aibă lista lor în mână, dar să-i mai şi cunoască pe toţi primarii.
Faptul că le va vorbi ţăranilor, câţi se vor găsi dispuşi să-l asculte, că el, după zece ani de parlamentar, a devenit un politician profesionist nu va face decât să stârnească sentimente de compătimire. Ţăranii sunt politicoşi, respectuoşi, dar extrem de hâtri şi foarte receptivi la disonanţele dintre prezenţa umană şi vorbele rostite.
Sunt mulţi acei dintre noi care, tot rostind despre persoana noastră anumite lucruri, ajungem chiar să le credem. Baban s-a tot autosugestionat că-i un politician profesionist şi acum chiar crede. Nu cumva îi vorba de paranoia?! Întreb, nu dau cu parul!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia