Oct 07

De fiecare dată perioada alegerilor este caracterizată şi de o abundenţă de sondaje de opinie, realizate profesional sau de către amatori. Uneori, nici presa nu poate rezista tentaţiei să nu pună de-un sondaj, cu rezultate vădit favorabile celui care l-a comandat. Însă, profesioniste sau de amatori, totdeauna sondajele conţin o doză de adevăr peste care nici un realizator nu poate trece, pentru că atunci rezultatele n-ar avea nici o brumă de credibilitate publică şi s-ar întoarce împotriva celor care sunt avantajaţi sau le sunt dedicate. Există întotdeauna o marjă a minciunii, care dacă este bine dozată cu un procent de adevăr, atunci se realizează acea manipulare publică, cu scopul nedeclarat ca să îndrepte atenţia electoratului spre o anumită persoană candidată, în paguba celorlalţi contracandidaţi ai săi.
Cum spuneam, perioada alegerilor abundă în sondaje, iar în momentul de faţă partidele politice comandă sondaje după sondaje. Unele rezultate sunt date publicităţii, altele sunt servite presei pe sub mână, ca să genereze mai mult interes şi credibilitate, altele sunt ţinute cu grijă prin sertare să nu afle concurenţii că stau mai bine decât cei care le-au comandat. De la începutul lunii septembrie am primit la redacţie fel de fel de rezultate ale unor sondaje mai mult sau mai puţin realizate cu fundamentare ştiinţifică. Nu le-am dat publicităţii, tocmai pentru că ştiam de rostul lor manipulatoriu. Dar le-am comparat, urmărind să descopăr ce este real şi ce este mistificat.
Aşa am putut descoperi că în Colegiul Botoşani pentru Senat candidaţii s-au cam ierarhizat în preferinţele electoratului. Cel puţin, un sondaj care mi-a parvenit de la un partid concurent PNL-ului, indică, spre necazul partidului care a comandat sondajul, că preferatul botoşănenilor ar fi medicul Gabriel Oprişanu, urmat de social-democrata Viorica Afrăsânei şi pe locul III avocatul democrat-liberal Dan Humelnicu. Cifrele sunt elemente de analiză matematică şi nu pun în evidenţă factorii socio-umani care le stau în spate şi care explică de ce ierarhia s-a configurat aşa şi nu altfel.
Asupra acestor factori socio-umani am încercat să insist, pentru a identifica ce anume îl avantajează şi dezavantajează pe fiecare candidat. La Oprişanu, din start, faptul că este medic a atras o anumită simpatie, oamenii de rând având respect faţă de această profesie. Apoi, Oprişanu a avut inspiraţia, mult invidiată de contracandidaţii săi, să iniţieze acţiunea de amploare numită „Luna sănătăţii”, derulată în septembrie şi prelungită pentru octombrie. În cadrul acestei acţiuni s-au efectuat analize gratuite pentru cei care şi-au manifestat dorinţa, în special în ce priveşte glicemia, s-a măsurat tensiunea arterială, oamenii fiind bucuroşi că li s-a oferit un astfel de prilej. Bineînţeles că cei în halate albe, care au „operat” în numele Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, unde Oprişanu este director, au avut grijă să le atragă atenţia celor veniţi pentru analiză că Oprişanu este candidatul PNL la Senat în Colegiul Botoşani. Iar aceste mici precizări s-au reflectat pozitiv în sondajul privind intenţia de vot, Oprişanu instalându-se comod în fruntea preferinţelor.
Social-democrata Viorica Afrăsânei, rămasă până la urmă pe listă graţie avocatului conservator Sergiu Andone, care a renunţat la rolul lui Agamiţă de Botoşani pe motiv de distanţă, se situează pe locul II, dar la ceva distanţă. Ea vine din rândul „expiraţilor politici”, o piatră de moară care va atârna greu în decizia electoratului, ce vrea „prospături politice”, sătul fiind de parlamentarii de până acum care s-au pierdut în marea anonimatului, fără a face ceva concret pentru judeţ. Un segment de votanţi are însă. Va fi votată de cei care au „un dinte” împotriva liberalilor şi a lui Oprişanu şi un „alt dinte” împotriva PDL-ului şi a candidatului acestui partid. Este vorba de avocatul Dan Humelnicu care, până la intrarea în competiţie a Vioricăi sufla în ceafa lui Oprişanu, cu mari şanse să-i treacă în faţă. Numai că a avut proasta inspiraţie să lanseze nişte atacuri publice la adresa contracandidaţilor, fără a cuantifica corect consecinţele, adică n-a pus în balanţa impactului public ce îl avantajează şi ce nu. Humelnicu a mai pierdut şi prin apariţiile televizate, mijloc prin care electoratul a luat act că este avocat de profesie. Ori, sunt mulţi cei care au avut parte în viaţă de un proces sau mai multe, fiind jumulit binişor de avocat, de unde şi o anumită doză de repulsie faţă de această profesie. Mai contează şi prezenţa fizică, dicţia, mimica feţei, persuasiunea şi puterea de convingere prin vorbele rostite. Orice candidat trebuie să aibă în spate un sfătuitor cu experienţă, care să simtă pulsul electoratului după fiecare apariţie publică şi să ştie să corecteze ceea ce candidatul greşeşte sau nu dă bine în acele apariţii.
Desigur lupta este la început, ierarhia de astăzi poate fi inversată mâine, pentru că stările emoţionale ale electoratului sunt dinamice de la o apariţie la alta a candidaţilor. Dar tot atât de adevărat este că strop cu strop se formează şuvoiul simpatiei din partea electoratului, iar sub acest aspect Oprişanu pare să aibă abilitate. 

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Oprişanu îşi consolidează poziţia”

  1. 1. Boanghina Says:

    Oprisanu a facut un lucru fain cu aceasta campanie de sanatate. Dar este oare moral sa traga capital electoral cu o actiune facuta tot pe banii cetateniltor. Daca platea el factura, era ok sa scrie made by Oprisanu. Dar asa? Poate ca Humelnicu a gresit ca s-a luat de Oprisanu; lumea a asociat cu un atac contra sanatatii lor. Dar poate ca a avut dreptate… Cred ca are foarte mare potential, si daca are o campanie coerenta, lumea l-ar vota…

  2. 2. Ioan Rotundu Says:

    Domnule Boanghină, ce este moral în ziua de astăzi printre politicieni? Aproape nimic. A-i reproşa lui Oprişanu lipsa de moralitate, ar însemna să comitem o nedreptate. Toţi politicienii sunt o apă şi-un pământ. Să mai ştiţi că Oprişanu n-a plătit campania de sănătate din banii publici, ci din fondurile Asociaţiei asistenţilor sanitari comunitari, bani adunaţi din donaţii şi sponsorizări. A fost isteţ din acest punct de vedere, de unde şi invidia contracandidaţilor.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia