Oct 08

Astăzi, la rubrica „Comentariul comentariilor” de pe site-ul Jurnalului Online a apărut o referire la Neculai Rebenciuc, candidatul PNL la parlamentare în Colegiul Flămânzi, dar şi consilierul personal al prefectului Gheorghe Sorescu. În acel comentariu mi-am exprimat mirarea că prefectul, cunoscut ca o personalitate serioasă şi un economist de prim rang, a simţit nevoia să fie consiliat de un fost muncitor la Filatura Flămânzi. Sunt convins că Rebenciuc i-a ajuns consilier impus de conducerea PNL, poate chiar de secretarul general Florin Ţurcanu, această „afacere politică” încadrându-se în tiparele sale de lucru.
Tot astăzi pe site-ul Jurnalului s-a publicat un Comunicat de presă remis redacţiei de către deputatul PDL Radu Drăguş, la rându-i candidat la parlamentare tot în Colegiul Flămânzi, comunicat prin care a solicitat prefectului demiterea lui Neculai Rebenciuc din funcţia de consilier. Drăguş şi-a argumentat capul de cerere prin aceea că, sâmbătă, 4 octombrie a.c., la mitingul de protest organizat de voroneni împotriva conducerii judeţului, Rebenciuc a împărţit participanţilor un pliant electoral pe care stătea consemnat la vedere faptul că el este consilierul prefectului, amestecând instituţia statului, pe care o reprezintă, în campania electorală personală.
Modul în care Rebenciuc a procedat, nu numai că este o încălcare grosolană a legilor electorale, dar intră şi sub incidenţa legii penale. Dar, cum pe la noi n-a existat vreun politician tras la răspundere penală pentru astfel de fapte sau de altă natură, nici Rebenciuc nu va păţi nimic. De unde şi demersul lui Drăguş la prefect, probabil mizând pe onestitatea şi corectitudinea acestuia de a se descotorosi de consilierul predispus la fapte penale. Numai că în demersul său deputatul Drăguş n-a ţinut cont şi de faptul că nu Sorescu şi l-a ales pe Rebenciuc consilier şi nu el are puterea de a-l demite. Firele conduc la liderii PNL, faţă de care Sorescu n-are nici o putere.
Şi acum să mă explic ce legătură este între comentariul meu, cererea lui Drăguş de demitere a lui Rebenciuc şi Rebenciuc însuşi. Legătura o constituie faptul că, tot astăzi, consilierul prefectului Neculai Rebenciuc n-a făcut altceva decât să stea în Prefectură, în faţa calculatorului şi să-şi posteze comentarii favorabile. Şi-a postat comentarii sub pseudonimul „Gica”, „Director Filatura Flămânzi” etc. N-am nimic împotrivă să comenteze, este dreptul său la libera exprimare. Dar dacă „libera exprimare” se realizează în timpul programului şi pe banii publici, atunci cel în cauză comite o gravă abatere de la funcţia deţinută, se descalifică profesional, iar în cazul lui Rebenciuc şi politic.
Iar pentru astfel de „taie frunze la câini pe banii publici” am leacuri. Este prin Consiliul Judeţean un funcţionar care, de cum se prezentă dimineaţa la serviciu, îşi ia cafeaua, se aşează la calculator şi face corectură de texte pe site-urile presei locale. La Jurnalul Online nu mai face corectură şi nici n-o să mai facă. L-am lecuit de această boală psihică şi ar trebui să-mi fie recunoscător. Dacă va fi nevoie, îi vom aplica şi lui Rebenciuc „acelaşi tratament”.
În fond cine este acest Rbenciuc? Nicidecum o personalitate. Un amărăştean din Flămânzi, fost muncitor la Filatura din localitate, după zicerea sa, şef birou la aprovizionare-transportului. Indiferent ce-a fost, şi el are meritul de a fi contribuit la falimentarea societăţii, ceea ce nu-l recomandă defel pentru postul de consilier prefectural.
Ca şi consilier local, ca lider local PNL, Rebenciuc s-a implicat în multe decizii nu tocmai morale în conţinut, despre care pe site-ul Jurnalului Online s-a scris la timpul potrivit.
La alegerile locale din acest an a candidat la Primăria Flămânzi. Electoratul nu l-a vrut de primar. În schimb, conducerea PNL l-a considerat că ar fi un bun viitor parlamentar, aşa că l-a desemnat candidat în Colegiul Flămânzi. Că n-are merite, ce mai contează! Iar până va ajunge să-şi măsoare forţele cu ceilalţi contracandidaţi, Rebenciuc a fost propulsat consilierul personal al prefectului. Funcţie din care va afla că judeţul este mult mai mare decât distanţa de la Flămânzi la Botoşani. Cât despre problemele reale economice şi sociale ale judeţului, nu cred sub nicio formă că pot fi digerate prin pregătirea sa profesională.
Spuneam în comentariul meu că Rebenciuc este precar la capitolul cultură generală. Şi cred că aşa este, pentru că dacă ar fi fost un om cu aplecare spre lectura cărţilor ce constituie materialul bibliografic pentru orice elev până la nivel de liceu inclusiv, ar fi descoperit rostul înţelepciunii populare condensat în proverbele şi zicale atât de bine ticluit strecurate de Creangă în scrierile sale, cum ar fi: decât la oraş codaş, mai bine în satul tău fruntaş; nu te ridica cizmare mai sus decât calapodul; tună de-i adună; spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti. Unele dintre aceste proverbe se potrivesc şi prefectului Sorescu, fără a-i face însă cinste.
Cât despre Rebenciuc, cioflingari politici de genul său au existat în peisajul politic botoşănean din 1990 încoace şi vor mai exista o perioadă de timp. Numai că ei nu mai pot avea succes electoral. S-a deşteptat şi botoşăneanul şi a învăţat să deosebească veneticul de cel bine intenţionat. Închei cu o frază pe înţelesul lui Rebenciuc: „Fă gât, dar pe banii tăi, nu pe-ai noştri!”

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Să facă gât, dar pe banii lui!”

  1. 1. Popia Says:

    Acest Rebenciuc n-are nici o calitate să fie pus consilierul prefectului. L-a pus Florin Ţurcanu, pentru că-i vinde pâinea în zona Flămânzilor.

  2. 2. Ion Says:

    Acest Rebenciuc este un agramat….un taran obosit si un lingau care a lins pe toti ca sa ajunga si el sa ia o imbucatura.E prost si incult si a fost muncitor la filatura Flamanzi.Deci cum ar putea un muncitor cu pregatire de 4 clase sa ajunga deputat?

  3. 3. Ion Says:

    Domnule Rebenciuc…daca nu te mai potolesti odata si o sa te tot iei de oameni…ai auzit de anti campanie?se face foaaarte usor.Si domilor de la prefectura..cum ati putut domnilor sa angajati un asemenea analfabet si incult?chiar nu aveti un etalon mai ridicat?deschideti bine ochii si cercetati inainte.Si mai temperati l de domnul Neculai ca de cand e acolo se crede presedinte si a inceput cu jocuri murdare fata de cetateni.Sa vedem cine o sa l mai aleaga daca se comporta asa.Deci sugerati i sa nu se mai ia de oameni folosindu si asa zisa putere.Pentru ca ..o sa afle din ce in ce mai multi ce fel de om este si o sa cumuleze 1 la suta voturi

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia