Oct 14

Încercarea liberalilor de a-l exclude din PNL pe secretarul general Florin Ţuircanu a fost însoţită şi de zvonul cum că în locul său, ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, va fi desemnat să candideze Ioan Viorel Ciobanu, actualul inspector şef la Inspecţia în Construcţii. O funcţie de conducere în Consiliul judeţean este pentru Ciobanu un vis mai vechi, rămas nerealizat. Iată că şi de această dată visul său s-a dovedit a fi o himeră, el fiind nevoit să facă la loc comanda.
În ce-l priveşte pe Florin Ţurcanu, acesta a găsit la premierul Tăriceanu, şeful său politic, suficientă înţelegere şi înţelepciune de a bloca încercarea liberalilor botoşăneni în a-l exclude din PNL. Era şi normal ca Tăriceanu să ia o astfel de decizie, pentru că sub nici o formă nu era momentul ca într-o organizaţie judeţeană, fie ea şi cea de la Botoşani, să apară disensiuni când toată lumea politică se pregăteşte pentru alegerile parlamentare.
Decizia lui Tăriceanu nu numai că este una de susţinere a lui Florin Ţurcanu, dar şi de încurajare a acestuia în a-şi impune punctul de vedere în partid, aşa cum a făcut-o şi până acum. Însoţit de vreo 16 primari liberali, Ţurcanu a făcut impresie în faţa premierului şi totodată l-a câştigat de partea sa. Faptul că un număr aşa de mare de primari au ales să-l susţină pe Ţurcanu, pentru a nu fi eliminat din partid, demonstrează înrâurirea pe care acesta o are asupra primarilor dar şi a organizaţiilor locale.
Era normal ca primarii să-l susţină, pentru că în campania alegerilor locale Ţurcanu le-a stat aproape, i-a ajutat efectiv, li s-a alăturat în lupta contra adversarilor politici. Mai mult, chiar dacă alegerile au avut loc, Ţurcanu nu i-a abandonat pe primari, cum în general procedează partidele, care-şi mai amintesc de ei după patru ani, când vin alte alegeri. Ţurcanu a continuat să aibă contacte cu ei şi să-i ajute, cât i-a fost cu putinţă. De unde şi simpatia de care se bucură în rândul liberalilor din judeţ.
Chiar dacă Ţurcanu a declarat, întors de la Bucureşti, că între el şi preşedintele Câmpanu n-au existat şi nu există divergenţe, această declaraţie trebuie s-o interpretăm în contextul creat. Conflictul dintre cei doi nu s-a stins, s-a amânat doar pentru după alegeri. Iar dacă vrem să avem un câştigător şi un învins, câştigătorul este Florin Ţurcanu. Cel umilit este fără doar şi poate preşedintele Liviu Câmpanu, care s-a dovedit total neinspirat în a alege momentul răfuielii cu Ţurcanu.
Din această luptă internă de partid Ţurcanu a ieşit întărit şi mai mult, iar dacă acum s-arată miel, nu-i decât o strategie deşteaptă. Ura lui Câmpanu împotriva sa n-a şters-o Tăriceanu cu buretele iertării, doar a estompat-o. Este de aşteptat ca după alegerile parlamentare răfuiala dintre cei doi să izbucnească şi cu mai multă virulenţă. Numai că de va fi aşa, cel mai bine înfipt pe picioare stă Ţurcanu. Doar dacă va rata alegerea sa ca deputat în Colegiul Săveni, iar Câmpanu va câştiga mandatul de senator. Într-o astfel de situaţie se va produce o rocadă de forţe, iar învingătorul va fi cu certitudine Câmpanu.
Trebuie să fim conştienţi că Ţurcanu şi Câmpanu sunt două săbii care n-au loc în aceeaşi teacă. Una dintre aceste săbii va ajunge la fier vechi, pierzându-şi patina vechimii politice. Aş înclina să cred că în teacă va rămâne sabia numită Florin Ţurcanu, dacă iese deputat. Semne că aşa va fi le-a dat chiar Tăriceanu, prin decizia luată.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia