Oct 21

Deşi nu suntem, oficial, în campanie electorală, toate partidele au declanşat-o. Au găsit şi justificare faţă de lege. Cică ele sunt în precampanie, adică în febra pregătirilor pentru campania care se va declanşa începând cu 31 octombrie. Liberalii par cei mai porniţi în a-şi rezolva problemele de campanie, până se va intra în perioada prevăzută de lege. Aşa că viitori parlamentari liberali, dacă aceasta va fi voinţa electoratului, au închiriat spaţii, care de care mai în calea electoratului, unde şi-au amenajat sedii de campanie.
Primul liberal care şi-a scos sediul la întâlnirea cu alegătorii a fost Gabriel Oprişanu, candidat la Senat în Colegiul Botoşani. Un sediu elegant şi amenajat cu multă graţie şi ştiinţă psihologică, un sediu care te impresionează şi care te urmăreşte mult timp după ce l-ai vizitat.
Oprişanu candidează la Senat, dar are sub el cele două colegii pentru Camera Deputaţilor: Botoşani Vest şi Botoşani Est. În sediul său de campanie, oricât ar căuta cineva, nu va găsi nici un semn despre candidaţii liberali în cele două colegii la deputaţi.
Duminică, Gheorghe Ciubotaru a inaugurat şi el sediul de campanie pentru Colegiul Botoşani Vest la Camera Deputaţilor. I-au stat prin preajmă şi ceilalţi candidaţi ai PNL la parlamentare. Oprişanu a fost şi el prezent, dar în sediul lui Ciubotaru nu s-a afişat nici un mesaj despre candidatura acestuia. Prezent a fost şi celălalt liberal, Dinu Buceceanu, care candidează în Colegiul Botoşani Est. În sediul lui Oprişanu nu se pomeneşte nimic de Buceceanu, deşi ar trebui, că voturile lui Buceceanu ar putea fi şi voturi pentru Oprişanu, sau invers. Iată că liberalii au pornit în campanie pe cont propriu, egoismul fiind mesajul lor către exterior.
Florin Ţurcanu, candidatul PNL în Colegiul Săveni la Camera Deputaţilor, şi-a amenajat sediul de campanie în Botoşani, deşi aria sa electorală se află la zeci de kilometri distanţă. Peste Ţurcanu, la Senat, candidează şeful său, deputatul Liviu Câmpanu. Nimic nu s-arată că cei doi îşi vor uni forţele spre un scop comun.
În Colegiul Flămânzi, Neculai Rebenciuc îşi face campanie pe cont propriu, candidatul la Senat, Viorel Grigoraş fiind, deocamdată, un ilustru necunoscut prin acest colegiu. Din nou avem dovada că egoismul se simte la el acasă printre candidaţii liberali.
Dacă PDL şi PSD au pornit campania în numele partidului, cu slogane naţionale sau personalizate la nivel de judeţ, inducând astfel electoratului sentimentul de unitate partinică, de solidaritate, ceea ce dă greutate şi seriozitate candidaţilor, cei din PNL au pornit la drum fiecare după cum l-a dus mintea şi capul, după cum i-a permis potenţa financiară.
Poate că este o impresie falsă, dar tot ce s-a întâmplat până acum susţine teza egoismului. Şi Oprişanu, şi Ciubotaru au site-uri proprii, ceea ce este un pas spre o comunicare mai largă şi mai rapidă cu electoratul. Numai că site-urile lor sunt personalizate la nivel de candidat, fiecare promovându-şi propria imagine, independentă faţă de partid şi ceilalţi colegi de candidatură.
Dacă Oprişanu s-a axat pe problemele de sănătate, Ciubotaru caută să ne convingă că se va ocupa de protecţia noastră în raport cu instituţiile financiare, economice şi de administrative. Ori, poate că oferta lor electorală ar fi trebuit să înceapă cu viitorul  program de guvernare al PNL. Dacă Oprişanu şi Ciubotaru vor ajunge în parlament, ei nu-şi vor putea îndeplini promisiunile decât dacă acestea se vor regăsi în programul de guvernare. Sub acest aspect, social-democraţii stau mai bine. Sunt solidari, au un program de guvernare bine construit, coerent şi realizabil.
Interesant de urmărit va fi şi modul în care cei din PDL vor aborda campania electorală oficială. Deocamdată nici la ei nu se observă o a nume solidaritate. Mai degrabă par a lupta pe cont propriu, ceea ce tot egoism se numeşte, numai că nu-i liberal, ci democrat-liberal.

written by Ioan Rotundu


8 Responses to “Egoism liberal”

 1. 1. mihu Says:

  Foarte bine ai remarcat faptul ca liberalii candidati promit ca vor face lucruri care nu sunt cuprinse in programul (daca il au) de guvernare pe 2008 -2012. Si atunci e fireasca intrebarea : partidul va trage in stinga si ei in dreapta? Nu prea cred, mai ales ca cine e altfel in PNL , este invitat afara.

 2. 2. parerea mea Says:

  Nu e vorba de egoism, ci de vot uninominal!

 3. 3. Ioan Rotundu Says:

  Este vot uninominal, dar candidatura este depusă în numele unui partid. Noi votăm persoana, pornind de la premisa că partidul său are un program de guvernare care este pe măsura aşteptărilor noastre. Desigur, votul îl acordăm şi ţinând cont de calităţile candidatului, dar important rămâne partidul. Dacă ei nu-şi fac campania pornind de la un program de guvernare al partidului, dacă nu se susţin între ei, înseamnă că nu merită a fi votaţi şi ne îndreptăm atenţia spre candidaţii unui alt partid. Votul uninominal nu admite egoismul politic, dimpotrivă, impune un ajutor colectiv mai mult şi mai solid ca la votul pe listă. Numai că această solidaritate trebuie să se manifeste între candidaţii aceluiaşi partid, dacă vor să aibă şi rezultate. Campania publicitară trebuie pornită în numele partidului şi abia în etapa a doua personalizată la nivel de candidat. Avem de învăţat cu toţii.

 4. 4. denis Says:

  Avem de invatat cu totii, dar cel mai mult are de invatat autorul textului, care pur si simplu nu poate scapa de marota votului de lista, sub umbra partidului. Cica votul il acordam si in functie de calitatile candidatului, dar important ramine partidul. E trist dom’le daca asta astepti tu de la votu uninominal, cica ziarist. Uite cum sta treaba domnu’ ca se vede ca nu ai inteles. Candidatii isi depun candidaturile chiar in nume propriu, NU ESTE DEPUSA IN NUMELE UNUI PARTID. Iar important la alegeri este chiar candidatul si calitatile sale, nu partidul. ASA VOM OBTINE UN PARLAMENT MAI CURAT IOANE, NU TOT CU TREPADUSI PUSI DE PARTID PE O LISTA! Pentru ca partidele vor fi obligate sa isi caute oameni de valoare, ca sa aiba candidati de valoare, ca sa obtina voturi multe, cu care sa obtina majoritatea in Parlament, ca sa isi aplice programul de guvernare. Care program de guvernare ar trebui sa fie un ajutor al candidatilor si nu invers. Pune partidele la treaba domnu’ Rotundu, nu alegatorii sa faca treaba partidelor care nu sunt in stare sa isi gaseasca oameni de valoare si atunci vin si spun asa cum zici matale: Votati-l pe asta ca e prost, dar e de la un partid care are un program de guvernare bun. Ca daca e asa tot la votul pe liste ajungem, nu se schimba nimic. Oricum, nu publicati asta, ca mai vad cei zece cititori ai blogului cat de pe langa fenomen sunteti si ce prostii ii indemnati sa faca. Si sa nu va aud ca ma faceti liberal. Ma doare la basca de mascaricii aia. Dar macar se aude de cativa dintre ei, incearca ceva, nu stau sub pulpana partidului sa ii duca in Parlament. Dar de Macaleti, Buceceanu, Rebengiuc ala si inca atatia altii scrii numa’ matale pe blog, in rest lumea crede ca sunt fotbalisti

 5. 5. Ioan Rotundu Says:

  Rotundu vs. Denis
  Amice, ai vrut să mă contrazici în privinţa votului uninominal dar, în fond, ai argumentat teza mea că votul trebuie acordat şi în raport cu programul de guvernare al partidului. Ai pierdut esenţa demonstraţiei în puzderia de detalii nesemnificative. Candidaturile nu s-au depus în nume propriu, ci în numele partidului. De unde şi necesitatea solidarizării lor în numele partidului. Egoismul politic invocat de către mine este perfect valabil în condiţiile în care candidaţii nu fac front comun şi nu pornesc la drum invocând programul partidului. În nume individual ei nu pot face nimic în Parlament, iar dacă fac promisiuni individuale înseamnă că ori nu ştiu care sunt atributele unui parlamentar, ori mint electoratul şi atunci nu merită votaţi.
  Dacă îţi imaginezi că votul uninominal este puntea pe care vor păşi în Parlament manelişti gen Adrian Minune sau cântăreţi cu voce sintetică, ori saltimbanci ai scenei, regret amice, dar eşti departe de anumite realităţi politice şi te înţeleg să comentezi cum ai comentat.
  În ce priveşte numărul meu de cititori pe blog, chiar că-ţi dă insomnii şi te poate lovi apoplexia. Azi, la ora 17.00, WordPress.Com indica pentru luna octombrie 9954 vizitatori cu 31.114 vizualizări, ceea ce indică o medie zilnică de aproape 500 vizitatori cu 1.500 afişări. Vise plăcute, amice, că de coşmaruri ai oricum parte!

 6. 6. denis Says:

  Ce saltimbanci, ce manelisti, ce zic eu si ce scrii matale, de unde vii frate cu concluziile astea? Asa faci si gazetarie? LOL. Deci, din comentariul matale reiese asta: Votati-l pe asta ca e prost, dar e de la un partid care are un program de guvernare bun. Am dat copy paste sa nu mai scriu iar, ca oricum nu intelegi, vad. Eu spun in schimb o chestie de bun simt, ca oamenii conteaza nu partidul, ca pina acum. E simplu, realmente simplu domnu’ Rotundu. Oricum nu va pot convinge, dar daca sunt 500 de cititori pe zi (felicitari) atunci nu trebuie sa-i lasam doar cu parerea dvs. Noi, cei care alegem, la asta trebuie sa ne uitam, la oameni, ca sa nu avem un Parlament de circari nesimtiti, ca si pina acum. Asta e tot. Si repet, candidaturile sunt depuse in nume propriu, se voteaza omul, nu partidul, nu mai sustine domnule prostia asta, ca nu mai iesim din marasmul asta niciodata. Cine e partidul la Botosani? Seful local, nu? Cine e partidul la Bucuresti? Seful national, nu? Chiar dvs scrieti ca in PNL nu se poate altfel, aia care fac altfel sunt dati afara. Atunci de ce faci domnule propaganda la un sistem feudal si imbecil de guvernat Romania? Candidatii pot promite orice nea Ioane. Asta si fac dealtfel, indiferent ca sunt pe liste sau uninominal. Insa daca te interesezi o sa vezi ca multe initiative legislative sunt pur si simplu bune si se pot promova de un om, nu de un partid. Nu sunt votate tot pentru ca disciplina de partid imbecila le interzice membrilor sa voteze altfel decat zice partidul. Adica, cine e partidul? Campanu la Botosani, Tariceanu la Bucuresti samd. Acum un parlamentar poate sa spuna partidului la revedere, ca e ales uninominal. Partidul trebuie sa se teama ca ii pleaca membrii valorosi, nu membrilor trebuie sa le fie frica de excludere si sa taca milc. Asta e democratie, pe muteste? Oricum nu te pot convinge, e greu sa spui ca ai gresit asa este, ai luat-o in mana pe aia cu programul de guvernare, de parca a fost vreun partid care a respectat asa ceva. Asta vor si sefuletii de partide, asta e problema lor, cum isi mai tin turma adunata. Daca peste ceva ani, nu acum, dar peste ceva ani, un liberal sau un pesedist se duce la tribuna Parlamentului si spune ‘ nu mai vreau sa fiu membru in partidul asta de hoti, a caror sefi fac ce vor, cu un dispret total fata de oameni’. Si sa mai zica si ce fac. Votand cum propui matale nea Ioane, pe partide, nu pe oamenii din partide, nu vom apuca niciodata ziua aia. Parerea mea.

 7. 7. Ioan Rotundu Says:

  Rotundu vs. Denis
  Aristrotel a afirmat că democraţia funcţionează între partide, în partid trebuie să existe disciplină, altfel va domina anarhia iar partidul se va destrăma. Făcând o paralelă, Montesquieu, în cartea sa “Despre spiritul legii” explică votul uninominal ca o formă de concurenţă între membrii partidului, pentru a se desemna valori, dar din momentul în care devine candidat, el reprezintă partidul şi face simbioză cu programul de guvernare sau oferta electorală. Alegătorul va cântări omul şi partidul şi va vota acolo unde va simţi că simbioza dintre candidat şi partid este una favorabilă lui. Votul pe listă însemna să accept şi nume de candidaţi mai puţin valoroşi societăţii, dar valoroşi partidului din anumite puncte de vedere. Poate fi un candidat extrem de valoros, dar dacă va candida în numele lui Becali, cine-l va vota va strica un vot. Este greu de explicat în câteva fraze ce la Facultatea de drept înveţi la cursul de drept Constituţional un an de zile (anul I de facultate). Mai simplu, pot vota uninominal cu candidatul PDL, PNL sau PSD în colegiul din care fac parte, pentru că oricare va fi considerat mai valoros, are în spate un partid capabil să guverneze ţara. De mă consider responsabil social, nu voi vota cu candidatul PRM, chiar dacă este mai valoros decât al celorlalte partide, pentru că PRM-ul este un partid cu doctrină politică, dar fără program. De gustibus et coloribus non disputandum!

 8. 8. denis Says:

  Cand aveti dreptate, aveti, asta e. Are noima ce spuneti, numai ca puneti un pic problema invers. Plecasem de la exemplul cu liberalii, care nu fac campanie unita cu partidul. Adica eu plecam de la premiza ca imi place partidul, dar nu imi place candidatul. Cu asta nu sunt de acord, nu voi vota un neica nimeni, doar pentru ca are in spate un partid puternic. Montesquieu avea dreptate, dar nu la romani si nu in 2008. Daca acel partid e puternic, va gasi oameni de valoare. Iar daca oamenii de valoare vor candida la PNG sau PRM, inseamna ca valoarea lor nu e chiar asa de ‘valoroasa’ cum credeam. Candidatii, pe langa oameni de valoare, trebuie sa fie lideri, asa zic eu. Pentru ca influentarea opiniei de catre lideri este doar unul din mecanismele prin care se formeaza atitudinea de grup, insa unul important, ei vor polariza partidul in jurul lor si nu invers. Dar probabil asa e, decizia de vot o putem privi si ca pe o experienta sociala, iar viitorul ne va arata ce si cum, vom invata din alegerile astea cu totii. Si cu stricatul votului e o problema, am mai vazut-o pe la dvs. Cum adica stric un vot? Eu voteaz cu cine imi place, cu cel care ma convinge, nu trebuie sa votam cu unul care va castiga, nu asa se pune problema. Sunt alegeri aici, nu loto prono. Eu ma vreau reprezentat (sau nu) de cel care m-a convins pe mine. Oricum per total aveti opinii mult mai pertinente decat credeam.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia