Nov 16

Astăzi la amiază, duminică fiind, m-am întâlnit cu Tudor Cărare, un vechi jurnalist botoşănean, aparţinător primei generaţii de jurnalişti de după 1990, adică produs social al democraţiei. Cărare n-a lucrat în presă înainte de 1990 şi nici n-a avut vreo şcoală de jurnalism, când s-a apucat de ziaristică. Pur şi simplu, ca mulţi tineri de vârsta sa, a dorit să facă ceva util societăţii în plină transformare, de tranziţie de la mentalitatea comunistă la cea democratică.
Atras de forţa cuvântului şi al adevărului, Cărare a slujit cu pana sa în presa botoşăneană, dovedind onestitate şi principialitate profesională, calităţi dobândite în ani de trudă în faţa maşinii de scris şi apoi a calculatorului.
A lucrat reporter în presa locală, corespondent la mai multe cotidiene naţionale de prestigiu, redactor şef la filiala botoşăneană a Evenimentului de Iaşi iar acum este patronul propriilor publicaţii. Nu-mi este la ştiinţă, deşi lucrez în presă cam din aceeaşi perioadă când şi-a început cariera şi Cărare, ca acesta să-şi practicat mercenariatul jurnalistic, aşa cum au făcut-o şi o fac mulţi actuali reporteri. Iar prin mercenariat jurnalistic înţeleg a scrie ceva plătit, care să ascundă un adevăr, care să protejeze o informaţie ca să nu devină publică, care să refacă, pe nedrept, imaginea unei persoane publice sau să manipuleze opinia publică în favoarea unui politician ori a unui partid.
Ei bie, pornind de la aceste considerente despre Tudor Cărare, azi la amiază l-am ascultat cum, revoltat şi siderat, aproape plângând, mi-a relatat ce s-a întâmplat vineri la sediul PDL. Cărare a fost prezent la sediul PDL de la primele clipe ale evenimentului, prin care cei din PSD şi PNL au demonstrat, indubitabil, cum oameni ai PDL-ului au distrus peste zece bannere ale candidatului PSD Liviu Conţac şi cum au dezlipit afişele lui Conţac şi Oprişanu şi le-au depozitat în sediul PDL.
Alături de Cărare, au fost acolo şi reporterii de la celelalte mijloace media locale: ziare, reviste, televiziuni, posturi de radio, corespondenţi ai mijloacelor media naţionale. Cu toţii au văzut adevărul cu ochii lor şi l-au comentat chiar la faţa locului. Au asistat cum redactorul şef de la TV SOMAX, Adrian Şorodoc, a filmat pe geamul lateral al sediului PDL, interiorul unei camere în care se aflau bannere şi afişe ale PSD şi PNL distruse.. Au văzut cu toţii cum a ieşit din sediul PDL acel tânăr, care percheziţionat corporal, avea înfăşurat în jurul corpului un banner cu Liviu Conţac, încercând să-l scoată din sediul PDL pentru a nu deveni probă a faptelor lor reprobanile şi totodată de natură infracţională..
Cărare susţine că între reprezenzanţii PSD şi PNL, pe de o parte, şi oamenii PDL n-au avut loc acte de violenţă, n-a fost nimeni din PDL ameninţat, n-a fost nimeni bruscat. Întreg evenimentul a fost filmat de către mai mulţi reporteri, de la mai multe mijloace media.
Sideraţia lui Cărare de azi provenea de la informaţiile care au apărut în media locală. Informaţii total denaturate şi care nu conţin nimic adevărat din ce s-a petrecut vineri la sediul PDL. Uimirea lui Cărare vine şi de la faptul că reporterii care au fost prezenţi acolo, au dat crezare minciunilor din Comunicatul de presă al PDL şi nu ce-au văzut ei cu ochii lor. Şi mai consternat a rămas Cărare când a aflat că cei din PDL au depus plângere penală împotriva celor din PSD şi PNL. „Cum poate fi posibil aşa ceva? Hoţii sunt cei din PDL, şi s-a dovedit acest lucru, iar acum tot ei strigă hoţii?!” – m-a întrebat Cărare, dezorientat de cursul deturnant al faptelor consumate vineri la sediul PDL din Botoşani.
N-am putut să-i dau un răspuns. Cred, însă, în spusele lui Cărare cu privire la adevărul celor petrecute la sediul PDL, iar faţă de acei colegi care au văzut una cu ochii şi alta au scris, n-am decât sentimente de compătimire şi-mi este ruşine că ne numim colegi.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Mi-e ruşine cu astfel de colegi!”

  1. 1. MANIPULAT Says:

    DOMNUL CARARE ARE DREPTATE. PE LANGA CEI DIN PRESA A FOST SI O DOAMNA DE LA CRIMINALISTICA CARE A FILMAT TOTUL. DIN PACATE ASTA E PRESA DIN BOTOSANI, AVIDA DE CASTIGURI RAPIDE, SI ASERVITA PORTOCALIILOR. DACA MAI EXISTA O UMBRA DE PROFESIONALISM UITATA PE UNDEVA, S-AR PUTEA POSTA PE YOUTUBE SI VARIANTA REALA SI NEPRELUCRATA A INREGISTRARILOR, SUB ANONIMAT BINEINTELES, PENTRU A STERGE CAT DE CAT DIN RUSINE.

  2. 2. curios Says:

    Cum poate sa minte cei din PD-L cu atat rusine? Cetatenii raman impresionati de ce “au patit ” cei din PDL si uite asa se manipuleaza cetateanul prin oresa locala. Pot spune ca “nesimtirea” s-a nascut in pd-l. Si culmea ca s-a inmultit, iar “floarea” care a trebuit polenizata este portocalie. Rusine ! Pacat de un primar gospodar, care tine isonul acestor anonimi. Si “garanteqaza” pentru ei.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia