Nov 19

Marţi am trecut din nou în revistă mai multe comune din judeţ, pentru a fi la curent cu opţiunile electoratului, pentru a cunoaşte de la sursă, cum se spune, modul în care candidaţii îşi desfăşoară campania. Am să mă refer în comentariul de faţă asupra mutaţiilor care se produc în gândirea unor alegători, atunci când primesc mită electorală.
În primul rând, nici un candidat, nici un partid nu poate să-şi mai revendice dreptul moral de a critica pe alţii că împart prin judeţ pungi cu alimente sau obiecte de îmbrăcăminte, pentru că toţi procedează la fel. Mă refer la cele trei partide care-şi vor împărţi tortul puterii: PSD, PNL şi PDL. Pentru că partidele micuţe, gen PRM sau PNG au ieşit din atenţia alegătorilor.
O primă constatare a fost că, în dorinţa de a aduna voturi, candidaţii dau mită electorală prin satele şi comunele judeţului, fără a avea în vedere un plan anume. Aşa se face că sunt persoane care primesc punga PSD-ului, apoi a PNL-ului, întinzând apoi mâna şi spre cea a PDL-ului. Ori, aceste persoane vor putea vota numai candidatul unui singur partid. E firesc, în aceste condiţii, ca orice om cu capul pe umeri să judece şi să ajungă la concluzia că risipa financiare este una inutilă.
O femeie, aflând că sunt de la presă, a ţinut să-mi insufle teza că cei mai buni sunt cei din PSD, care i-au dat zece kilograme de zahăr, ulei şi mai ştiu eu ce-a bâiguit ea. Am încercat s-o conving că acele alimente sunt ajutorul venit din partea Uniunii Europene, împărţite prin primării şi că nu sunt ale PSD-ului. „Ce ştii mata mai bine ca mine, care am primit, cine mi-a dat?” s-a răţoit ţaţa la mine. Cum să convingi un astfel de alegător că votul său nu trebuie să fie determinat de ce-a fost în punga primită, cât de îmbelşugată a fost ea, ci de calitatea umană a candidaţilor. Cum s-o fac pe acea ţaţă, tare-n clanţă, că ce-a primit ea nu-i de la PSD, chiar dacă primarul comunei este social-democrat, ci vine de la U.E? Ca ţaţa respectivă sunt mulţi prin judeţ care gândesc la fel, care vor vota la fel.
„Votez cu Ţurcanu pentru că mi-a dat un fular şi o căciuliţă la copil” a fost opţiunea declarată a unui tânăr care rezema pereţii unui bar sătesc. L-am întrebat pe acel tânăr dacă poate să-mi indice şi alte nume de candidaţi şi ce ştie despre ei. „Nu mă interesează alţii, că nu mi-au dat nimic. Votez cu Ţurcanu” pare să fie decizia sa de nestrămutat.  
Iată, dar, ce monstruozităţi electorale poate genera această mituire a alegătorilor de către candidaţi şi partide. Trist este că majoritatea alegătorilor habar n-au cine-s cei de pe bannere, de pe afişele lipite pe gard, ce carieră profesională au în spate, ce gânduri nutresc ca viitori parlamentari, cât de morali sau imorali sunt în viaţa lor publică şi privată. Nici vorbă de aşa ceva. Nici măcar curiozitatea de a cunoaşte o idee din programul de guvernare al partidelor, programe constituite în oferte electorale, nu există. Doar ici, acolo, câte un intelectual al satului, mai înfipt, are habar de câte ceva. În rest, indiferenţă totală.
Pe 30 noiembrie aceşti oameni vor merge la vot. Vor vota, aşa cum a spus, pe cel care i-a pus mai mult în pungă. Cât priveşte soarta viitoare ce le-o va hărăzi aleşii, creierul lor este prea odihnit ca să raţioneze la aşa ceva.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Mita electorală naşte monstruozităţi”

  1. 1. x Says:

    Decia aceasta este calea succesului?!… Cu cat dai mai mult cu atat castigi mai mult… Aceasta e toata filosofia succesului politic?…. Un scandal proiectat la nivel de Botosani ( si dl. Carare nu e chiar strain de originile si producerea lui), o punga mare in mediul rural (si dl. Ciubotaru-atipicu’ nu-i strain de asemenea comportament) sunt singurele solutii?… Incerc sa inteleg daca intre propozitiile “Vor vota, aşa cum a spus, pe cel care i-a pus mai mult în pungă. Cât priveşte soarta viitoare ce le-o va hărăzi aleşii, creierul lor este prea odihnit ca să raţioneze la aşa ceva” si tema conspiratiilor exista vreo legatura. I te adresezi unuia cu mintea odihnita (sa nu spuneti ca articolul ala nu urmarea sustinerea PSD) cu probleme gen con-spiratia mondiala? Cred. Si cred cu tarie ca botosanenii vor sti sa voteze. si o vor face bine. fara sa tina cont de parerea unor eunuci intelectuali.

  2. 2. mircea Says:

    Cum sa mergem inainte, sa existe constiinta civica, respect al valorii, al intelectualului cu acesti semisalbatici ai Romaniei, o ancora legata de picioarele unui naufragiat care de-abia mai tine capul deasupra apei sa respire. Si acesti oameni au fost tinuti aproape premeditat in aceasta stare de barbarie, pentru a fi folositi ca masa de manevra si in acelasi timp dati ca exemplu cu un tupeu incredibil de Iliescu drept cei cu constiinta civica in momentele in care au fost manati ca oile sa voteze o Constitutie pe care n-au inteles-o nici macar cei care au facut-o.
    E balastul nostru de proli, cei ai lui Orwell din 1984.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia