Nov 23

În urma difuzării ştiri că tânărul Paul Secrieru a fost numit subprefect de Botoşani, în locul interimarului Corneliu Mihai adus din funcţia de comisar şef la Garda Financiară Botoşani, s-au creat fel de fel de speculaţii. În primul rând de precizat este faptul că tânărul Secrieru, deşi abia a împlinit 29 de ani în iulie acest an, în ţară sunt subprefecţi şi mai tineri, ceea ce ar trebui să ne bucure. În ce privesc împrejurările în care Paul Secrieru a ajuns în funcţia de subprefect în defavoarea lui Corneliu Mihai, acestea nu sunt deloc surprinzătoare, iar cine-şi mai aduce aminte de articolele scrise pe site-ul Jurnalului Online acum patru ani referitoare la numirea lui Corneliu Mihai ca şi comisar şef la Garda Financiară Botoşani, nu-şi mai pune întrebări, considerându-se un om informat.
Să ne amintim că din inspector de credite la Banca „Ion Ţiriac”, Corneliu Mihai a ajuns comisar şef la Garda Financiară, fiind promovat la acea vreme de Mihai Ţâbuleac, în calitate de preşedinte PNL Botoşani şi senator al României. Iar promovarea avut la bază un singur criteriu. Corneliu Mihai este consătean cu Ţâbuleac, ambii fiind de loc din satul Crasnaleuca, comun Coţuşca. Promovarea a stârnit multe controverse dar şi scene mai puţin plăcute, chiar penibile, în special din partea unor agenţi economici cu contul deschis la Banca „Ion Ţiriac”. Obişnuiţi să ajungă la inspectorul de credite Mihai, cu balanţe contrafăcute chiar la indicaţiile sale, şi să beneficieze de credite bancare contra unor mici atenţii, modeste după spusele unora, agenţii economici nu se puteau obişnui cu ideea că inspectorul şperţar îi va controla de pe post de comisar şef de la Garda Financiară. Timpul a trecut, iar acei agenţi economici s-au obişnuit cu amenzile aplicate de către comisarii Gărzii, drept sancţiune de protecţie pentru a nu fi controlaţi în profunzimea afacerilor lor.
Între timp Ţâbuleac s-a răzvrătit contra lui Tăriceanu, muşcând mâna ce i-a fost întinsă ca să ajungă senator, şi s-a vărsat în tabăra lui Băsescu, la PDL. La conducerea PNL Botoşani a venit deputatul medic Liviu Câmpanu, cu o altă echipă decât cea care l-a înconjurat pe Ţâbuleac. Cel mai incisiv şi bătăios s-a dovedit a fi Florin Ţurcanu care, imediat ce s-a aflat pe creasta valului puterii, a început selecţia şefilor de la deconcentrate, împărţindu-i în două: cei fideli PNL, care vor fi păstraţi; cei credincioşi lui Ţâbuleac, care vor fi îndepărtaţi.
Corneliu Mihai a rămas în funcţie, deşi mulţi îl dădeau sacrificat, fiind considerat omul lui Ţâbuleac. De ce-a rămas pe post? Explicaţia ne-a oferit-o la începutul acestui an deputatul PDL Radu Drăguş. În 22 martie a.c. Drăguş declara: „Personal am multe de spus despre şeful Gărzii Financiare pentru că modul în care a profitat de agenţii economici în această perioadă îl va face răspunzător penal pe Corneliu Mihai de toate abuzurile sale. Sunt convins că după alegerile generale din noiembrie, mulţi vor vorbi. Acum le e frică”. Acuzaţiile lui Drăguş au fost susţinute, din umbră de declaraţii ale oamenilor de afaceri, forţaţi de Mihai să „sponsorizeze” alegerile locale ale PNL Din câte se spune, Drăguş are un dosar întreg cu astfel de dovezi, lucru pe care l-a şi recunoscut public prin declaraţia din 19 aprilie a.c. „Avem reclamaţii, dar oficial cei în cauză vor vorbi atunci când nu le va mai fi frică. Comisarul şef, Corneliu Mihai merge personal şi spune cât trebuie să dea agenţii economici. Se adună câte 50 milioane lei vechi de la firme mici până la 300-400 milioane lei vechi de la societăţi mai mari. Eu sesizez acest lucru din punctul de vedere al unui deputat”
Alegerile locale au trecut, iar preşedintele Consiliului Judeţean a ajuns Mihai Ţâbuleac, consăteanul lui Corneliu Mihai. Se pare că acelaşi Florin Ţurcanu, care a căzut la înţelegere cu Corneliu Mihai, pentru ca acesta să-şi menţină funcţia, a încercat să-i răsplătească serviciile făcute PNL, dar şi să-l pună al adăpost de anumite consecinţe, susţinându-l pentru funcţia de subprefect. Mai că avea să reuşească. (Va urma)

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “De ce Secrieru şi nu Mihai?”

  1. 1. x Says:

    si totusi, de ce atacurile catre Secrieru au venit dinspre aripa (sau mai bine zis direct) Campanu?

  2. 2. y Says:

    ….Simplu…..Pentru ca jigodia de Tibuleac este mana in mana cu jigodia de Campanu !!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia