Nov 24

După ce preşedintele Băsescu s-a plâns poporului că social-democraţii pregătesc o lovitură de stat, în sensul că vor să-l suspende iarăşi din funcţia de preşedinte, pentru a nu avea privilegiul numirii viitorului prim-ministru, probabil că printre aburii de whisky a realizat că cea mai bună armă rămâne tot atacul. Aşa se face că s-a urcat în maşină şi a pornit prin ţară, să viziteze fabricile şi uzinele, aşa cum a făcut odinioară şi Ceauşescu. Câtă asemănare! Diferenţa constă doar în faptul că în timp ce Ceauşescu a vizitat fabricile şi uzinele bunuri ale întregului popor ce avea tripla calitate de proprietari, producători şi beneficiari, Băsescu vizitează aceleaşi obiective industriale, dar devenite proprietatea unor multinaţionale, a unor capitalişti feroce, ahtiaţi după profit maxim şi neîndurători în a exploata munca românilor, bunuri la care, pentru a încăpea pe mâna capitaliştilor a pus umărul la greu însuşi preşedintele plimbăreţ.
Acum plânge pe umărul muncitorilor români, înfierând cu mânie capitalistă criza economică nemiloasă care ne-a lovit ţara, deocamdată cu şomaj, mai târziu şi cu foamete. În periplul său prin aceste unităţi industriale, aidoma lui Ceauşescu, preşedintele Băsescu dă indicaţii preţioase privind latura aplicativă a principiilor economiei de piaţă. Ce-i drept, investitorii capitalişti nu le iau în seamă, pentru că astfel de aberaţii nu se potrivesc cu socotelile lor de obţinere a unui profit maxim.
În schimb prind la „ţugulan”, votantul de rând, care vede în vizitele preşedintelui şi concluziile sale salvatorul de neam şi ţară din criza economică. Şi uite aşa, dintr-o vizită în alta, cu îndemnuri populiste gen maşină Logan şi consumuri de produse româneşti, preşedintele câştigă credit electoral şi pregăteşte terenul pentru viitorul prim-ministru, nu cel ce va ieşi din alegeri, ci cel pe care şi-l doreşte de patru ani de zile. Un premier marionetă, care să execute ordinile sale fără a crâcni, care să-i răspundă la telefon şi la ora două din noapte, când pe lângă vocea sa dogită de ţigară şi alcool se pot auzi şi chicoteli de femeie blondă.
Deja în conferinţa de presă de astăzi preşedintele Băsescu a şi conturat care este vrerea sa cu privire la viitorul premier. El vrea premier un politician, că-i mai uşor de dresat. N-a făcut nici o referire la faptul că este dreptul partidului care va câştiga alegerile să-şi propună premierul, semn că-l doare în cot de ce va ieşi din urne. El are gândurile sale, ţelul său, interesele sale şi nimic nu pare a-l opri de această dată să-şi vadă visul împlinit.
Conferinţa de presă de astăzi este numai un mic preambul faţă de ce va urma. Băsescu a şi declarat că va continua vizitele prin ţară, simţind că-i singura cale prin care-şi poate reface imaginea publică aflată în declin. Mă aştept ca vineri, când este ultima zi de campanie electorală, preşedintele Băsescu să iasă pe TVR 1 şi să îndemne electoratul să voteze într-un anumit fel, dacă vrea ca el, Băsescu, supermanul, să-i scape de criza economică.- Iar acest fel de a vota să corespundă cu oferta electorală a PDL. De ce vineri seară? Pentru că este ziua ideală de a ataca fără ca celelalte partide sau lideri politici să-i poată răspunde, ziua de sâmbătă fiind interzisă campaniei electorale.
Antrenaţi în lupte mărunte de stradă, când grupurile de lipitori de afişe se încaieră între ei precum mardeiaşii liberali şi ţărănişti din anii 1933 – 1947, liderii liberali şi social-democraţi nu conştientizează pericolul acţiunilor populiste ale lui Băsescu: Când îşi vor da seama va fi prea târziu, pentru că Băsescu îi va lovi la lingurica politică fără putinţă de a-şi mai trage răsuflarea.
Preşedintele Băsescu pregăteşte o lovitură politică de amploare, sperând ca pe ultima sută de metri să reintroducă PDL-ul în preferinţele electoratului, pentru a putea face jocurile viitoarei guvernări. Dacă nu va reuşi, şi sper acest lucru pentru că m-am săturat de patru ani de scandal şi nu mai vreau alţi patru, va hohoti din nou pe umărul poporului, arătând de câtă nedreptate i se face şi cum nu este el lăsat să conducă destinele poporului în slujba căruia se află şi mai vrea să fie cinci ani. Iar poporul îl va crede, că l-a mai crezut.
Cred că rostul politicienilor, cu excepţia celor din PDL, este să deschidă ochii alegătorilor şi să nu mai repetăm experienţa nefastă a celor patru ani de guvernare marcată numai de scandaluri. Mai cred că de această dată, cu puţină voinţă politică, putem stopa dorinţele de putere împinse până la rang de dictatură ale preşedintelui Băsescu, iar lovitura politică ce-o celorlalte partide pregăteşte să eşueze.

written by Ioan Rotundu


One Response to “O lovitură politică”

  1. 1. Cititor Says:

    ceeace ai scris este neadevarat cei 4ani nu au fost marcati numai de scandaluri,ci si de lucruri binevenite pt acest popor.Inceputul a fost facut va trebui sa mergem cu dorinta de a face tot ce e mai bine, cu totii,pt aceasta minunata tara.Cine nu si-ar dori-o.DE NOI TOTI DEPINDE CA LUCRURILE SA MEARGA BINE si nu numai de presedinte.Nu trebuie sa continuati a fi spectatori.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia