Nov 27

Astă seară, aşa cum am anticipat prin cele scrise, preşedintele Traian Băsescu a ieşit la rampă, adică sub reflectoarele televiziunilor naţionale, pentru a transmite un mesaj pentru ţară. Ce-i drept, eu am presupus că apariţia preşedintelui se va produce vineri seară, iar mesajul său va avea ample conotaţii politice cu săgeţi de vot direcţionate spre PDL. Dacă a avut loc în această seară, cu atât mai bine. Sper să n-o repete şi mâine seară.
Surprinzător mesajul său a fost unul imparţial politic, plin de decenţă şi cu nuanţă patriotică, ceea ce este normal, dacă avem în vedere apropiata zi naţională a României – 1 Decembrie. Mai că nu mi-a venit a crede că cel care vorbeşte este preşedintele Băsescu.
Mesajul său a fost scurt, şi a cuprins două idei principale, mai bine zis îndemnuri. Îndemnul de a merge la vot, fără vreo referire de vot cu un partid sau altul, a fost ceva normal. Mai ales că sondajele de ultimă oră indică faptul că românii nu prea au chef să meargă duminică la vot. Dezgustul vine de la comportamentul clasei politice din ultimii ani, dar şi de la comportamentul unor politicieni în actuala campanie de alegeri parlamentare.
Dacă avem în vedere că acelaşi preşedinte i-a îndemnat pe români să iasă la vot şi cu ocazia referendumului organizat pentru demiterea sa, iar apelul s-a concretizat într-o prezenţă cu puţin peste 30%, putem anticipa şi de această dată că apelul preşedintelui nu va avea un ecou deosebit.
A doua problemă abordată de preşedinte a fost îndemnul către români de a arbora la locuinţe, sedii de firmă, de instituţii steagul României, pentru a da ţării un aer de sărbătoare. Apelul său este corect, iar nuanţa de patriotism pertinentă.
Numai că era bine ca înainte de a ne cere nouă să arborăm steagul ţării, să fi cerut filialelor de partid  din ţară ale PDL să dea jos steagurile portocalii cu care au colorat oraşele şi localităţile rurale. În Botoşani, după cum putem vedea cu toţii, în locul steagurilor ţării flutură cele portocalii, deşi de ne mai despart doar trei zile de marea sărbătoare.
Aş mai vrea ca preşedintele României, care prin voinţa majorităţii este preşedintele tuturor românilor, pe 1 Decembrie să dea o raită prin judeţele Harghita şi Covasna şi să numere steagurile tricolore arborate. Va constata că cele ale Ungariei sunt de câteva zeci de ori mai multe, iar ale României lipsesc cu desăvârşire din locurile oficiale. Inclusiv de pe instituţiile administrative ale statului.
Revenind la mesajul preşedintelui, trebuie să recunosc că din întreg conţinutul său respiră aerul unui şef de stat cu adevărat european. Să-i fi venit minţile la cap?! Poate că da, ceea ce ar fi cel mai frumos cadou oferit românilor de ziua lor şi de Crăciun. De va rămâne în continuare un preşedinte imparţial, iar ieşirea sa din această seară n-a fost una regizată în stilul său, îl iert de toate relele făcute nouă până acum. Şi mai cred că mulţi vor fi în asentimentul meu.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Să-i fi venit minţile la cap?”

  1. 1. nelu prahoveanu Says:

    Ce simplu este sa ierti! Sau poate chiar PDLul va face sa-l iertati? Totusi va stiu cu coloana vertebrala şi mi se pare cam pueril motivul pt care sa-l iertati pe Basescu tinand cont ca 4 ani numai gafe a facut. Parerea mea!

  2. 2. Ioan Rotundu Says:

    Dacă n-aş ierta, aş fi ca el, adică la fel ca Băsescu de până acum. Apoi, toţi face lucruri bune şi mai puţin bune. Ca ziarist, în general consemnez faptele mai puţin bune şi contrare intereselor comunitare. Dacă Băsescu şi-a. revenit de euforia aburilor puterii amestecaţi cu cei ai alcoolului, cred că merită să consemnăm acest progres al său. Totuşi, ştiind ce înseamnă brânza bună în burduf de câine, mi-am- luat o rezervă. Sper din tot sufletul ca rezerva mea să nu fie justificată.

  3. 3. Un roman in Canada Says:

    Mie Basescu mi se pare impartial. Asa l-am vazut tot timpul. Ca om e ok. L-am intalnit intr-o vizita la munte, am dat mana cu el si nu pot decat sa-l apreciez pentru felul sau de a fi. Daca cineva se leaga de el pe considerentul ca mai trage si el (ca orice barbat) cate un sprit ar trebuie sa fi vuit ziarele si din US referindu-se la George W Bush. Hai lasati omul in pace.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia