Dec 01

Astăzi am sărbătorit Ziua Naţională a României şi totodată 90 de ani de când, înfruntând cu un curaj neasemuit focul inamicului şi vitregiile iernii, oştirea ţării a deschis drum spre Reîntregirea Neamului. Ziua 1 Decembrie 1918 îşi va păstra locul în istorie multe secole de acum înainte. Doar un alt război mondial, care să genereze un alt eveniment semnificativ pentru naţia română să-i ia locul.
Ar fi fost firesc ca o astfel de zi să fie un prilej de bucurie naţională inclusiv pentru comunităţile din urbele mai mici, precum Botoşanii. Ar fi fost normal ca cei aleşi să conducă destinele judeţului să ne fi felicitat. Ce poate fi mai frumos decât gestul celui ales să te reprezinte de a-ţi ura „La mulţi ani!” cu prilejul celei mai importante zi din viaţa ta de român.
Din păcate, am constata cu tristeţe că nici prefectul judeţului, Gheorghe Sorescu, nici preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac n-au considerat să ne bage în seamă. Întreaga lor atenţie a fost focalizată asupra rezultatului votului din 30 noiembrie, Ziua Naţională a României devenind pentru ei un eveniment de rangul doi. Nici un preşedinte de partid, care timp de 30 de zile a căutat să ne convingă că este salvatorul nostru din criza economică, numai dacă-i votăm candidaţii, n-a considerat să ne ia în seamă la nici o zi după ce s-au văzut cu sacii în căruţă.
Până la venirea comuniştilor la putere, în urma alegerilor din 1947, regele, conducătorii de partide, marii comandanţi ai Armatei, sărbătoreau ziua de 1 Decembrie, evocându-i importanţa. Se ţineau discursuri publice, rostite cu patos şi cu multă dăruire patriotică. Documentele vremii, presa timpurilor dintre cele două războaie  mondiale, au consemnat cum întâmpinau şi sărbătoreau edilii oraşului Botoşani această importantă zi naţională.
Chiar şi comuniştii nu i-au ignorat importanţa istorică, evocându-i pe cei care au căzut la datorie. Din păcate, după 1990, când 1 Decembrie a fost declarată Ziua Naţională a României, notabilităţile judeţului şi a municipiului Botoşani s-au limitat în a marca evenimentul prin depunerea unor coroane de flori la monumentele şi mormintele ostaşilor căzuţi la datorie, gestul fiind însoţit de rostirea a câtorva fraze scurte. Au dispărut acele simpozioane sau şedinţe de consiliu judeţean ori municipale festive. Iar acum s-a ajuns în situaţia ca de ziua noastră să nu mai fim băgaţi în seamă în nici un fel.
Botoşanii au întâmpinat Ziua Naţională a României lipsiţi de aerul sărbătoresc. În locul tricolorului, pe străzi a continuat să fluture steagul portocaliu al PDL. Ar fi fost binevenit un foc de artificii. N-a fost să fie! Dăm foc la artificii cu ocazia festivalului verii, a berii dar nu marcăm cu un astfel de foc ziua cea mai importantă din an pentru Ţară.
Doar primarul Cătălin Flutur a considerat să remită spre publicare un mesaj adresat botoşănenilor, la cererea Publicaţiilor Jurnalul, care marchează an de an ziua de 1 Decembrie. În rest, nici un respect al şefilor faţă de cetăţenii de rând, nici o urare de sănătate, de viaţă lungă, ei fiind ocupaţi cu noua împărţire a privilegiilor puterii, o motivaţie mult mai puternică decât cea a Zilei Naţionale.
Consider această lipsă de respect a autorităţilor faţă de comunitatea botoşăneană ca o dovadă a lipsei bunei cuviinţe ce-i caracterizează de-o vreme încoace. Iar lipsa lor de respect vine de la îngăduinţa cu care noi am tolerat un astfel de comportament, renunţând la pretenţia de a fi trataţi cu respect şi nu cu dispreţ. Este o opinie personală, dar am convingerea că sunt mulţi botoşăneni care gândesc la fel.

written by Ioan Rotundu


One Response to “În loc de respect, ne-am ales cu dispreţ”

  1. 1. nelu prahoveanu Says:

    Va astept cu o analiza a alegerilor în stilul ” Ioan Rotundu” (impartial si spus lucrurile pe nume).
    Apropo! Povestea aia cu talc a lui Danuta spusa pe la Flămânzi s-a adeverit?
    Imi cer scuze dar si pt mine anul acesta 1 decembrie a trecut pe locul 2. Rusine, dar asta e !

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia