Dec 03

Cred că un minim de informaţii despre parlamentarii proaspăt aleşi pot oferi celor interesaţi. Sunt informaţii de care am luat la cunoştinţă de-a lungul activităţii mele profesionale, dar majoritatea sunt din 1993 încoace, când am început să mă reprofilez pe jurnalism.
De ieri, avem nouă parlamentari, faţă de zece cât am avut în legislatura proaspăt expirată. Despre unii s-a scris în presă, aşa că nu sunt chiar total necunoscuţi botoşănenilor. Despre alţii, aflaţi cândva în prim planul vieţii politico-administrative, s-a cam uitat ce-au făcut la viaţa lor. Sunt şi vreo doi total necunoscuţi, chiar şi pentru partidul din care fac parte. Să-i trecem în revistă în ordinea intrării lor în politică.
1. Gheorghe Marcu provine, ca mulţi alţi politicieni botoşăneni, din Electrocontact. S-a remarcat în zilele din decembrie 1989, a intrat în CPUN şi apoi PDSR. Ca recompensă, a trimis deputat în legislatura 1992 – 1996. Revine deputat în legislatura 2000 – 2004, după care primeşte funcţia de director al FPP – Filiala Botoşani. Şi-a pus pe picioare o reţea de magazine alimentare, la care a renunţat de vreo doi ani încoace. Se presupune că are o avere substanţială, formată din bunuri imobile, plasamente financiare, acţiuni şi lichidităţi în conturi bancare. A ieşit senator fără a purta o campanie costisitoare, mizând pe faptul că în colegiul în care a candidat sunt mulţi primari social-democraţi. N-a greşit când a mizat pe sprijinul primarilor PSD. Câtă vreme a fost parlamentar nu s-a distins cu nimic deosebit şi n-a sprijinit judeţul în obţinerea vreunei investiţii importante. Mai mult l-a interesat avantajele personale.
2. Liviu Câmpanu este liderul PNL Botoşani. În legislatura 2004 – 2008 a ocupat funcţia de deputat. Este medic de profesie şi dărăbănean la origine. Ca deputat şi ca lider de partid aflat la guvernare, a rezolvat câte ceva pentru judeţ. Mai ales în domeniul sănătăţii. L-a adus de câteva ori în Botoşani şi pe ministrul Nicolaescu. Prin Câmpanu s-au obţinut bani pentru modernizările de la Spitalul judeţean, prin el s-au obţinut repartizarea la Botoşani a unor aparate medicale extrem de rare şi costisitoare.
Tot ca deputat, a fost suspectat că împreună cu secretarul PNL, Florin Ţurcanu, au beneficiat de subvenţii la animale în condiţii nelegale. Este vorba de unele afaceri neelucidate derulate de către Florin Ţurcanu prin abatorul de la Dracşani, aparţinând societăţii Carni Com. A mai fost suspectat că împreună cu Gabriel Oprişanu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, a beneficiat, sub formă de comisioane primite de la benmeficiarii de lucrări, din banii aduşi de la guvern în domeniul sănătăţii. Cântărind binele şi răul făcut, cred că a fost unul dintre deputaţii care a făcut ceva şi pentru judeţ. Ca viitor senator bănuiesc că nu va sta deoparte. Cu siguranţă va fi în miezul evenimentelor, dar nu pot aprecia dacă va milita pentru interesul judeţului sau al său.
3. Dan Humelnicu, membru PDL, avocat de profesie. Este la al doilea mandat de consilier municipal, iar acum a reuşit să obţină mandatul de senator. Este o persoană fără rezultate notabile în cariera sa politică de până acuma, dar are capacitatea de a se implica şi a se face remarcat. Sper să facă o figură frumoasă pentru judeţul nostru.
4. Andrei Dolineaschi, profesor, dorohoian la origine, consilier judeţean. A intrat în politică aderând la PDSR. În legislatura 1966 – 2000 a fost şeful de cabinet al deputatului Şerban Mihăilescu, zis şi Miky Şpagă. Apoi a ajuns consilierul personal al preşedintelui Mircea Geoană. Este tânăr, bătăios, are relaţii la nivel înalt. Alegătorii din zona Dorohoiului şi-au pus mari speranţe în puterea sa de a face câte ceva. Poate că nu le va înşela aşteptările.
5. Nicolae Rebenciuc, fost şef birou transporturi la Filatura Flămânzi. Şi-a pierdut postul odată cu falimentul fabricii. Ca liberal, a obţinut şi mandatul de consilier local. Se spune că ar fi în curs de absolvire a unei facultăţi juridice. Nu s-a remarcat prin nimic deosebit în comunitatea din Flămânzi şi este perceput cu o înzestrare intelectuală modestă. A fost promovat consilierul prefectului Sorescu, în a doua venire a acestuia în fruntea Prefecturii Botoşani, funcţie de care s-a folosit în campania electorală. A ieşit deputat prin reîmpărţirea voturilor la nivel de ţară, deşi a ocupat doar locul trei în colegiu. Va fi o mână în plus ridicată în parlament, într-un anonimat ce va dura patru ani, dacă nu vom avea alegeri anticipate.
6. Obuf Cătălin Buhăianu, fost şi actual deputat PDL. Este o persoană controversată, cu o imagine publică proastă. I se impută multe ilegalităţi,. Mai ales legate de amenajarea unui club sportiv. Şi cu moralitatea stă prost. A ieşit deputat PSD şi s-a mutat la PDL. Noul mandat l-a obţinut, nu că ar fi meritat, ci pentru că unul dintre concurenţii săi a fost Liviu Conţac. Prin votul negativ dat lui Conţac, a ieşit Buhăianu deputat. N-a făcut nimic patru ani, nu va face nici de acum înainte.
7. Costică Macaleţ, şi el fost şi actual deputat PSD. În cei patru ani care tocmai au trecut, colegii de Cameră l-au poreclit „Mutul parlamentului”, pentru că n-a deschis gura. A obţinut noul mandat pentru că botoşănenii l-au sancţionat prin vot negativ pe liberalul Gheorghe Ciubotaru, principalul concurent. Şi el va sta patru ani în parlament, fără ca noi să mai ştim de existenţa sa.
8. Florin Ţurcanu, deputat PNL la primul său mandat. Am atras atenţia încă din precampanie că Ţurcanu este un concurent periculos, este un  luptător şi nu abandonează lupta nici dacă s-ar afla în agonie. Considerat ca având o cultură la limita de jos, o moralitate politică îndoielnică, violent din fire, Ţurcanu se duce în parlament să facă ceva. Aşa, buldozer cum este considerat, vom auzi des despre isprăvile sale. Mai ales când va fi descoperit de către presa acreditată, care are nevoie de astfel de parlamentari, să mai condimenteze activitatea lor.
9. Stelică Strungaru, este un dărăbănean ce face parte din categoria şmecherilor, descurcăreţilor în viaţă. În cunosc de prin 1970. A fost gestionar, şef de restaurant, şef de cabană iar după 1990 s-a învârtit cu fostul primar PSD Cornel Aroşoaie şi preşedintele Consumcoop Constantin Amironesei şi a pus mâna pe complexul de alimentaţi publică din Darabani, inclusiv pe pământul de sub clădiri, pământ care se afla în circuitul public. Dar primarul, când s-a văzut motivat, n-a mai ţinut cont de acest „mic” amănunt. Stelică s-a mai ocupat cu comerţul de mobilă sacond-hand, cu jocul de poker, unde se spune că ar fi pierdut averi uriaşe. Cum restaurantul şi discoteca nu mai au clienţi, patronul Strungaru s-a reprofilat. A băgat mâna în buzunar şi şi-a cumpărat un mandat de deputat, pentru patru ani. Va avea timp suficient de poker, că la altceva oricum nu se pricepe.
Cam aceştia-s parlamentarii noştri pentru mandatul 2008 – 2012. Vom culege ce-am semănat!

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Ce ştim despre parlamentarii nou aleşi?”

  1. 1. florin Says:

    Corect caracterizati asa ca tot in noroi vom ramine cu acesti anonimi.Sint nauc si nu pot sa-mi explic cum au fost votati iar Macalet si Marcu in conditiile ca atunci cind au fost in parlament au dormit pur si simplu(Macalet )ca Marcu si-a tras magazine care au fost inchise apoi cind nu mai era parlamentar,noi l-am trimis iar acolo ca sa le deschida iar.Astia toti nu aduc bani la Botosani in patru ani nici macar cit sa cheltuit in campanie.Mai pierdem patru ani.

  2. 2. BOTOSANI Says:

    Trebuie sa recunosc , m-a mirat obiectivitatea de care ati dat dovada .In cateva nuante de alb , negru si gri ati reusit sa schitati portretele mult iubitilor nostri parlamentari . Felicitari !

  3. 3. mircea Says:

    Trebuie sa se inteleaga ca atat timp cat cetatenii nu iau atitudine lucrurile nu se vor schimba. Aceasta continua asteptare din partea altora (politicieni, justitie, presa, UE) de a le rezolva propriile probleme si problemele publice releva de fapt egoismul si indolenta cetatenilor din Romania. Tot aici as incadra si argumentul de tip “nu merg la vot pentru ca nu am cu cine”. Daca votul care e actul civic minim si cel mai putin costisitor e refuzat iti dai seama de lenea civica imensa care ne tine in loc.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia