Dec 11

Ce se întâmplă în aceste zile, dar mai ales ce s-a petrecut în cursul zilei de ieri, m-a dus cu gândul la celebrul roman al scriitorului rus Nicolai Vasilievici Gogol, intitulat „Suflete moarte”. Despre acest roman, regretatul  profesor universitar săvinean la origine, Emil Iordache, un om de o cultură deosebită şi un specialist redutabil asupra literaturii ruse scris „… prin Suflete moarte autorul plănuia o Odisee în trei părţi, după modelul Divinei comedii a lui Dante, prima dintre ele reprezentând “infernul” Rusiei, a doua – “purgatoriul”, iar a treia – “paradisul”, mântuirea ei.”
Cu puţină imaginaţie, de când preşedintele ţării este Traian Băsescu, România trăieşte o întreagă odisee. Numai că nou suntem la prima parte: infernul. Căci numai infern poate fi numită perioada celor patru ani de scandal preşedinţial şi guvernamental, cum infern este cuvântul potrivit evenimentelor care se succed în aceste zile. Purgatoriul va veni după alegerile prezidenţiale de la anul, când Băsescu va fi fugărit de la Cotroceni iar poporul român va răsufla uşurat că a ieşit de sub zodia unui blestem. După care vom putea să ne bucurăm de o viaţă tihnită, demnă de „paradis”.
Dar până vom ajunge să parcurgem cele două etape, avem a ne blestema zilele în etapa „infernului” creat de preşedinte şi clasa politică ce nu dă nicicum semne că s-ar fi primenit în urma ultimelor alegeri şi că s-a scuturat de ciorchinele de politicieni corupţi şi putrezi la morală.
Împins de baronii locali pe care Băsescu, din varii motive, i-a aliniat la poarta DNA , PSD-ul a pus de-o cununie guvernamentală nefirească şi împotriva firii doctrinei politice cu PDL-ul, acceptând ca în rolul de staroste să fie preşedintele Băsescu. Iar preşedintele a început să „prepare” mirii pentru cununie. Dacă este adevărat, şi cred că este, Băsescu l-a însărcinat pe „Prostănac” să refuze UDMR-ul drept vornicel guvernamental. Cică el n-o poate face, pentru că a băut palincă bruderschaft  cu maghiarii chiar în fieful lor din Harghita şi Covasna şi că n-ar da bine internaţional să le ia el dreptul la vornicie guvernamentală.
Iar Prostănacul şi-a luat rolul în serios şi gângureşte de dimineaţa până seara că el nu-şi bagă capul sub cununia cu PDL-ul dacă UDMR-ul îşi păstrează rolul de vornicel.
Preocupat cu suzeta udemeristă tuflită în gură de preşedinte, Prostănacul n-a mai avut timp să observe că starostele Băsescu i l-a hărăzit naş pe cel cu gura încleştată şi apăsat la vorbă, Teodor Stolojan. Cum nunta era prea avansată, iar invitaţii la marele ospăţ al puterii din partea mirelui tot mai dornici să se aşeze la masa cu bucate, Prostănacul a accepta naşul fără prea multe mofturi. Băsescu are a se bucura. De vreme ce a cedat odată, îi va fi mult mai uşor să cedeze şi ce i se va impune de acum înainte.
Prostănacul, în credulitatea sa că mireasa PDL este sinceră în a-i da mâna şi naşul să joace cu adevărat rolul de naş spiritual, nu observă că starostele mimează această căsătorie, folosind de mireasa drept momeală până la trecerea punţii, adică până la formarea guvernului. După care starostele va da mirelui şi invitaţilor săi câte un şut în fund, aruncându-i din palatul guvernamental direct în coşul istoriei, pentru a fi judecaţi pe măsura faptelor comise.
În fond, Prostănacul şi ai lui îşi merită pe deplin soarta. Din politicieni onorabili (cât poate fi un politician onorabil pe meleagurile româneşti) şi stimaţi de câteva milioane de votanţi, au ales trădarea propriilor susţinători, căzând pradă lăcomiei de înavuţire. Imediat ce pirostriile vor fi ridicate de pe capul mirelui şi a miresei, starostele va trece la acţiune. Celor care au dosar la DNA li se va accelera finalizarea cercetărilor. Cei fără de dosar, dar care sunt o piedică în calea puterii preşedintelui, îşi vor vedea numele scris pe copertele unui dosar nou. Apo vor fi ridicaţi de la masa cu bucate, pentru a face lor celor invitaţi de naşul Stolo la cererea lui Băse. Trăim aceeaşi perioadă a sufletelor moarte gogoliene, numai că la noi în loc de votcă personajul principal bea whisky, iar în loc de balalaică şi dans cazacioc i se cântă  manele la acordeon şi dansează ţigăneşte.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Suflete moarte”

  1. 1. Magic Says:

    Geoană va distruge PSD-ul. UDMR va fi cu siguranţă la guvernare- Băsescu i-a întins lui Geoană o nadă, ca să-l compromită. Cât despre Stolojan, i s-a creat o umagine falsă. Tipul nici pe departe nu-i un bun economist. Mai degrabă un economist ratat: nici comunist, nici capitalist.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia