Dec 15

În perioada campaniei alegerilor parlamentare dinspre PDL venea informaţia, dată ca sigur, că imediat după ziua de 30 noiembrie, Constantin Conţac va fi arestat. Despre acest zvon am mai comentat cu ceva timp în urmă, când am scris că arestarea unei persoane nu stă-n putinţa unui lider politic sau a unui partid. Mai ales că, după ce DNA i-a înaintat dosarul spre judecată, judecătorii n-au considerat că inculpatul Constantin Conţac prezintă un pericol social iminent, ca să fie arestat.
Cu toate acestea, în preajma alegerilor tot mai mulţi pedelişti susţineau că arestarea lui Conţac este iminentă. Iată că de atunci au trecut mai bine de două săptămâni, iar Conţac se bucură din plin de libertate şi pare mai sigur pe el ca oricând.
Parteneriatul dintre PDL şi PSD a stricat multe din planurile locale ale unor pedelişti. În primul rând că i-a stricat socoteala lui Ţâbuleac de-a-l schimba pe Conţac din funcţia de vicepreşedinte al CJ. Pentru că potrivit art. 2 din Protocolul semnat „Cooperarea dintre cele două părţi are la bază principiul asumării în comun a guvernării, printr-o colaborare la nivel parlamentar, guvernamental şi local, conform prevederilor constituţionale, legale şi ale prezentului Protocol.”
Aşadar, de vreme ce în plan local trebuie să existe o colaborare şi nu o politică de lovituri pe la spate, o încercare de schimbare a lui Conţac ar declanşa un scandal cu ecouri naţionale şi ar pune sub semnul întrebării respectarea Protocolului. Mai mult, Ţâbuleac se va vedea nevoit să colaboreze cu Conţac. Mă întreb dacă proaspăta înţelegere dintre Ţurcanu şi Ţâbuleac se va mai menţine, în condiţiile în care liberalii au trecut în opoziţie iar protocolul îl obligă pe Ţâbuleac să stea la ceas de taină cu Conţac..
Poate că ar trebui să mă întreb dacă parteneriatul format va rezista, de vreme ce premierul desemnat Teodor Stolojan a demisionat. Demisia lui Stolojan nu-i o surpriză. Era de aşteptat. El a rezistat premier desemnat doar cât PDL şi PSD au negociat protocolul de guvernare. Cine a citit acest protocol a putut realiza că Stolojan n-a avut nici un cuvânt de spus asupra conţinutului acestuia. Dimpotrivă, potrivit art. 6 „Părţile vor elabora, în termen de 3 zile de la semnarea prezentului Protocol, Programul de guvernare care va cuprinde şi măsurile anticriză, ce va fi adoptat în maxim 2 zile de forurile statutare ale celor două părţi.” Iată că avem unul din motivele demisiei lui Stolojan: Programul de guvernare impus prin protocol, un program greu de susţinut în condiţii de criză economică.
Stolojan a conştientizat că nu poate realiza acest program şi a preferat demisia. Un alt motiv al demisiei sale îl putem numai presupune. De astăzi s-a trecut şi la desemnarea miniştrilor pe ministere. Cu siguranţă că vom afla care este adevărul. Probabil că Stolojan n-a fost de acord cu numirea unor miniştri, dar nici nu s-a putut opune voinţei preşedintelui Băsescu care i-a nominalizat.
Cert este că am avut dreptate când am afirmat şi scris că o alianţă PDL – PSD sau PDL – PNL va însemna prelungirea atmosferei de scandal care a marcat întreaga guvernare Tăriceanu. Liniştea ar fi venit de la o guvernare PNL – PSD, cu măsuri de izolare a preşedintelui Băsescu pentru a nu se mai implica în actul guvernării. N-a fost să fie, dar ar putea fi!

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Dar cu arestarea lui Conţac cum rămâne?”

  1. 1. manivelu Says:

    da de ce sa fie arestat Contac ? ca asa vrea Tabuleac? poate ca ar fi bine el sa fie arestat pentru furturile si evaziunea de la Vinalcol, despre Contac n-am auzit sa fi furat, din contra toata lumea l-ar vrea ca prefect pentru asigurarea echilibrului intr-un judet in care mafia lui Roman Cristi inca functioneaza

  2. 2. mircea Says:

    Chestia asta cu linistea nu o inteleg deloc. Ce daca e liniste si ce daca nu e liniste? Si apoi galagia nu o propaga cu inversunare presa inter-dependenta?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia