Dec 19

Omul de afaceri ieşean, Dănuţ Prisecariu, s-a mutat cu afacerile pe Botoşani, decizia luând-o în urmă cu vreo trei ani, când a intrat în conflict cu rivalul său, ieşeanul Iulian Dascălu.
Mai întâi, Prisecariu a cumpărat Hotelul „Rapsodia”, pe care l-a modernizat şi extins, folosindu-se de credite bancare de natură ipotecară. Apoi a cumpărat terenul unde a funcţionat moara Moldopanului, pe care a ridicat mai multe blocuri de locuinţe, în scop de închiriere şi vânzare a lor. Însă cea mai de anvergură investiţie este cea a mall-ului din centru Botoşanilor. Se pare că pentru construcţia mall-ului Prisecariu a angajat un credit bancar de vreo opt milioane de euro.
Totul a mers bine, investiţiile s-au încadrat în graficul de realizare, până ce criza financiară şi economică au dat buzna peste graniţele României, începând a face ravagii prin mediul economic. Iar Prisecariu a început să aibă mari probleme financiare. Nu ştiu cât de adevărate sunt informaţiile că banca i-ar fi stopat acordarea creditului pe motiv că nu mai finanţează activităţi imobiliare, ci numai afaceri pe rod. Ştiu însă că cei care au lucrat şi lucrează la investiţiile lui Prisecariu n-au mai fost plătiţi de ceva timp, iar sumele pe care constructorii le au de încasat sunt estimate la peste 60 miliarde lei vechi.
De exemplu, Gheorghe Odae, patronul firmei Veritas, care lucrează la modernizarea şi extinderea Hotelului Rapsodia are de încasat vreo 30 miliarde lei vechi. De ceva timp Odae îl tot presează pe Prisecariu, stând pe capul său la sediul din Iaşi. Numai că banii întârzie să-i încaseze, iar Odae are de plătit salarii şi furnizorii de materiale.
Din cauza neîncasării celor vreo patru miliarde lei vechi, patronul societăţii Meridian, Mircea Munteanu, în noaptea de marţi spre miercuri, săptămâna aceasta, a făcut infarct. Omul este internat în stare gravă în spital, iar medicii cardiologi cu greu l-au putut stabiliza.
Bani mulţi are de încasat şi firma Victor Construct. N-am reuşit să aflu o cifră exactă, dar se vorbeşte tot de vreo 30 miliarde lei vechi. Cine a trecut în aceste zile prin preajma mall-ului, a putut observa că forfota de altă dată a constructorilor aproape că lipseşte cu desăvârşire. Ici, acolo câte un muncitor rătăcit mută câte o ţeavă, fluierând a pagubă.
În urmă cu vreo două săptămâni, prin Botoşani a apărut zvonul că din cauza datoriilor pe care le are către constructori, Dănuţ Prisecariu ar fi fugit în Canada. E drept, a fost în Canada, dar s-a întors.
Botoşănenii şi-au dorit mult un mall al lor, iar Prisecariu şi-a propus să le îndeplinească dorinţa. Numai că nimeni n-a prevăzut declanşarea crizei economice. Ar fi păcat ca investiţiile lui Prisecariu să se blocheze din cauza lichidităţilor financiare. Odată întrerupte lucrările, vor dura ani până vor fi reluate. Ştim asta din experienţa de zi cu zi. Apoi, riscăm că rămânem în chiar centrul Botoşanilor cu un gogoloi uriaş din beton, care ar putea deveni, fie monument al incompetenţei manageriale din partea unei societăţi private, fie dovadă peremptorie a crizei economice ce a bântuit România în anul 2008 şi următorii.
Dănuţ Prisecariu a mai avut de învins greutăţi în drumul său de om de afaceri, depăşindu-le cu tact şi inteligenţă. Poate că providenţa îl va ajuta şi de această dată, iar constructorii îşi vor primi banii, fără a mai avea loc noi tragedii umane.

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Patronul mall-ului falit?”

 1. 1. Victor Says:

  Dar de primarul Flutur, care este băgat în afaceri cu Prisecariu, de ce nu scrii? Ori primarul te alimentează cu abni, ca să taci.

 2. 2. Ronin Says:

  Informatiile sunt corecte.Din pacate singura solutie va fi vanzarea catre un dezvoltator mai puternic care va finaliza pana la urma constructia!

 3. 3. Ioan Rotundu Says:

  Pentru Victor
  Constat că-ţi place să fabulezi. Află că primarul Flutur, dacă are afaceri cu Prisecăariu, sunt afaceri private şi prea puţin mă interesează. Dacă Flutur ar fi implicat banii publici, de capul său, altfel am fi discutat. Mai află comentatorule că Prisecariu este patronul postului Telem şi a publicaţiei Jurnalul, pe care am vândut-o acum doi ani unei alte persoane. Poţi lesne constata că suntem pe baricade diferite. De ce mi-ar da bani Flutur sau Prisecariu?

 4. 4. ticusor Says:

  o sa-i plateasca pe toti Flutur ca are mari interese aici, de unde? din comisioanele luate de la diversi constructori agreati, poate-l imprumuta si Tabuleac care are vreo 4 milioane de euro in conturi, asa ca nu le plangeti de mila, daca nu vor reusi, atunci o sa iasa o mare lupta mafiota in vazul lumii si indiferenta DNA

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia