Dec 31

Luni a avut loc ultima şedinţă a Consiliului Judeţean din acest an. Printre altele, pe ordinea de zi s-a aflat şi alegerea unui nou vicepreşedinte în locul liberalului Florin Ţurcanu, care a fost ales şi validat deputat. Toată lumea bună şi m ai puţin pricepută într-ale politicii dădeau ca sigură alegerea în această funcţie a democrat-liberalului Cristian Achiţei. Numai că, stupoare! În urma votului s-a constatat că postul revine consilierului judeţean liberal Cristina Bahrin, director economic la Spitalul TBC Botoşani.
Cum s-a putut întâmpla aşa ceva? Ce anume n-a funcţionat la maşina de vot pe care liberalul Ţurcanu o pusese pe roate împreună cu preşedintele democrat-liberal Mihai Ţâbuleac şi care în ultima perioadă vota pe bandă rulantă vrerile celor doi? Iată întrebări la care încerc să dau un răspuns cât mai apropiat de realitatea celor petrecute.
Prin plecarea lui Florin Ţurcanu din conducerea CJ s-a rupt şi puntea de legătură dintre PDL şi PNL, ce-i drept firavă, dar funcţională. Prin suspendarea acestuia din PNL de către actualul preşedinte şi senator Liviu Câmpanu, puterea de influenţă a lui Ţurcanu asupra liberalilor de vază s-a diminuat, tinzând spre zero.
Să ne amintim că la formarea CJ, în urma alegerilor locale, Câmpanu şi-a dat mâna cu preşedintele PSD Constantin Conţac şi, punând împreună voturile consilierilor judeţeni, au format o majoritate zdrobitoare împotriva PDL. Aşa s-a ajuns ca cele două funcţii de vicepreşedinte să fie împărţite între liberalul Ţurcanu şi social-democratul Conţac. La acea vreme, cei din PDL au încercat să facă o alianţă cu liberalii, dar Câmpanu n-a uitat ce-a tras de pe urma celor care au devenit democrat-liberalii lui Stolojan şi apoi ai lui Băsescu.
Ales vicepreşedinte al CJ, Ţurcanu s-a trezit colaboratorul fostului său şef de partid la PNL, Mihai Ţâbuleac, ajuns preşedintele CJ prin vot uninominal. Încet, încet între cei doi s-a înfiripat o colaborare, ceea ce preşedintelui liberalilor, Liviu Câmpanu, nu i-a convenit defel. Aşa s-a ajuns ca şeful liberalilor să-l excludă din PNL pe Florin Ţurcanu, dar acesta s-a bucurat de sprijinul lui Tăriceanu, iar excluderea sa din PNL a fost anulată.
După alegerile parlamentare, Ţurcanu a obţinut mandatul de deputat. Profitând de degringolada creată prin ieşirea PNL-ului de la guvernare, Câmpanu a reluat răfuiala cu Ţurcanu, care prin alegerea ca deputat avea o putere de influenţă tot mai mare în partid. Ţurcanu a fost suspendat din PNL, iar odată cu suspendarea sa s-a rupt şi colaborarea cu preşedintele Ţâbuleac. Aşa s-a ajuns ca în şedinţa de luni liberalii să voteze cu social-democraţii, dar în favoarea PNL-ului, care şi-a impus un nou vicepreşedinte în persoana Cristinei Bahrin. Ce-a obţinut Conţac de pe urma faptului că a votat candidatul liberalilor nu ştiu, pot doar presupune. Şi presupun că începând de luni, Conţac are în Bahrin un aliat în lupta împotriva duşmanului său de moarte, preşedintele Mihai Ţâbuleac.
Imediat ce a luat act de modul în care s-a votat, preşedintele Ţâbuleac l-a sunat pe Emil Boc şi a reclamat că la Botoşani social-democraţii au trădat alianţa. Care alianţă?
Dacă cei doi preşedinţi de partid, Cătălin Flutur şi Constantin Conţac, potrivit protocolului semnat la Bucureşti, s-ar fi aşezat la masa negocierilor, cred că Achiţei era azi vicepreşedinte CJ. Nici Flutur, nici Conţac n-au vrut să facă primul pas şi să se aşeze la masa tratativelor. Ce s-a întâmplat luni este abia începutul luptei dintre PDL şi PSD. Scandalul cel mare se va produce când va începe ofensiva asupra ocupării posturilor de şefi la Prefectură şi la instituţiile descentralizate ale statului.
Deja marţi, printr-o şedinţă restrânsă, cei de la PSD au făcut împărţeala posturilor de la Sănătate, Agricultură, Direcţia Muncii, IŞJ, medicul Tamara Ciofu şi inginerul agricultor Iulian Toma frecându-şi bucuroşi mâinile. Numai că împărţeala făcută de pesedişti între ei va trebui să fie recunoscută şi de către cei din PDL. Forţele strânse de către fiecare partid se vor descătuşa după Anul Nou. Încaieră-i drace!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia