Jan 09

victor-paul-dobre-ministru.jpg  În cursul zilei de astăzi, Gabriel Oprea, noul ministru al Ministerului Administraţiei şi Internelor, cum a fost botezat sub Guvernul Boc, a luat măsura demiterii mai multor secretari şi subsecretari de stat, dar şi secretari ai ministerului. Printre cei demişi s-a aflat şi secretarul de stat Paul Victor Dobre (Foto: Dobre - cel cu mustaţă, Roman – cel blond), iar odată cu el a mai fost demis şi botoşăneanul nostru, fostul prefect Cristian Roman.
Când premierul Tăriceanu l-a demis pe prefectul de Botoşani, Cristian Roman, în august 2007, la baza demiterii a stat motivul cum că acesta a trecut de partea PDL, trădând interesele liberalilor. Numai că în cei aproape trei ani cât a fost prefect de Botoşani, Cristian Roman a cimentuit o bună prietenie cu Paul Victor Dobre, secretar de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative.
Despre Paul Dobre, care în perioada cât Roman a fost prefect, a vizitat de mai multe ori Botoşanii, se ştia că, la rându-i, era simpatizant PDL, chiar dacă numirea în funcţie a fost făcută de către premierul liberal Tăriceanu.
Când Tăriceanu l-a demis pe Roman din funcţia de prefect, i-a oferit postul de inspector guvernamental, aşa cum s-a procedat cu mai toţi prefecţii demişi. Numai că perioada cât Roman a activat ca inspector guvernamental a fost foarte scurtă. Prietenul său, ministrul Dobre, l-a recuperat şi ajutat să devină secretar de rang III în MIRA. Iată că astăzi, odată cu demiterea lui Dobre, noul ministru, social-democratul Gabriel Oprea, l-a demis şi pe Cristian Roman.
Demiterea este interesantă din mai multe puncte de vedere. Şi ministrul Dobre, şi secretarul Roman, s-au dovedit a fi simpatizanţi pe faţă ai PDL, încă din timpul guvernării liberale. Normal era ca ei să fi fost menţinuţi în funcţie, având în vedere sacrificiile anterioare făcute în favoarea PDL, partidul care tocmai a preluat guvernarea. Numai că cei doi au devenit simpatizanţi PDL prin migrarea din PNL odată cu gruparea Stolojan.
Ori, de când PDL a intrat la guvernare, nici un membru ajuns în PDL, via Stolojan, n-a primit vreo funcţie importantă. Mai mult, iată că şi din cei aflaţi pe funcţie, sunt supuşi unei epurări politice. Este semnalul că Boc a primit ordin de la preşedintele Băsescu ca cei din gruparea Stolojan, ajunşi în PDL, să fie ţinuţi deoparte. Dealtfel această teză se vehiculează încă din perioada când Boc şi-a format guvernul ce acum îl conduce. Iată încă o decizie care susţine această teză.
Demiterea lui Cristian Roman din funcţia deţinută în Ministerul Internelor ar putea fi interpretată ca o pregătire pentru revenirea în funcţia de prefect al Botoşanilor. Mai ales că în PDL Botoşani se bucură de o susţinere specială, în frunte cu preşedintele Flutur. Dar aparenţele de până acum par a fi înşelătoare. În condiţiile în care Roman a fost acceptat de Guvernul Boc să revină în funcţia de prefect de Botoşani, nu se mai recurgea la măsura demiterii, nu tocmai plăcută auzului. Se putea găsi o formulă elegantă, care să cadreze cu viitorul statut de prefect şi în armonie cu eliberarea din funcţia ministerială.
Modul cum s-au petrecut lucrurile mă îndreptăţeşte să mă întreb dacă nu cumva Roman nu mai este favoritul funcţiei de prefect de Botoşani. Venit în PDL, via gruparea Stolojan, s-ar putea ca Roman să aibă undeva sus, la nivel de Boc, o piedică serioasă în a mai primi aşa o importantă funcţie. Poate fi şi el o victimă colaterală a răzbunării preşedintelui Băsescu pe gruparea Stolojan.
Să mai luăm act cî şi în sânul PDL botoşani, chiar dacă Roman se bucură de o anume susţinere, sunt totuşi şi membri de vază care mai speră într-o minune şi că vor fi cei care se vor aşeza pe scaunul de prefect. Mai ales că cei cu astfel de speranţe sunt membri „originari” ai PD şi nu desprinşi cu japca, sau momiţi din PDL de către Stolojan.
Întreaga şaradă politică, ca să nu-i zic enigmă, se va dezlega în zilele ce urmează, când vom cunoaşte numele viitorului prefect de Botoşani. Acest nume poate fi Cristian Roman sau… de ce nu, Radu Ţurcanu. 

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Cristian Roman, demis din minister!”

  1. 1. Baronul Says:

    Ai nimerito-o cu Ţurcanu ca şi Irimia cu oiştea-n gard.

  2. 2. lol Says:

    Dar de Viorel Alexandru ce ziceti ? E din fostul PD, e un om muncitor care a pus umarul la ridicarea acestui mare partid care se vrea acum pd-l-ul, si, pe deasupra este si un profesionist desavarsit.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia