Jan 20

Gradaţia de merit care se acordă anual în învăţământ nu mai este demult timp o formă de stimulent pentru acele cadre didactice care pun suflet în a educa şi învăţa elevii să ajungă la performanţe înalte. Acest stimulent s-a transformat într-o formă de umilire, îi incită pe învăţători şi profesori să se încaiere între ei, să se jignească, să se duşmănească.
Toate acestea se petrec pentru că nu s-a voit ca această gradaţie de merit să se acorde în funcţie de nişte criterii obiective, care să nu lase loc la interpretări, la evaluări subiective, la imixtiuni în decizia de acordare venite din partea celor care se lasă călăuziţi de principiul „nu primesc eu, să  nu primească nici el”.
În această luptă pentru gradaţii am putea distinge trei categorii. Prima categorie este a celor care merită primirea gradaţiei şi care luptă să-şi obţină dreptul cuvenit. Ei nu se lasă intimidaţi de eventualele ameninţări venite din partea directorului sau a vreunui „interesat” de prin Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Cea de-a doua categorie o formează cei care merită gradaţia, dar sunt modeşti, se ruşinează să iasă la luptă deschisă, cei cărora bunul simţ şi spiritul de colegialitate îi îndeamnă la sacrificii. Deviza lor este, zic ei, una optimistă: „Lasă-l să ia el, eu am să iau la anul!”
Ultima categorie, şi cea mai violentă în limbaj, este cea a celor care, deşi nu merită gradaţia, de cele mai multe ori reuşesc s-o obţină. Fie au pile la IŞJ, care nu se sfiiesc să intervină la nivel de şcoală şi în mod deschis, să vadă şi ceilalţi din colectiv că cel pentru care intervine este protejatul său, fie sunt protejaţii directorului de şcoală, fie pur şi simplu sunt căpoşii faţă de care întreg colectivul n-are putinţa de a li se opune.
Un rol important în acordarea gradaţiei de merit ar trebui să revină sindicatelor. Poate că cel mai important rol! Liderii de sindicat ar trebui să fi fost aceia care să fi intervenit pentru ca gradaţia de merit să fie acordată pe baza unor criterii de performanţă profesionale cuantificabile prin ceva concret şi nu prin emiterea unor păreri. Tot ei ar trebui să fie factorii decidenţi în situaţii de balotaj în apreciere.
Multe aranjamente de culise în acordarea acestei gradaţii se fac în faza de contestaţie. Este faza unde cei care au pile, relaţii şi cunoştinţe folosesc acest întreg arsenal de luptă neconvenţională pentru a obţine mult râvnitul stimulent. Căci nu-i de ici de acolo să-ţi crească salarul cu 20% vreme de un an de zile.
Toată această jignire aducă corpului profesoral nu va înceta decât atunci când de la minister în jos, structurile administrative se vor curăţa de cei care au mentalităţi şi apucături tributare unui sistem lipsit de importanţa valorii umane şi bazat pe stimularea non-valorilor, numai că dau dovadă de fidelitate şi supunere.
Suntem în perioada când la nivel de şcoli şi licee se va decide cine sunt beneficiarii gradaţiilor de merit. Şi în acest an, ca şi în cei anteriori, scandalul va fi în vogă.
De multe ori m-am întrebat dacă această formă de stimulare profesională ar trebui să existe. Poate că ar trebui gândit un alt sistem, o altă formă, care să nu-i pună pe învăţători şi profesori în situaţia de a se umili cerşind un drept care nu poate fi acordat la toţi cei care l-ar merita.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Mod de-a umili profesorii”

  1. 1. doru Says:

    gradatia de merut reprezinta 25% din salariu, e pentru patru ani.În plus, se adauga la salarul tarifar şi astfel se calculeaza toate sporurile la 125%.

  2. 2. Cristina Says:

    Tot sistemul de invatamant din Romania este JALNIC. Sunt din ce in ce mai putini oamenii care vin acolo pentru a-si realiza obiectivele, intradevar salariul este foarte mic, dar cand faci acest pas, doresti sa fii profesor stii la ce sa te astepti, nu este nimic o noutate. Si uite asa ne invartim intr-un cerc vicios, profesorii nu-si fac treaba pentru ca nu sunt platiti iar rezultatele se pot observa cu ochiul liber cand mergi pe strada iar pe langa tine trece un elev…A cui este vina? Din punctul meu de vedere sunt unii profesori ce nu-si merita nici macar salariile pe care le au in momentul de fata, rezultatele muncii depuse de ei sunt de nedescris. Stau din comoditate acolo, prea multa munca nu, un grup de oameni cu care poti sa socializezi si un statut pe care unii oameni inca il mai respecta. Insa exista si oameni, care depun tot efortul pentru a realiza ceva, pacat insa ca ei sunt in minoritate!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia