Jan 26

corneliu-mihai-comisar-sef-garda-financiara-3-noiembrie1.jpg Dorinţa de a ocupa funcţii tot mai înalte în structurile puterii nu de fiecare dată aduce gloria dorită şi fericirea mult visată. În comentariul de faţă voi lua în discuţie un asemenea caz. Este cel al lui Corneliu Mihai, actual subprefect de Botoşani.
În urmă cu vreo patru ani Corneliu Mihai era un inspectoraş de bancă, la “Ion Ţiriac”, post pe seama căruia ciupea de la agenţii economici cu care intra în relaţii de creditare, câte un ciubuc mai modest, sau mai semnificativ, depinde de serviciul adus celui în cauză.
Intrarea la guvernare a Alianţei “DA” a deschis şi liberalilor drumul spre putere. Iar ca şef al PNL Botoşani, senatorul Mihai Ţâbuleac a avut privilegiu de a desemna persoane în funcţii de şef la instituţiile statului, împărţind acest privilegiu cu Radu Drăguş de la PD, şi el preşedinte de partid la începutul anului 2005.
Pentru că instituţia Gărzii Financiare a trecut în portofoliul PNL, Mihai Ţâbuleac şi-a adus aminte că un anume consătean al său macină făină de calitate medie la banca “Ion Ţiriac”. L-a contactat şi i-a propus să macine o făină de calitate superioară, ca şef al Gărzii Financiare. Corneliu Mihai a acceptat propunerea, iar Ţâbuleac s-a ales cu un om de încredere într-o instituţie cheie.
Ca şef la Gardă, Corneliu Mihai a lucrat mai mult din dispoziţia lui Florin Ţurcanu. secretarul general al PNL. Iar Ţurcanu n-avea altă menire în partid decât să adune bani pentru nevoile interne, dar şi pentru cele două campanii electorale care s-au consumat anul trecut. Ştiu de la persoane bine situate în PNL că Mihai s-a achitat cu brio faţă de obligaţia de a aduna bani pentru partid.
Aşa se şi explică promovarea sa în funcţia de subprefect de Botoşani, chiar la spartul târgului liberal, adică pe ultima sută de metri a Guvernului Tărticeanu.
Acum Corneliu Mihai şi-a făcut bagajul din funcţia de subprefect şi aşteaptă schimbul, care va veni dinspre PSD. Numai că el nu se va m ai putea întoarce pe funcţia de şef la Garda Financiară, post ocupat în prezent de Cristian Calimandruc. Cât timp a fost şef la Gardă, Mihai a avut un comportament de şef îngâmfat şi slab pregătit profesional. N-a avut prieteni şi colaboratori de încredere, toată suflarea Gărzii urându-l făţiş. Comisarii Gărzii nu-l mai vor, nu ca şef, nici ca şi coleg de muncă. Pur şi simplu, dacă va avea curajul să se arate pe la uşa instituţiei, va fi scuipat.
Apoi, actualul şef Cristian Calimandruc a discutat cu preşedintele PSD, Constantin Conţac, care l-a asigurat că atâta timp cât îşi va face corect treaba, n-are a se teme că va fi înlocuit din funcţia de şef.
Se vehiculează informaţia că lui Corneliu Mihai i s-ar fi oferit  funcţia de comisar financiar la Garda Financiară Suceava. Săptămâna trecută m-am întâlnit cu un comisar de la Garda din Suceava şi l-am întrebat în ce măsură informaţia care se vehiculează prin Botoşani conţine şi un sâmbure de adevăr.
Da, s-a discutat la Garda din Suceava o eventuale venire a lui Corneliu Mihai, dar colectivul nu este de acord. Ştiu şi ei ce fel de om este Mihai şi vor linişte în colectiv. Altfel spus, n-au nevoie de infatuaţi care-şi construiesc cariera profesională pe pâră şi nu pe muncă profesionistă.
Iată, dar, că nu de fiecare dată dorinţa de mărire are un deznodământ fericit! Mai ales când cel dornic de mărire are un caracter care nu trezeşte sentimente de admiraţie, ci de desconsideraţie.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia