Feb
04
|
De la 1 februarie, ţăranii vânzători de lapte, smântână, brânză, ouă etc. au fost fugăriţi. Iar alergarea lor s-a făcut în numele normelor europene, care, chipurile, trebuie respectate şi în pieţele din Botoşani.
Nu pot să înţeleg de ce aceleaşi norme nu sunt aplicate în pieţele locale din Germania, Franţa, Spania, Grecia şi sunt strict imperios de aplicat în pieţele din România.
Este o măsură total anapoda şi împotriva dezvoltării economiei locale. Premierul Boc ne tot împuie capul cu necesitatea de a consuma produsele autohtone, pentru a limita importurile de produse alimentare şi pentru e economisi valuta. Iar vorbele sale conţin un adevăr. Numai că una vorbeşte şi altele îi sunt faptele şi demersurile în calitate de premier. Dacă doreşte din tot sufletul său de patriot ardelean ca economia României să se dezvolte, atunci să anuleze toate aceste restricţii aberante cu privire la limitarea accesului pe pieţele locale a produselor autohtone, provenite din gospodăriile individuale. Să se revină asupra acelor acte normative prin care s-au introdus condiţii absurde de prelucrare a laptelui şi cărnii în unităţi de producţie de tip familial. S-au desfiinţat zeci de laboratoare de carmangerie şi de secţii de prelucrarea laptelui, pentru a se invada pieţele şi magazinele cu produse alimentare aduse de aiurea, prelucrate chimic. Aducem carne din Irlanda, provenită de la vaci nebune, iar cea provenită de la vacile noastre am interzis-o în numele unor proaste interpretări ale directivelor UE.
Este plin ministerul Agriculturii de nulităţi, de medici veterinari care n-au călcat în viaţa lor într-un staul de vacă, nu ştiu cei aia o târlă, n-au băgat în gură o bucată de brânză de oaie, sănătoasă şi gustoasă, n-au băut o cană cu lapte muls de la vaca care a păscut şi n-a fost furajată chimic, n-au mâncat un ou proaspăt de găină crescută cu grăunţe, nutritiv, alături cu un dărăb de mămăligă şi mujdei de usturoi. Aceste nulităţi birocratice emit reglementări care n-au nimic comun cu realitatea, care ne fac nouă şi ţăranilor viaţa un iad.
Între directivele UE se găsesc şi câteva care fac trimitere la păstrarea şi conservarea tradiţiilor. Pe la noi aceste directive n-au aplicare, pentru că strică socotelile mafiei deja creată pe seama importurilor şi comercializării produselor alimentare pline de E-uri.
O să fac câteva considerente legate de tradiţiile meleagurilor botoşănene. Înainte de 1900, făina de grâu de la moara Botoşani, bogată în gluten, a fost medaliată cu aur la Paris. Grâul din bazinul Dorohoiului a fost mult timp furnizat Palatului Versailles din Paris, asigurând regalităţii franceze o pâine extrem de gustoasă.
Făina de porumb provenită de la hanganul moldovenesc a fost baza alimentaţiei ţăranului vreme de sute de ani. Mămăliga a ajutat naţia română să supravieţuiască. Afrodiziacă, ea stimula sexul. Iar ţăranii umpleau casa cu plozi, făcând socoteli extrem de dramatice, dar foarte realiste la vremea lor. Mamele socoteau câţi dintre copii vor muri, ca tribut dat bolilor şi câţi vor ajunge la casele lor. Câţi vor muri în războaie şi câţi vor supravieţui, pentru a crea o nouă generaţie.
Baza alimentaţiei ţăranului a fost asigurată din gospodăria proprie. Mă refer la ţăranii care formau clasa de mijloc, care mâncau sănătos. Laptele de la vaca care paşte sau mănâncă strujeni la iesle, căreia i se mai dă un pumn de tărâţe, sau verdeţuri murate va fi unul prin de vitamine. Laptele de la vaca crescută în staul, cu mâncare după reţete chimice, dă lapte cu zecile de litri, dar vitaminizarea lui este alta.
Acum i-au fugărit pe cei cu laptele sănătos, pentru a face loc celor cu laptele adus din Polonia, Ungaria sau şi de mai departe. Aşa s-a întâmplat şi cu carnea de porc. În numele nu ştiu cărui ignorant de la UE, ni s-a interzis să mai consumăm carnea de la porcii noştri. Cică sunt vaccinaţi contra pestei. Vaccinaţi contra pestei au fost porcii de când mă ştiu. Ceuaşescu a achitat datoria externă a României, dând Occidentalilor să consume carnea noastră de porc. Atunci n-a pus nimeni problema vaccinului. Acum au pus-o, pentru că este nevoie ca România să fie piaţă europeană de desfacere, nu ţară care produce.
Am discutat în mai multe rânduri cu Gheorghe Ciubotaru, botoşăneanul nostru ajuns vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Protecţia Consumatorului, despre prezenţa E-urilor în alimentele importate. M-am îngrozit de ce mi-a putut spune despre consecinţele dezastruoase ale consumurilor de E-uri. Numai că nu stă în putinţa ANPC să interzică importul de alimente din UE. Treburile sunt mult mai complicate, pentru că nişte „deştepţi” de prin ministerul Agriculturii au acceptat, în negocierile cu UE, nişte condiţii total defavorabile României. Acum noi plătim poliţa incompetenţei lor. Suportăm consecinţele corupţiei care domină prin ministere. Suportăm, plătind cu sănătatea noastră.
Recent Comments