Feb
10
|
De când a fost reinstalat în funcţia de prefect, Cristian Roman are o bogată şi neobosită activitate. Ba s-a întâlnit cu patronii şi Conducerea Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Botoşani, ba cu liderii locali de sindicat, ba cu şefii de la descentralizate, ba cu cei care reprezintă interesele pensionarilor etc.
Activitatea sa, puternic diversificată şi mediatizată în presa locală a atras atenţia mai multor cârcotaşi care, bogaţi în imaginaţie, au început a răspândi fel de fel de zvonuri.
Unii cred că toate aceste contacte ale prefectului sunt de fapt mesaje transmise celor cu care se întâlneşte că el este şeful cel mare al judeţului şi de el depinde orice mişcare de viitor. Altfel spus, îi pune în temă cu cine este atotputernicul judeţului.
Alţii cred că prefectul vrea să le arate tuturor celor care depind de activităţile publice că el este noul boss, cheia cu care se poate descuia larg căile spre accesul la banii publici.
Spre exemplu, preşedintele liberalilor, senatorul Liviu Câmpanu şi-a atenţionat colegii de partid, încă în funcţii de şefi pe la diverse instituţii publice, să nu „sărute ghiulul” prefectului şi să demisioneze din funcţie. Adică să nu încerce să se umilească pentru a-şi păstra funcţia. Consider acest sfat ca fiind unul de bun simţ, dacă cu adevărat preşedintele liberalilor a avut în vedere ca oamenii să-i să-şi păstreze verticalitatea şi să nu încerce a se compromite pentru a-şi menţine funcţia. Însă sfatul preşedintelui Câmpanu a fost interpretat, mai ales de răuvoitori, şi într-un alt sens. Adică să nu încerce a-şi cumpăra continuitatea pe post.
Cred că aceşti cârcotaşi prea s-au lăsat influenţaţi de acele cazuri mediatizate de televiziunile naţionale, când prefecţi şi subprefecţi au căzut în capcana unor reporteri sub acoperire, şi au oferit mită în sume de zeci de mii de euro pentru a mai rămâne pe post două, trei luni. Logic, toată lumea care a luat cunoştinţă de astfel de situaţii a tras concluzia că mita oferită de înalţii funcţionari urma să fie scoasă înzecit de la cei care aşteptau la rând să fie unşi în noile funcţii de şefi.
Chiar ieri am fost oprit de un personaj pitoresc, cu care am mai schimb câte o vorbă, atunci când ne întâlnim şi timpul îmi permite, care m-a întrebat ce părere am de modul în care se manifestă prefectul Roman.
În primul rând că de la preluarea funcţiei de prefect, n-am avut vreun dialog cu acesta. În al doilea rând, părerea mea este că toate aceste manifestări sunt dovezi care atestă calităţi de conducător. Ca să ştii ce vei face în următoarea perioadă, care sunt priorităţile economice şi sociale ale judeţului, în administraţia publică etc. trebuie să fii bine informat. Iar prefectul Roman este un caracter puternic, cu personalitate, ambiţios, şi pus pe treabă. El nu este tipul omului care să se lase depăşit de probleme, ci acţionează în întâmpinarea lor. Aceeaşi energie care-l caracterizează o insuflă şi celor din preajmă.
Dacă prefectul preferă să fie în mijlocul problemelor comunitare, participând la fel de fel de întâlniri, sau provocându-le, înseamnă că, vorba preşedintelui Băsescu, este „un prefect jucător”.
În prima sa perioadă de mandat s-a comportat la fel, iar comunitatea întregului judeţ l-a apreciat pentru ce-a făcut. De obicei, după ce un demnitar părăseşte funcţia, dacă s-a implicat în treburi oneroase s-au s-a lăsat cumpărat, astfel de lucruri ies la iveală, sau au grijă alţii să fie cunoscute.
După ce Tăriceanu l-a eliberat din funcţia de prefect, în urma lui Roman nu s-a vorbit decât apreciativ.
Motiv pentru mine să cred că tot aşa se va vorbi şi de acum înainte.
Iar chestiile alea cu cine-i boss-ul, cine-i cheia la buget, sunt pure speculaţii sau zvonuri menite să-l discrediteze. Nu-i Roman omul care să se lase descurajat de astfel de acuze fanteziste. Cel mai bine e să avem încredere şi să-l lăsăm să-şi facă treaba. În general, cei care cârcotesc sunt şi cei care în viaţa lor n-au obţinut rezultate remarcabile, cu care să se poată lăuda. Plăcerea lor, unică şi de compătimit, este să împroaşte cu noroi pe cei care demonstrează capacitate profesională şi pricepere, prefectul fiind unul dintre aceştia din urmă.
February 10th, 2009 at 19:09
Modul de actiune ponderat dar cu obiective precise dovedit de prefectul Roman, precum si capacitatea sa de a dobandi control asupra situatiilor (nu intotdeauna) unu la unu in care pus, tin de siguranta de sine a unui lider autentic, format in respectul legii, bine ancorat in problemele comunitatii si cunoscator al caracterelor umane. Sunt convinsa ca detractorii sai, desi au multe de invatat de la el, vor persista in atitudini meschine, care ii definesc ca oameni. Paguba-n ciuperci !